Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2015. Május 13. 09:05, szerda | Helyi
Forrás: Önkormányzati sajtóközlemény

Gyáriparosok és munkaadók konferenciáztak Esztergomban

Gyáriparosok és munkaadók konferenciáztak Esztergomban

Múlt héten Esztergomban tartotta workshopját a Komárom-Esztergom Megyei Munkaadók és Gyáriparosok Egyesülete (KEMMGYE). Az eseményen a Széchenyi 2020 Terv által kapott támogatások okán szóltak az előadók.

Az esemény házigazdája, Romanek Etelka polgármester köszöntőjében többek között rámutatott, hogy Esztergomban és vonzáskörzetében és kiemelt jelentőséggel bír az itt működő kis- és középszintű vállalkozások illetve a multinacionális cégek sikeres munkája, a foglalkoztatás megtartása illetve növekedése. Romanek Etelka kiemelte, hogy Esztergom vezetése különösen nagy figyelmet fordít a munkaadókkal való szerteágazó, jó kapcsolattartásra.

A KEMMGYE workshopja két részből állt, egyrészt magát az egyesületet mutatták be a helyi munkaadók számára, másrészt „A lobbizás művészete a vállalati szektorban” címmel tartottak előadást az érdekérvényesítés lehetőségeiről, új távlatairól.

Galler Károly, a Komárom-Esztergom Megyei Munkaadók és Gyáriparosok Egyesülete elnöke előadásában tartalmas, rövid áttekintést adott hallgatósága számára szervezetük működésének céljáról. Mint előadásából kiderült a magát a legnagyobb múltú, leginkább professzionális munkaadói szervezetként aposztrofáló egyesületbe önként jelentkezhetnek tagnak a különböző vállalatok, szervezetek. A tömörülés általános célja, hogy meghatározó szerepet játsszon a magyar gazdaság élénkítésében, részt vegyen a döntéshozó testületek munkájában, segítse a külpiaci terjeszkedést, erősítse a magyar képviseletet az Európai Unióban és más területeken. Galler Károly ezeken túl aláhúzta, hogy az egyesület küzd a protekcionizmus és a korrupció ellen, erősíti a társadalmi felelősségvállalást, szorgalmazza a szociális biztonság növelését és elősegíti a humanitárius és környezetvédelmi akciókat, projekteket.

A workshop második részében Németh Ákos Lehel „A lobbizás alapjai és művészete a vállalati szektorban” című érdekfeszítő előadását hallgathatták meg az érdeklődők. Mint a szakértő prezentációjából egyebek mellett kiderült, Magyarországon a vállalati szektorban a lobbizás gyenge lábakon áll, a működő cégek mintegy hatvan százaléka semmilyen érdekérvényesítő tevékenységet nem folytat. Elhangzott: ennek okai között megtalálhatók a nyugatitól eltérő adottságok, berendezkedések, hagyományok, de az előadó arra is rámutatott, hogy maga a lobbi szóval kapcsolatban még jelenleg is élnek ellenérzések, negatív jelentéstartalmak a gazdaság és a közélet szereplőinek illetve a lakosság körében is. Ugyanakkor a prezentáció során kirajzolódott egy a nyugati féltekén már régebben, a váltásnak köszönhetően a közép-kelet európai régióban még csak most elterjedő új szemlélet. Ennek lényege, hogy a lobbi eredeti, az építés és fejlesztés szempontjából hatékony hatásmechanizmusaira helyezi a hangsúlyt, sőt, a gazdasági törvények, az etika és a közfelfogás alapján, fontos és alkalmazandó új módszertanként értelmezi a lobbit.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.