Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. December 12. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Halász János: több támogatást kapnak a határon túli magyar színházak jövőre

Halász János: több támogatást kapnak a határon túli magyar színházak jövőre

Emelkedik jövőre a határon túli magyar színházak támogatása: az idei 40 millió forinttal szemben a következő évben 50 millió forintot fordítanak a határon túli magyar színházi produkciókra, emellett 32 millió forintos keretösszeggel új pályázatot is meghirdet az Emberi Erőforrások Minisztériuma - mondta el s kultúráért felelős államtitkár szerdán az MTI-nek.

Halász János azután beszélt erről, hogy Budapesten találkozott a határon túli magyar színházak 15 vezetőjével a Nemzeti Színházban. A szakmai fórumot a Thália Színház és a Nemzeti Színház közösen szervezte.
"A kultúrát meg kell becsülnünk, a kultúra erőforrás" - hangsúlyozta, hozzátéve: a kultúrára szánt összeg nem felesleges, hanem segíti a közösségeket, a határon túli színházak ügyében pedig ez még inkább érvényes.
Halász János elmondta: jövőre az 50 millió forintos keretből 10 millió forintot határon túli magyar táncprodukciók, 40 millió forintot színházi előadások támogatására biztosítanak.
Szólt arról is, hogy jövőre a vendégjátékokra úgy írják ki a pályázatot, hogy a magyarországi színházak mellett határon túli műhely is befogadhasson egy másik határon túli teátrumot.
A 32 millió forintos keretösszegű új pályázatról elmondta: ez az összeg a határon túli színházak magyarországi előadássorozatait, fesztiváljellegű bemutatkozását segíti. Hozzátette: a Nemzeti Színházban, a Thália Színházban és a miskolci Nemzeti Színházban folyik ilyen munka.
A Halász János kiemelte: a szerdai beszélgetés egy megkezdett egyeztetési folyamat második állomása volt. Mint mondta, fontos a kultúrában az együttműködés, a határon túli színházak, műhelyek tekintetében pedig különösen az.
"Arról beszéltünk az érintettekkel, hogy milyen szempontok szerint írjuk ki a pályázatokat, milyen irányú támogatásra van szükségük" - beszélt a találkozón elhangzottakról az MTI-nek.
Arról is egyeztettek, hogy az a támogatás, állami figyelem, amely Magyarországról a határon túli színházak felé fordul, milyen irányú legyen, melyek azok a problémák, amelyeket orvosolni kell, a támogatási rendszert hogyan működtessék.
Azokról a pályázatokról is szó volt, amelyek a magyarországi színházak mellett a határon túliakat is támogatják, például a Katona József-pályázat és a színházi nevelési programokra kiírt pályázatok jelentőségéről is szó esett - jegyezte meg Halász János.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során