Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2021. December 15. 17:54, szerda | PR
Forrás: (x)

Ha az orvos MR vizsgálatra küld, ezt olvasd el előtte!

Ha az orvos MR vizsgálatra küld, ezt olvasd el előtte!

A mai felmenő rendszerben kissé bizonytalanul, de végre megindult a társadalom egészségtudatosságának fejlődése.

Ehhez nagyban hozzájárult az internet és a magánegészségügyi rendelők egy szélesebb társadalmi réteg számára elérhetővé válása.Mind többen vesznek részt az éves szűréseken, jelennek meg az orvos által előírt vizsgálatokon, mert belátták: a struccpolitika hosszú távon nem működőképes. Az ezekkel kapcsolatos tévhitek, előítéletek tisztázására, a megfelelő alaptudás átadására sok szakember törekszik különböző weboldalakon, kiadványokban. Erre teszünk most mi is egy próbát: összegyűjtöttük, mi a teendő, ha az orvos MR vizsgálatra küld? Első lépés: Olvassunk tovább!

Hogyan néz ki az MR berendezés?

Az MR vizsgálatok hagyományos formája az alagútszerű csőben végzett zárt MR vizsgálat. Ma már létezik nyitott MR vizsgálat is, amit a berendezés gyengébb térerőssége (0,3-0,5 T) miatt, elsősorban az ízületek vizsgálatakor; nyitottsága (kb. 270-320 fokban nyitott) miatt pedig klausztrofóbiás, nagyobb testméretű személyek, gyerekek, mozgásukban korlátozottak diagnosztikai vizsgálata során alkalmaznak.

Mi történik az alagútban?

Az MR vizsgálat a legkíméletesebb és egyben fájdalommentes diagnosztika eljárások közé tartozik. Alapból invazív diagnosztikai módszerről van szó (sebejtés nélküli), viszont kontrasztanyag beadása esetén ez az állítás már nem teljesen állja meg a helyét. Az időpont egyeztetéskor tisztázni kell, hogy kontrasztanyagos vagy natív (kontrasztanyag nélküli) MR vizsgálatról lesz szó, hiszen ez meghatározza az előkészületeket is.

Magában a berendezésben minket fájdalom nem fog érni. A zárt MR gépezet picit hangosabban zúg, mint a halkabb nyitott MR műszer, erre készüljünk fel.

Amíg zajlik az MR vizsgálat, nyugodtan hunyjuk be szemeinket, de a fülünket hegyezzük!

Az asszisztens segíteni fog, hogyan helyezkedjünk el a vizsgálóasztalon. A vizsgálat alatt viszont mozdulatlanul kell tartani ezt a pózt, hacsak más instrukció nem érkezik az MR alagútban feküdve a hangszóróból vagy fülhallgatóból, amit az MR vizsgálat elején kaphatunk.

Az MR vizsgálat során, a mozdulatlanság ellenére mégis aktívnak kell lennünk! Az asszisztenstől hangszórón vagy az imént említett fülhallgatón keresztül folyamtosan kapjuk majd a légzőfeladatokat, amik az MR vizsgálat sikerességét szolgálják, ez lélegzet visszatartást jelent 15-20 másodpercig. Igyekezzünk ezeket a kéréseket lehetőség szerint betartani, viszont ha úgy érezzük, nem bírjuk tovább, semmi gond, vegyünk levegőt, de kerüljük a hatalmas légvételeket!

A vizsgálat befejeztét az asszisztens feltűnése jelzi, amíg ő nem mondja, hogy mozdulhatunk, maradjunk egy helyben a berendezésben. Az asszisztens segíteni fog a kiszállásban is.

Hogyan érkezzem meg az MR vizsgálatra?

Mind zárt, mind nyitott MR vizsgálat esetén ügyeljünk a következőkre:

- Bármilyen implantátum van a szervezetünkben, jelezzük a kezelőorvosunk felé!

- A vizsgálat előtt már napokkal fogyasszunk több folyadékot, lehetőleg tiszta víz formájában!

- Mindenféle mozdítható fémet távolítsunk el magunkról: ékszerek, öv, csatok, óra. A berendezés közelében ugyanis hatalmas mágneses erőtér keletkezik az MR vizsgálat alatt, ami magához repít minden mágnesezhető anyagot.

- Ugyanezen okból ürítsük ki zsebeinket: se apró pénz, se telefon ne maradjon benne! A telefonról, pendrive-ról az adatok is könnyen elveszhetnek a nagy mágneses térerősség következtében.

- A sminket is távolítsuk el, mert annak összetevői között előfordulhatnak mágnesezhető fémek, amik a mágneses erőtér hatására felforrósodhatnak!

- Gyógyszereinket a szokásos módon szedhetjük, hacsak erre vonatkozóan a kezelőorvos nem rendelkezik másként.

- Natív (kontrasztanyag nélküli) MR vizsgálat előtt, nem szükséges több órát koplalni. Azonban egy kontrasztanyagos MR vizsgálatot megelőzően 4-5 órával már ne fogyasszunk ételt!

- Szintén kontrasztanyagos MR vizsgálat esetén vigyünk magunkkal a vizsgálatra egy - egy hónapnál nem régebbi vesefunkciós laboreredményt (eGFR)!

- Bármilyen gyógyszerérzékenységünk lenne, esetleg áldott állapotban van valaki, azt a kontrasztanyag miatt, feltétlen jelezzük a kezelőorvos felé már az előzetes vizsgálatkor!

Mit csinálhatok, mit kerüljek az MR vizsgálat után?

Nativ MR vizsgálat esetén semmi mellékhatásról nem számoltak be az utóbbi 40 évben, amióta alkalmazzák az MR vizsgálatokat. Nem szükséges kísérővel érkezni, hiszen se bódítás, se altatás, se műtéti beavatkozás nem fog történni.

Ha az MR vizsgálatkor Buscopan injekciót kapunk az esetleges sima izomgörcs feloldására, abban az esetben kerüljük a vezetést aznap, egyébként minden mást szokásunk szerint intézhetünk.

Fény az alagút végén

Az MR vizsgálatnak sokféle indikációja lehet: egyszerű sportsérülés, ízületi vagy gerincprobléma, gasztroenterológiai panaszok, vagy egyszerűen az agyi funkciók vizsgálata. Segítségével a szív és érrendszer is alaposan megfigyelhető; illetve a tumordiagnosztika, ami a legismertebb a vizsgálati indokok közül. MR vizsgálatra nem szórakozásból küldi az orvos a pácienseket, ez tény. De az is biztos, hogy amíg nincs pontos eredmény, nem szabad a legrosszabbra gondolni!

Ha esetleg diagnosztizálnak nálunk bármilyen eltérést, betegséget, azzal csak esélyt kapunk a gyógyulásra; egy lehetőséget arra, hogy ezután jobban csináljunk valamit. Ezért az MR vizsgálatra, mint segítség kell gondolnunk, nem mint egy mumusra! Ezekután pedig azt is tudjuk, hogyan készüljünk rá és mire számíthatunk egy MR vizsgálat során.

Címkék: mr, orvos, vizsgálat

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 09. 09:36, kedd | PR

Uralni a mezőnyt: Hogyan befolyásolják a sakk stratégiák a futballt

A sport világában a stratégia döntő szerepet játszik egy csapat sikerében. Míg a futball dinamikus és kiszámíthatatlan játék, a sportág mögött meghúzódó taktikai elvek közül sok a sakk világában gyökerezik.

2024. Április 05. 22:27, péntek | PR

Hogyan legyünk jó gazdik? – Ingyenes oktatóanyagok a kutyatartás kihívásaira

A mai modern világban, ahol a technológiai fejlődés és a gyors élettempó dominál, sokan keresnek menedéket és nyugalmat a természetben, illetve házi kedvencek társaságában.