Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2018. Július 06. 14:18, péntek | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Hamarosan épülhet az átriumosra tervezett, új piac Esztergomban

Hamarosan épülhet az átriumosra tervezett, új piac Esztergomban

Már az egész ingatlan a városé, a tervek készen vannak, ráadásul pályázaton 1 milliárd forint támogatást is nyert rá az önkormányzat. Az új piac a helyi gazdaságfejlesztésre is pozitívan hat majd a városvezetés szerint.

Hamarosan kezdődhet az új piacnak építése, köszönhetően annak, hogy város öt pályázata is nyert, és további 2,2 milliárd forint támogatás érkezik Esztergomba.

Az új piac végleges helyét a Simor János utcában található lakótömbben jelölte ki a városvezetés. A területre a piacépületeket átriumosan tervezte meg az építész, de a régi struktúrát megőrizve. Az épületfunkcionális elemekből tagozódik majd részekre úgy, hogy mégis egy egységet alkosson. A fejlesztéssel létrejövő új piac kialakítása korszerű, versenyképes telephelyi infrastruktúra kiépítésével történik meg, ahol az eladói és vevői igényeket kiszolgáló üzletek, elárusító- és vendéglátóhelyek, illetve egyéb helyiségek lesznek – közölte közleményében az önkormányzat.

Kitérve arra is, hogy a fejlesztés hozzájárul a város-vidék együttműködésének erősítéséhez. A projektben komplex akadálymentesítés történik, a létrejövő felépítmények a hatályos jogszabályi energiahatékonysági előírásoknak is megfelelnek majd.

A leendő piac helye a Simor János utcából nyíló telektömb, a terület egy régebben összevont üres telekből, egy műemléképülettel beépített telekből, két beépített telekből, illetve egy tervezett útcsatlakozásos nyúlványból áll.

A piacépítés törzsrészét kitevő négy ingatlant az önkormányzat már megvásárolta. A megkötött adásvételi szerződéseket követően a földhivatal pedig az önkormányzat tulajdonjogát bejegyezte.

„Az ingatlantömbben – közel 1 milliárd forintos támogatásból – épül fel Esztergom XXI. századi piaca. A beruházás a helyi gazdaságfejlesztésre pozitív hatást fog gyakorolni” – hangsúlyozta a városvezetés.

Hozzátéve, hogy az esztergomi projekt a helyi gazdaság szereplőit támogatja a térségi mezőgazdasági termékek helyi piacon történő értékesítésében. A vállalkozásokat segíti a helyi termékek menedzselésével, szolgáltatások szervezésével. A projekt megvalósításának átfogó célja a helyi gazdaságot erősítő közvetlen termelői-fogyasztói, város-vidék kapcsolatok biztosítása egy olyan rövid ellátási lánc kialakításával, amely az Esztergomban és közvetlen környezetében a helyi termelők által megtermelt mezőgazdasági termékeket a lakosság számára könnyen elérhetővé teszi.

Az új piac nemcsak gazdaságélénkítő, hanem foglalkoztatás elősegítő hatással is bír – fűzte hozzá az önkormányzat. A megvalósításával, az 5 éves fenntartási időszakban a piac működéséhez a város többek közt piacfelügyelőt fog saját munkavállalójaként foglalkoztatni.

Címkék: piac

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.