Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2023. Szeptember 07. 09:39, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Gazdaság: Kezd talpraállni az ipar

Gazdaság: Kezd talpraállni az ipar

A KSH adatai szerint 2023 júliusában az ipar teljesítménye az előző évhez képest 2,6 százalékkal mérséklődött, míg az előző hónaphoz képest 2,8 százalékos növekedés volt megfigyelhető. Fábián Gergely, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára csütörtöki közleményében az adatok kapcsán kiemelte, hogy júliusban tovább folytatódott az ipar teljesítményének javulása. A háború és szankciók negatív hatása ellen bevezetett intézkedések - mint a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram - egyre inkább éreztetik hatásukat - hangsúlyozta.

Az államtitkár szerint bizakodásra ad okot, hogy az áprilisi mélyponthoz képest éves alapon közel 6 százalékponttal kedvezőbb eredmény azonosítható, ráadásul havi szinten júliusban volt látható a legnagyobb növekedés. Összességében jó esély mutatkozik arra, hogy a következő hónapokban éves alapon az ipar újra növekedési pályára álljon.

Az államtitkár megállapította, hogy az export- és beruházás vezérelt magyar gazdaság húzóerejét mára egyértelműen a járműgyártás és az akkumulátorgyártás jelenti, ami a júliusi adatokból is egyértelműen visszatükröződik: ez a két ágazat járult hozzá a legnagyobb mértékben az ipar teljesítményének növeléséhez. Az ipari teljesítmény alakulására a fogyasztás csökkenése is hatással van, ezért a kormány a munkahelyek és a családok megvédése érdekében tovább küzd a háború és szankciók káros hatásainak semlegesítéséért. A Baross Gábor programokon túl ezt a célt szolgálják a Széchenyi Kártya Program kamattámogatott hitelei is - zárta közleményét a GFM államtitkára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.