Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2014. Május 13. 13:02, kedd | Belföld
Forrás: ITE

Gumiabroncs-nyomásmérők: megfelelő nyomás

Gumiabroncs-nyomásmérők: megfelelő nyomás

A megfelelő guminyomás rendkívül fontos a biztonság szempontjából, és a helyes abroncsnyomás nemcsak üzemanyagot spórolhat, hanem életeket is menthet.

Bár a helyes guminyomás értékei jól körülírtak, ám amit a fogyasztók mérnek a saját gumiabroncsaikon az közel sem biztos, hogy pontos adat.

Ha emlékeztetjük a sofőröket arra, hogy rendszeresen mérjék az autóik kerekeiben lévő levegő nyomását, jól tesszük. Ám ez nem elég, azt is javasolni kellene, hogy a nyomásmérőt is ellenőrizzék, hogy helyesen mér-e.

Az igazság az, hogy nem minden nyomásmérő ugyanolyan minőségű, ami ahhoz a kérdéshez vezet, hogy megfelelő eszköz áll-e a fogyasztók rendelkezésére a méréshez? A kutatások azt mutatják, hogy a fogyasztóknak eladott nyomásmérők többsége nem mér elég pontosan.

Ezt bizonyítandó, megmértük a nyomást egy egyszerű autógumiban, 5 különböző nyomásmérőt használva, mindegyiket kiskereskedelmi egységben vásároltuk. Az eredmény? A mérők közül csak kettő mutatott hasonló eredményt, és a legoptimistább és legpesszimistább eredmények között 33%-os különbség mutatkozott!

Egy 33%-os különbség a 2,2 Bar-os célnyomás érték esetén 0,68 Bar is lehet, ami óriási eltérést jelenthet. Ez azt jelenti, hogy egy 2,2 Bar-os érték a nyomásmérőn, lehet, hogy csak 1,52 Bar a valóságban. Nem csoda, hogy sokan alacsony nyomású gumikkal közlekednek. Ennek a kis kutatásnak az eredménye azt is jelzi, hogy a fogyasztók figyelmét arra is fel kell hívni, hogy a nyomásmérőiket is ellenőrizzék, ne csak a gumijaikat. Persze vannak már ultramodern gumiabroncs nyomásmérők is, amik a tulajdonos okostelefonjával kommunikálnak, de azért ez még idehaza nem jellemző.

Gumiabroncs-nyomásmérők: megfelelő nyomás

Életképes megoldások
A kevésbé pontos nyomásmérők problémája hatalmas, különösen, ha a helytelen guminyomásból eredő következményekre gondolunk. De különös módon, csak nagyon kevés vállalati szakértő rázta meg a vészcsengőt ez ügyben. Tehát mit lehet tenni, hogy a sofőröknek segítsünk, ha nyomásmérők kereskedelmével foglalkozunk?

Kezdetben csak el kellett magyarázni a különbséget az egyes nyomásmérők minősége között, legyen az mechanikai vagy digitális, és tömegek vásárolták meg azokat. Egy minőségi mérő mindig megfelelő nyomást mutat egy hibahatáron belül (például ±1.0%). Számos jó minőségű modell áll rendelkezésre a 20-30 USD-os árfekvésben (4.400-6.600 Ft).

A másik olcsó megoldás az ügyfél mérőjének ’kalibrálása’, összehasonlítva az ügyfél által kapott értékeket egy általunk használt minőségi mérőjével. Az ügyfélnek ilyenkor ki kell számolnia a különbséget a két érték között, és ezzel a különbséggel kell számolnia, amikor ellenőrzi autójának guminyomását.

Például, ha az ügyfél mérőjén 0,3 Bar-ral kevesebb a mért érték, mint a referencia mérőn, akkor az ügyfélnek 2,5 Bar-ra kell felfújnia a gumiját ahhoz, hogy 2,2 legyen a tényleges guminyomás. Fontos arra is emlékeztetni a vásárlókat, hogy még a legkiválóbb mérőt is szükséges időnként hitelesíteni.

Tudatosítani kell azt a sofőrökben, hogy a helyes guminyomás nagyon fontos, ám ezt megfelelő mérőeszközzel lehet csak biztosítani. Bár számos tényező közrejátszik a gumiabroncsok nyomását illetően (külső hőmérséklet, meleg gumik, stb), minden a minőségi mérővel kezdődik, ha pontos értéket szeretnénk.

TPMS
A TPMS (keréknyomást ellenőrző) rendszerek megoldása csábító gondolat. Ám, a Gumidirekt értékesítője szerint ezek a rendszerek még mindig nem 100%-osan megbízhatóak vagy pontosak.
Csak gondoljunk bele, hogy a fagyott TPMS rendszerek (a hideg téli hónapokban), amelyek végül ’Ellenőrizd a motort’ üzeneteket küldenek, valamint számos egyéb hibával is rendelkeznek, mint például, hogy végül kikapcsolja a sebességtartó vagy összkerékmeghajtás rendszereit. A TPMS természetesen még nem kötelező minden motoros járműbe, így a jó öreg nyomásmérő még mindig a legmegfelelőbb módszer a gumik nyomásának ellenőrzésére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 14:08, szerda | Belföld

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint -

2024. Május 15. 09:21, szerda | Belföld

Jelentősen csökkent az építőipar termelése is

2024 márciusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 6,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2024. Május 14. 15:11, kedd | Belföld

Orbán Viktor: háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz

Háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz - mondta a miniszterelnök kedden a Mol Poliol Komplexum tiszaújvárosi átadóján.