Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. December 01. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: mno.hu

Gyurcsány és Bajnai csillagászati összegekért kapott tanácsokat

Gyurcsány és Bajnai csillagászati összegekért kapott tanácsokat

A Gyurcsány- és Bajnai-kormányok több mint ötszörösét fordították tanácsadásra, mint az Orbán-kabinet a teljes második ciklus során tervezi.

A Miniszterelnökség által nyilvánosságra hozott adatsor ráadásul különböző okok miatt hiányos: Gyurcsányék 16,8 milliárdos keretében nincs benne a médiafigyelésre, jogi tanácsadásra és hirdetésekre elköltött összeg.

A Hvg.hu azt követően kérte ki a Miniszterelnökségtől a 2006–10 közötti kormányzati tanácsadásra, ehhez kapcsolódó kutatásokra, tanulmányokra elköltött összegekről készült összesített kimutatást, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium idén októberben nyilvánosságra hozta, mennyit költött ugyanezen célokra a második Orbán-kabinet. A jelenlegi kormány tanácsadási és közvélemény-kutatási pályázatát tavaly ősszel a Századvég-csoport nyerte el. A portál úgy tudja, a szerződés alapján mintegy 3 milliárd forintos keretet használhat fel a Századvég, de a cég több közleményben is hangsúlyozta korábban, hogy az összeg a teljes négyéves ciklusra szól, ráadásul nem csupán a kormányzatnak, de a háttérintézményeinek is készítenek elemzéseket, felméréseket.

16,8 milliárd forintot költöttek tanácsadásra

A Miniszterelnökségtől a Hvg.huhoz eljuttatott adatok arról árulkodnak, hogy a Gyurcsány- és Bajnai-kormányok a mostani kabinet által elköltött keret több mint ötszörösét folyósították tanácsadásra. A központi állami intézmények, minisztériumok és azok háttérintézményei a kikért dokumentáció alapján 16,8 milliárd forintot juttattak a szerződő cégeknek. Az összeg legnagyobb hányadát, 10 milliárd fölötti részt a stratégiai és tanulmánykészítési feladatok emésztették fel, 4 milliárdot a kommunikációs tanácsadás, de a közvélemény-kutatás – 2,4 milliárd – sem volt sokkal olcsóbb.

A dokumentációban ugyanakkor nem szerepelnek olyan tételek, mint a médiafigyelés, a hirdetések, a kommunikációs tanácsadás és a médiavásárlás, melyek tovább emelhetik a költségeket. A teljes összeget tovább hizlalhatják a szintén hiányzó jogi tanácsadásra elköltött összegek, és az állami cégek tanácsadásra és hasonló célokra fordított kiadásai is. Ezeket az tételeket azért nem tudta összesíteni a Miniszterelnökség, mert több olyan, a balliberális kormányok idején működő intézmény is akadt, melytől nem tudtak teljes ciklust lefedő adatsort kérni.

A Gyurcsány- és Bajnai-kabinet tanácsadásra fordított hatalmas összegei nem először kerülnek terítékre. Portálunk még nyáron készített interjút a Századvég Alapítvány elnökhelyettesével, aki elmondta: a balliberális kormányzatok évente mintegy 1,6 milliárd forintot költöttek csak a tanácsadói szerződésekre. A Miniszterelnöki Hivatal 2006–09 között a saját igényeire és közvélemény-kutatásra hozzávetőleg 1,2 milliárdot fordított. Szalay-Bobrovniczky Kristóf hozzátette: a Századvég kormányzattal megkötött szerződése olyan keretet ír elő, melyet csak komoly teljesítés és szigorú felügyelet mellett lehet felhasználni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: