Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Április 07. 19:38, kedd | PR

Ha nem pálya a pára: a páramentesítő gépekről

Ha nem pálya a pára: a páramentesítő gépekről

Ha lakó-vagy munkakörnyezetünk levegője túlságosan száraz, érdemes lehet párásítót használnunk.

Ám mi a helyzet akkor, ha épp a skála másik végén vagyunk és túlzottan párás közegben vagyunk kénytelenek tölteni mindennapjainkat. A technológia itt sem hagy minket cserben és segítségünkre küldi a párátlanító gépeket.

Egészség és állagmegóvás

Ha párátlanításról, vagy párátlanító gépekről esik szó, először nyilván a saját és környezetünk egészségére gondolunk. A készülék valóban fontos élettani hatásokkal rendelkezik, hiszen a körülöttünk lévő levegő minősége esszenciális hatással bír általános állapotunkra, közérzetünkre és egészségünkre.

Az élettani hatás mellett azonban tárgyainknak, berendezéseinknek is jót tehetünk egy ilyen gép beszerzésével. A túlzottan párás levegő hosszútávon ártalmas lehet a bútorainkra, de akár magára az épületre is, melyben élünk, vagy dolgozunk, esetleg mindkettő. A párás, nedves légkör kiváló táptalaj a különböző penészgombák megtelepedésének, mely az épület mellett az egészségünkre, légútjainkra is káros hatással van. Saját és lakókörnyezetünk megóvása érdekében tehát mindenképpen érdemes megfontolni egy párátlanító gép beszerzését.

Párátlanítási kisokos: mire figyeljünk?

Első körben érdemes tisztázni a párátlanító gépek két alaptípusát, hiszen az alkalmazott technológia máris megszűrheti, hogy számunkra inkább melyik lehet alkalmas. A gépek két alaptípusa a kompressziós (kondenzátoros), illetve adszorpciós párátlanítók. Előbbiek működési mechanizmusa a hűtőgépekéhez hasonlítható. A párátlanító egy ventilátor segítségével keringeti a szoba levegőjét, a belsejében található (hideg) hőcserélőn a fölösleges pára lecsapódik. A kompressziós gépek a nem szélsőségesen párás, hideg, vagy meleg környezetben megbízhatóan és költséghatékonyan teljesít, tehát ideális választás lehet a hétköznapi felhasználásra.

Az adszorpciós gépek képviselik a fejlettebb technológiát alkalmazó párátlanítókat. Tulajdonképpen minden olyan probléma kiküszöbölésére alkalmasak, melyeket a kompressziós gépek nem tudnak megoldani. A keringetést itt is ventilátor végzi, mely speciális, páraelnyelő bevonatának köszönhetően szárítja a levegőt. Hatékony működésük szélsőséges körülmények között is garantált, hiszen akár jóval fagypont alatti hőmérsékleten és extrém magas páratartalom esetén is képesek elvégezni feladatukat. A adszorpciós párátlanító gépek tehát többre képesek, ám ez a különbség nyilván árban is megmutatkozik. Érdemes tehát mérlegelni, hogy milyen körülmények között akarjuk használni a gépeket.

A párátlanító készülékek kapacitása tehát fontos szempont, ám másokat is érdemes figyelembe vennünk. Ezen faktorok egyike, hogy a párásodás problémája állandó, vagy esetenként kell nagyobb mennyiségű párát kivonni a levegőből. Emellett a működés sebessége sem elhanyagolható, tehát, hogy mennyire gyorsan kell eltüntetnünk a jelenséget. Ha tehát bármilyen típusú és mértékű párásodási problémával küzdünk, a fent leírtak figyelembevételével máris okosabban választhatunk, ha egy párátlanító gép beszerzése mellett döntünk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 09. 09:36, kedd | PR

Uralni a mezőnyt: Hogyan befolyásolják a sakk stratégiák a futballt

A sport világában a stratégia döntő szerepet játszik egy csapat sikerében. Míg a futball dinamikus és kiszámíthatatlan játék, a sportág mögött meghúzódó taktikai elvek közül sok a sakk világában gyökerezik.

2024. Április 05. 22:27, péntek | PR

Hogyan legyünk jó gazdik? – Ingyenes oktatóanyagok a kutyatartás kihívásaira

A mai modern világban, ahol a technológiai fejlődés és a gyors élettempó dominál, sokan keresnek menedéket és nyugalmat a természetben, illetve házi kedvencek társaságában.