Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2019. Január 02. 09:17, szerda | Helyi
Forrás: ITE

Gondold meg kire bízod a pénzed! - Engedély nélküli széfszolgáltatók

Gondold meg kire bízod a pénzed! - Engedély nélküli széfszolgáltatók

A széfbérlés-szolgáltatás komoly biztonsági kockázatokat rejt magában, ezért szigorú szabályozásoknak kell eleget tennie annak, aki értékmegőrző trezorokat szeretne az ügyfelei rendelkezésére bocsájtani intézetében.

A széfszolgáltatás pénzügyi szolgáltatásnak minősül, ami így a Magyar Nemzeti Bank engedélyéhez kötött, kizárólag azzal működtethető! Amely intézet mégis az MNB engedélye nélkül, függetlenként kínál bérelhető széfeket, az előbb-utóbb a hatóság kemény fellépésére, és kifejezetten magas összegű büntetésre számíthat! Az elmúlt időszakban is több ilyen szabálykerülőt füleltek le és bírságoltak meg.

Renitens széfszolgáltatók

A magyar lakosság felső- és középrétege egyre nagyobb arányban választja értékei biztonságos megőrzőjeként - havi díj ellenében - valamely bank széfrendszerét. Így a bérelhető széfek mostanra olyannyira keresettek lettek, hogy sok pénzintézetnél már nem lehet találni szabad széfet. A keresletnövekedést elcsípve és kihasználva, a szigorú szabályokkal szembemenő intézetek is kezdtek napvilágot látni. Ennek megfelelően, ezek az intézetek a jegybank engedélye nélküli széfszolgáltatásba fogtak, vagyis nem banki széfszolgáltatóként működnek. Természetesen a rendbontók minden esetben komoly következményre számíthatnak! A jegybank álláspontja szerint ugyanis a nem banki, engedély nélküli széfszolgáltatók az ügyfelekben hamis biztonságérzetet alakítanak ki, emellett nem teljesítik az engedély megszerzéséhez szükséges fokozott szigorúságú biztonsági előírásokat, ahogy a személyi, tárgyi és informatikai feltételeket sem. Plusz adalék, hogy a független széfszolgáltatók trezorjaiba az adóhivatalnak sem lehet rálátása, míg a banki trezorokba bepillanthatnak.

A legutóbb megbírságolt, két ilyen intézet (Fővárosi Széfbank Kft és Hársfa Gold Szolgáltató Kft) összesen több, mint 200 millió forint büntetést kapott jogosulatlan széfszolgáltatási tevékenység végzése miatt. Emellett, hasonló jogsértések gyanúja végett további piacfelügyeleti eljárások is folynak több intézet ellen. Mindkét fent említett társaság megtámadta a bíróságon a MNB intézkedését, és habár az egyik megszűnt, a tevékenységét tovább folytatta ugyanazon a helyszínen, ugyanolyan körülmények között, csak más elnevezéssel. Ennek következtében 2018 nyarának végén újabb széfszolgáltatást tiltó határozat született az Értékbox ellen (korábbi nevén Fortitudo Profi-Értékmegőrző és Szolgáltató Kft néven is ismert volt).
Nem rég pedig egy másik engedély nélküli széfszolgáltatást nyújtó társaság (ABB-Allrisk Biztonság és Biztosítás Zrt.) volt kénytelen felfüggeszteni tevékenységét 6 millió forintos bírság mellett, mivel több éven át bocsájtott az ügyfelei rendelkezésére díjfizetés ellenében, általa őriztetett üzlethelyiségekben széfeket - ezt a szolgáltatást megtévesztő módon Trezorbank néven hirdették. Ráadásul akadályozták a MNB vizsgálatának lefolytatását is, ezért az érintett alkalmazottat külön pénzbírsággal sújtották.

Értékeink biztonsága

Noha az engedéllyel rendelkező bankok széfjeiben, már mindenki számára elérhető díjak fejében tárolhatók biztonsággal vagyontárgyaink, akik mégsem szeretnék pénzintézeteknél tartani nem készpénzbeli értékeiket, azok számára is van megfelelő megoldás. A Saffortszéf már pár tízezer forintért is kínál minden igényt kielégítő, számtalan méretben és változatban fellelhető bútorszéfeket, illetve faliszéfeket. Aki viszont ezeknél is komolyabb védelmet szeretne otthon tartott vagyontárgyainak, az a Saffort páncélszekrények között is válogathat, akár tűzálló kivitelezésben is, legyen szó elektronikus, kulcsos, vagy mechanikus zárszerkezettel rendelkezőről.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.