Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. Június 20. 18:13, vasárnap | Belföld
Forrás: (x)

Gombamód szaporodnak a hazai ipari csarnokok

Gombamód szaporodnak a hazai ipari csarnokok

A felpörgött építőiparról általában a családi és társasházak jutnak eszünkbe, hisz az elmúlt években többek között a támogatásoknak is hála elképesztően felpörgött a piac.

Ipari épületek

A családi lakóépületek mellett viszont szépen csendben az ipari épületek is gombamód kezdtek szaporodni. Ezen a területen már jó ideje nem téglaépületeket építenek a vállalkozók, hanem a jóval korszerűbb és egyszerűbb megoldást kínáló könnyűszerkezetes csarnoképületek terjednek szélsebesen.

Ebben a szegmensben épít - immáron 15 év tapasztalattal - csarnokokat a hazai Barracon. A főképp ipari csarnokokra és sportépületekre specializálódott cég legutóbb Lajosmizsén fejezett be két, összesen 3200 nm-es csarnoképületet.

A speciális haltelep Magyarország legnagyobb halneveldéje lesz, több medence felé építették a 30 méter széles csarnokokat. Igazán lenyűgöző látványt nyújtanak az arra járóknak, ahogy ez a videóban is látszik.

Az acélszerkezetű ponyvasátrak felhasználási területe, ahogy a fenti sorokban is látható rendkívül széleskörű.

A már említett állattenyésztés (haltelep, baromfinevelő) mellett többek között üzemcsarnokként, lovardaként és természetesen logisztikai épületként is funkcionálhatnak.

Főképp az autópályák, autóutak csomópontjainál felfedezhető csarnokok masszív, stabil szerkezetek és kiállják a környezeti hatások (eső, szél, fagy, hó, nap) próbáját is.

Műszaki adatok

A csarnokok oldalfalai készülhetnek ponyvából, T14-es trapézlemezből, hőszigetelt szendvicspanelből. A ponyva nehezen éghető, nagy szilárdságú PVC-vel bevont poliészter szövet, ami -30°C és +70°C között is tökéletesen megállja a helyét, emellett UV stabilizált.

Bár nem a legfontosabb tulajdonság, de attól függetlenül, hogy végül milyen anyagból épül fel a csarnok borítása, a standard fehér szín mellett az ügyfelek kérésének megfelelően bármilyen szín használható, sőt akár egyedi felfestés is alkalmazható.

A legyártott szerkezeti elemek anyaga igény szerint a következők lehetnek: alumínium, térhálós szerkezet, acélcső.

Ezek a csarnokok könnyedén szét- és összeszerelhetők, költöztethetők (pl. rendezvény miatt), gerendás tetővel és moduláris elemekből készül, hegesztett acél rácsos keretekből készül, külön merevítéssel a gerincen és az ereszvonalon, a korrózióvédelem érdekében az acélszerkezetek felületét pedig horganyzás védi.

A könnyűszerkezetes ipari csarnokról rengeteg tévhit él a köztudatban. A csupa előny közül kiemelkedik az egyik legjobb tulajdonság, hogy az épületen belül nem alkalmaznak tartó oszlopokat így a teljes tér kihasználható.

Legyen szó egy gyárépületről vagy logisztikai célra felhúzott csarnokról ez csakis előny lehet. Emellett további funkciókkal is bővülhet az épület, mint például a személyzeti bejáró, a tolóakapu vagy épp a duplatetőponyva a mégjobb hőszigetelés miatt.

Az abszolút előnye pedig ezeknek az épületeknek nem más, mint az áruk, hisz jelentősen olcsóbban lehet felépíteni és üzemben tartani ezeket a csarnokokat, emellett megfelelő alapozással akár 40-60 nap között kulcsrakészen megépítők az épületek.

A Barracon az ipari csarnokok mellett főképp a könnyűszerkezetes sportcsarnokok területén épít. Kétfajta változatot is sűrűn láthatunk, az egyik a légkupolával téliesített tenisz vagy focipályák míg a másik változat az állandó, tehát hosszútávú könnyűszerkezetes sportcsarnok.

Ezek az épületek rengeteg funkcióval rendelkeznek. A többféle burkolat (műfű, salak, akril, szövet, kárpit) mellet és a pályákon kívül öltözők és lelátók is helyet kapnak, sőt még a bírói székeknek is van kialakított hely.

Télen és nyáron egyaránt használhatók a sportépületek, hiszen a fűtés, világítás és a vizesblokk is a felépítmény részei.

A fűtés/hűtés nem csak legkondicionálóval megoldott, de az elektromosan elhúzható oldalfalaknak köszönhetően könnyedén szellőzik az épület vagy köthető össze több pálya egyszerre.

Felhasználási területe az iparicsarnokokéhoz hasonlóan változatos. A leginkább elterjedt foci pályák mellett főképp a belmagasság miatt kosár és röplabda csarnokok épülnek, de fedett uszodának és normál tornateremként is betöltheti szerepét. Elmondhatjuk, hogy a felhasználási terület szinte végtelen.

A bemutatott ipari és sportépületek környezettudatos megoldásokat kínálatnak így valóban egy korszerű, a 21. századi követelményeknek megfelelő épületek terjedhetnek el hamarosan hazánkban is, többek között a Barraconnak is hála.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni