Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Június 29. 05:00, szombat | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu - illusztráció: pixabay

Hamarosan Anyatej Világnapja Esztergomban

Hamarosan Anyatej Világnapja Esztergomban

Augusztus első hete a WHO és az UNICEF ajánlására a szoptatás védelmére és támogatására A szoptatási világhét és augusztus elseje az Anyatej világnapja.

Esztergomban évek óta a védőnők szervezésében ünnepeljük meg ezt a napot. Idén augusztus 2-án a Máltai Játszótéren 9 órai kezdettel zajlik le az Anyatej Világnapja.

Az Egészségügyi Világszervezet azt javasolja, hogy a gyermek hat hónapos koráig kizárólag anyatejet kapjon, egyéves koráig táplálékának nagyobb része anyatejből álljon, helyi élelmiszerekkel kiegészítve. A gyermeket akár kétéves koráig, sőt még az után is érdemes szoptatni.

A rendezvényen az anyák, gyermekeik és családok megjelenésükkel hirdetik, hogy számukra az anyatejes táplálás a biológiai norma. Az anyatej tökéletes, egyénre szabott, amely biztosítja a megfelelő tápanyagokon kívül a gyermek immunológiai védelmét is. A szoptatás erősíti a kötődést, biztonságérzetet ad. Kihatással van a gyermek és az anya későbbi egészségi állapotára is.

A Szoptatás Világhetének az idei jelmondata:

"A SZOPTATÁS SIKERE MINDANNYIUNKON MÚLIK"

Régebben, amikor több generáció együttélése és a csecsemők szoptatása még általános volt, a kislányok úgy nőhettek fel, hogy mindig volt a családban egy szoptató nővér vagy nagynéni, aki a felnövekvő generáció számára mintául szolgálhatott. A nagycsaládban a fiatal anyát tapasztalt nőrokonai segítették a szoptatás megtanulásában és a felmerülő gondok megoldásában. Ma – részben a nagycsalád felbomlása, részben a szoptatás háttérbe szorulása miatt – felnőhet egy kislány úgy, hogy még soha nem látott szoptató nőt, a fiatal anya környezetéből pedig hiányoznak a tapasztalt nőrokonok.

A szoptatás sikere sokszor azon múlik, rendelkezünk-e a helyes információkkal és van-e egy megfelelő egészségügyi szakember vagy egy másik szoptató anya, akihez tanácsért és biztatásért fordulhatunk. Magyarországon a világon egyedül álló módon a védőnők segítik hivatásszerűen a szoptatási problémával hozzájuk forduló édesanyákat.

Az esztergomi rendezvény célja, az anyatejes táplálás elősegítése, amely az egészséges életkezdet feltétele, valamint a gyermeküket szoptató anyák támogatása. Találkozási lehetőség biztosítása az anyák számára tapasztalatok, ismeretek átadásra és egy tartalmas beszélgetésre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT