Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2020. Május 12. 09:59, kedd | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu/illusztráció: pixabay

Gát épül Nyergesújfalutól Esztergom felé

Gát épül Nyergesújfalutól Esztergom felé

Több mint kétmilliárd forintból valósul meg és a kivitelezési munkálatok hamarosan elkezdődnek.

A napokban megjelent a Magyar Közlönyben, hogy a kormány az esztergomi kistérség hosszú távú árvízi biztonsága és ármentesítése érdekében szükséges beruházásokra az idei költségvetésből 1,5 milliárd forintot, a jövő évi büdzséből pedig 425 millió forintot biztosított. A KEMHESZ a horgászokat érintő változásokról kérdezte a vízügyi igazgatóságot.

Molnár András, az ÉDUVIZG Tatai Szakaszmérnökségének munkatársa elmondta a gát az Nyergesújfalu-Dunaalmás öblözetet az Esztergomi öblözettől elválasztó Sándor-pataktól halad Esztergom irányába. A fejlesztés során megépül közel 1 kilométer árvízvédelmi töltés, valamint a Sándor-patakon árvízvédelmi zsilipet és víztározó teret létesítenek.

A védelmet a Nyergesújfalu és Tát közötti nyílt ártéri Duna-szakaszon kell megvalósítani. Ebbe beletartozik az öblözet árvízvédelmi biztonságának a megteremtése, valamint a nyergesújfalui ipari park bővítésével összefüggő árvízvédelmi fejlesztés.

Az érintett Duna part kedvelt horgász hely, mely megközelítése a továbbra is lehetséges lesz a 11-es útról. A projekt keretében egy, a közforgalom számára az átadás után megnyitott magánutat építenek ki a főút felől a kiskertek és az ipari fejlesztési terület között. A Duna parton egy parkolásra alkalmas, rendezett területet alakítanak ki azon a helyen, ahol a horgászok most is megállnak gépjárműveikkel.

A kivitelezési munkálatok hamarosan elkezdődnek és várhatóan 2021 tavaszáig tartanak. A beruházás ideje alatt a munkaterület lehatárolás és anyagbeszállítás miatt várhatóan korlátozásokra kell számítani.Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság lesz a megépült árvízvédelmi létesítmény vagyonkezelője, fenntartója és üzemeltetője.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT