Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Július 19. 08:07, csütörtök | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Fukusima - eddig 130 rákos eset!

Fukusima - eddig 130 rákos eset!

A legújabb kárfelmérési jelentés szerint a Fukushima Daiichinál történt 2011 márciusi katasztrófa rákos áldozatainak száma 15 és 1,300 között bárhol lehet. De a kutatók szerint valószínűbb, hogy körülbelül 130 emberről van szó, javarészt Japánban - írja a CNN.

Ez a szám ugyan nem olyan magas, de nem is nulla – mondta Mark Jacobson, a Stanford Egyetem polgári és környezetvédelmi mérnöke. Japán nagyon szerencsés, mert a kibocsájtott nukleáris szennyezés csupán 19 százaléka ért végül földet ott, ahol emberek éltek, és 81 százaléka az óceán fölött hullt alá - mondta Jacobson. Összehasonlítva a Csernobilból való nukleáris kibocsátásokkal, ahol 90 százalék fölötti arányban értek földet a vegyi anyagok. Így sok ember bizton állítja, hogy nem voltak egészségügyi hatása a sugárzásnak. Ez azonban nem teljesen igaz.

Arra való tekintettel, hogy mennyi újabb rákos esetet fedeznek fel évente a világban, nagyon nehéz volna bebizonyítani, hogy melyiket okozta az Fukushima Daiichinál történt incidens. Több mint 15,000 ember halt meg a természeti katasztrófa eredményeképpen Északkelet-Japánban. A Fukusimai balesetnek mégsem tulajdonítottak haláleseteket, ám körülbelül 600 halálesetet erősítettek meg az evakuációra hivatkozva, ugyanis sokan belehaltak a kiköltöztetés és a balesetet övező kimerültségbe, feszültségbe és az aggodalomba.

Jacobson modellje szerint 24 és 2,500 rákos eset között 180 lesz az a szám, ami a legvalószínűbb. Ezek a számok a rákos haláleseteket jelzik, amik a sugárzás hatássugarán belül való rákos megbetegedéseket jelzik Fukushimában. De nem kizárt, hogy további halálos áldozatokra kell számítani, ugyanis a Iodine 131 radioaktív izotóp, amelyik legnagyobb mennyiségben szóródott szét, lebomlási ideje körülbelül 30 év, a talajba bekerülve pedig felszívódhat az ételekben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.