Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Február 20. 23:10, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Hallgatói lista - Felfüggesztette a BTK hallgatói önkormányzatának működését az ELTE rektora

Hallgatói lista - Felfüggesztette a BTK hallgatói önkormányzatának működését az ELTE rektora

Felfüggesztette az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Bölcsészettudományi Kara (BTK) hallgatói önkormányzatának (HÖK) működését az egyetem rektora.

Intézkedését indokolva Mezey Barna az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta: a személyes adatok kezelésére vonatkozó törvényi rendelkezések megsértését az ELTE BTK HÖK elnöke is elismerte. A felfüggesztés a törvénysértések kivizsgálásáig tart - tette hozzá a rektor.
Megjegyezte: a nemzeti felsőoktatásról szóló törvényben foglalt jogkörében eljárva és kötelezettségének eleget téve függesztette fel az ELTE BTK HÖK működését.
Közölte, elrendelte, hogy a rektori ellenőrzési önálló osztály átfogóan vizsgálja az ELTE egész hallgatói önkormányzatát, valamennyi részönkormányzatát az adatvédelmi és adatkezelési rendelkezések betartásával összefüggésben.
A rektor intézkedett arról is, hogy az ügyet bejelentsék a rendőrségnek.
Mezey Barna közleményében megállapította, hogy az intézkedések előkészítésekor és megtételekor az ELTE egyetemi hallgatói önkormányzata a mielőbbi megoldást kezdeményezve, együttműködően járt el.
Fábri György, az intézmény kommunikációért felelős rektorhelyettese kedden tudatta az MTI-vel, hogy azonnali vizsgálat indult az ELTE-n az esetleges hallgatói listák ügyében. Közlése szerint az egyetem rektora, miután kedd reggel a sajtóból értesült "bizonyos hallgatói listákról", azonnal vizsgálóbizottságot hozott létre.
A rektorhelyettes kijelentette: az az egyetem érdeke, hogy minél előbb tisztázzák a helyzetet.
Dezső Tamás, az ELTE BTK dékánja szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében azt hangsúlyozta: elítél minden származásra utaló, vallási, nemi, világnézeti, ideológiai vagy más identitásbeli alapon történő megkülönböztetést, illetve az erre irányuló szándékot.
Úgy fogalmazott: nemcsak a szándék tényét, hanem az emberi méltóság más aspektusait sértő stílusát is mélységesen megalázónak tartja.
Az atv.hu kedden írt arról, hogy az ELTE BTK-n a hallgatói önkormányzat éveken át listázta az új hallgatókat; a gólyatáborba jelentkezőket világnézetük, pártszimpátiájuk, felekezeti hátterük és vélt származásuk alapján jellemezték.
Az adatbázis egyik szerkesztője és a hallgatói önkormányzat elnöke elismerte a listák létét, de azt állítják, a kényes részleteket utólag hamisította valaki.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk