Városlista
2022. május 17, kedd - Paszkál

Hírek

2022. Január 25. 14:36, kedd | Helyi
Forrás: KEMHESZ

Gyérítik a kormoránokat a Dunán

Gyérítik a kormoránokat a Dunán

Megkezdte a kormoránok gyérítését a Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetsége. A társaság 100 madár kilövésére kapott engedélyt.

A KEMHESZ a kezelésében lévő 2000 hektáros Duna-szakaszon kezdte meg kormoránok gyérítését. A jelenlegi fagyos idő segíti a madarak gyérítését, mert a kisebb vízfolyások és tavak befagytak, így a kormoránok a Dunára szorultak.

Zoltai Dániel, a KEMHESZ elnöke elmondta, hogy a horgászoknak, illetve a velük együttműködő vadászoknak nem célja kiirtani a kormoránt, viszont kártételük miatt szükséges az állomány nagyságának szabályozása.

Télen közel 2000 kormorán zsákmányolja folyamatosan a halat a Dunából A boncolások tapasztalatai szerint egy madár az életben maradáshoz fél-egy kiló halat is megeszik, a megyében telelő madarak a folyóból 1500 kiló halat zsákmányolnak minden itt töltött napon.

A kormorán, vagy kárókatona egy régebbi korszákból fennmaradt madárfaj. Tollát nem tudja vízhatlanná tenni, testének melegével fűti magát, ehhez viszont folyamatosan ennie kell. Válogatás nélkül megesznek mindent és csoportosan vadásznak. Szétverik és megsebesítik a vermelő, lenyugodott állományokat, egy elfogyasztott halra három pusztulás jut. Közben tönkreteszik a galériaerdőket is, mert savas ürülékük lemarja a fákat.

A hatvanas években védelem alá helyezett, valójában tengeri madár mára túlszaporodott. Magyarországon 2500-3000 példány fészkel, de télen 30-40.000 darab jelenik meg a magyar vizeken és rendkívül nagy kárt okoznak a halak elfogyasztásával és megsebesítésével - mondta el Schmidt Kovács Bence, a szövetség szakmai igazgatója.

Fotók:KEMHESZ és Sinkó Lajos - Győri Fotóklub

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 16. 10:08, hétfő | Helyi

sCompany ACOUSTIC KONCERT @ Kali

Cégünk alapkőletétele nagyjából a 2019 első felére tehető.

2022. Május 16. 09:58, hétfő | Helyi

Hulladékgyűjtő napok Esztergomban

2022. Május 16. 09:52, hétfő | Helyi

Eltűnés miatt keresik Szegvári Erinát

A Komáromi Rendőrkapitányság az esztergomi születésű fiatal lány eltűnése kapcsán a lakosság segítségét kéri.

2022. Május 16. 09:48, hétfő | Helyi

Óriási föld alatti városra bukkantak Törökországban

Az ősi komplexumban akár 60-70 ezer ember is élhetett.