Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Szeptember 02. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: orientpress

Halasztják a tervezett műtétek egy részét a pécsi traumatológián

Halasztják a tervezett műtétek egy részét a pécsi traumatológián

A Pécsi Tudományegyetem traumatológiai klinikáján a tervezett műtétek egy részét július óta elhalasztják, így hosszabbodik a várakozók listája - írta a Népszabadság a klinika több, névtelenül nyilatkozó sebészére hivatkozva. A lap szerint ennek oka az, hogy júliustól csökkent az aneszteziológusok és a baleseti sebészek fizetése, ezért a jövedelemkiesést elszenvedő szakorvosok egy része külföldre távozott, illetve oda készül.

Decsi Tamás, a PTE Klinikai Központ főigazgatója a lapnak azt mondta: idén 2012-höz képest a kifizetett bértömeget tekintve szerény mértékben növekedett a jövedelme az egyetem orvosainak. Ugyanakkor tény az is, hogy a PTE aneszteziológusainak és traumatológusainak júliustól csökkent a bére. Utóbbiak jövedelme azért lett kevesebb, mert a megváltozott munka törvénykönyve bizonyos pótlékok kifizetését már csak különlegesen indokolt esetben engedélyezi.

Régebben például az úgynevezett veszélyességi pótlékot gyakran fizetéskiegészítésként adták, és nem a munka során fellépő veszélyek rizikóját próbálták ily módon 'enyhíteni', tette hozzá a főigazgató, ám ennek a gyakorlatnak a lehetőségét a törvény szűkítette. A főigazgató ezt elfogadva törölte el a traumatológusok és az aneszteziológusok pótlékát júliusban, ami azzal járt, hogy automatikusan csökkent e szakorvosok keresetarányos ügyeleti díja is.

A főigazgató szerint a PTE intenzív, valamint traumatológiai klinikájának működését egyelőre nem veszélyezteti a tíz aneszteziológus távozása. Három távozó pótlására már kötöttek is szerződést. Arról, hogy még további tíz aneszteziológus és öt baleseti sebész tervezi a külföldi munkavállalást, a főigazgató nem értesült - írta a lap.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk