Városlista
2022. augusztus 13, szombat - Ipoly

Hírek

2022. Április 08. 14:49, péntek | Helyi

Gondolatok - Végh Éva kiállítása

Gondolatok - Végh Éva kiállítása

Áprilisban Végh Éva, városunkban is jól ismert dorogi festőművész kiállítása látható a Széchenyi téren található Kapcsolatok Házában lévő Rondella Galéria kiállítótermében.

A művész a közelmúlt munkáit – tájképeket, természeti jelenségek gondolati síkon feldolgozott és a saját eszköztárával való leképzéseit, illetve tűzzománc alkotásokat - hozta el Esztergomba, melyeket jellemzően akril, illetve vegyes technikával készített el.

A képek életre keltek és beszélnek a fehér falakon.

Harmonikus pasztell árnyalatok, életigenlő erős színek, dús mélyek és strukturált sötétek jelennek meg a műveken, a konkrét látványon túl a festőművésznek az alkotás folyamán megképződött gondolatait hordozva.

A cím is azokra az asszociációkra utal, melyek a természetben látottak kapcsán a művek megalkotása közben alakultak és nyertek végső formát Végh Éva sajátos, belső szimbólum rendszere által.

A téli Strázsa-hegy hideg, statikus színeiben és mozdulatlanságában már a tavasz ígérete is felfedezhető.

Az Alföld sötét viharfelhőinek expresszív kiáramlása, vagy a naplementés erdő meleg, izzó fényei és a nappali erdő impulzív színei fogva tartják a néző szemét, és életkortól, lelki állapottól, hangulattól függően mást mondanak a látogatóknak.
„Felröpűlök ekkor gondolatban
Túl a földön felhők közelébe”

A festőművész is újra teremtette a látottakat, saját belső világának szimbólumrendszere mentén, így természetesnek gondolja, hogy ugyanez az átértelmezés a képek befogadása során megtörténik a kiállítás látogatóiban is.
Végh Éva az alkotófolyamat kulisszatitkairól is beszélt a megnyitón.

Elmondta, hogy szívesen kísérletezik különböző anyagokkal és technikákkal. A most kiállított képeken többek között felfedezhetők a csepegtetés- folyatás, beleragasztás, vagy a Wash (bemosásos) technika elemei.

A művész azt is elmondta, hogy kifejezetten nagy gondot fordít az alapozásra. Több alaprétegre kerülnek fel a képek, ettől életre kelnek, teltek lesznek a színek, azonban ezek a rétegek egyben szimbólumok is. Az életet, a természetet jelképezik. Akár csak a fák évgyűrűi esetén, vagy a természet folytonos megújulásakor, de az emberi lét során is – gyermek, ifjú, felnőtt, idős kor – egyre több réteg halmozódik fel, kerül ránk.

„Stílusában a konstruktivizmus, a naturalizmus különböző szintjei kapcsolódnak össze az expesszionizmus robbanó, belső erejével és a szürrealizmus meseszerű álomvilágával. Technikájában a tudatos és szakmai szempontból tökéletesen képzett ember /ne feledjük, évtizedek óta rajztanárként keresi kenyerét/ biztonságát érzékelhetjük, amelyben az erőteljes faktúrák, a spaklival történő vagy annak tűnő színfelrakások, applikációk ugyanúgy egyedi funkciót nyernek, mint a míves aprólékossággal, légies ecsetvonásokkal kidolgozott részletek.” – hangzott el egy 2004-es kiállításmegnyitón Simon Tibortól.

A tárlaton egy „boszorkányhonyhából” kikerült, tűzzománc képsorozat is helyet kapott.

Az alkímia misztikumát, a művészi szabadsággal és szellemmel ötvöző, 840 fokon kiégetett képek igazi kuriózumok. A zománc telítettségét három felület találkozása adja meg, színpompás egységbe olvadva.

A teremben és a folyosón található színvonalas alkotásokból álló kiállítás egy gondos válogatás eredménye, melyet élmény végig nézni mind a témák, mind a technikák változatossága miatt, ezért jó szívvel ajánljuk mindenkinek.

Végh Éva festőművész tárlata május elsejéig látogatható a Kapcsolatok Házában lévő Rondella Galériában, a Széchenyi tér 14. szám alatt, hétfő kivételével naponta 11.00-16.00 óra között.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 03. 10:23, szerda | Helyi

FARKAS NOÉMI: NEMIGEN…

Farkas Noémi képzőművész nemigen… című kiállítását 2022. augusztus 5-én nyitja meg az Eurohíd Alapítvány a Kapcsolatok Házában.

2022. Július 22. 16:02, péntek | Helyi

Tovább építkezik a Richter

A Richter Gedeon Nyrt. dorogi fióktelepén jelenleg a Szteroid üzem részleges felújítása, valamint a hármas porta építése zajlik.

2022. Július 22. 07:00, péntek | Helyi

Újabb három majomhimlős esetet igazoltak Magyarországon

Újabb három majomhimlős esetet igazoltak Magyarországon, ezzel 33-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön az MTI-vel.

2022. Július 20. 10:06, szerda | Helyi

Bordélyházakat üzemeltetett Komáromban

A Komáromi Járási Ügyészség épület rendelkezésére bocsátásával elkövetett prostitúció elősegítésének bűntette és más bűncselekmény miatt vádat emelt egy nő ellen.