Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Március 13. 11:40, szerda | PR

Hamarosan használhatjuk az azonnali fizetési rendszert

Hamarosan használhatjuk az azonnali fizetési rendszert

Már tesztüzemben van a 2019 június 1-én bevezetésre kerülő új rendszer, amely sokkal előnyösebb lesz a jelenleg használt szisztémánál mindenkinek, aki csak érintett a hazai pénzforgalomban.

Egy másodperc alatt átmegy a pénz

Az azonnali fizetési rendszer (AFR) lényege, hogy napszaktól és attól függetlenül, hogy hétköznap vagy hétvége van, 1-2 másodperc - de legfeljebb 5 másodperc - alatt le lehet majd egy pénzügyi tranzakciót bonyolítani.
Ez akkor lehetséges, ha 10 millió forint alatti összegről van szó. Az átutalás összeghatára egyébként magánszemélyek és üzleti partnerek esetén is ugyanakkora.
Jelenleg egy átlagos utalás átfutása pár óra alatt történik meg, de ha szombaton utalnánk, az csak az első hétköznapon érkezik meg - e téren tehát jelentős előrelépés történik majd. Egy kivétel lesz, amikor egy adott dátumra kérjük az utalás teljesülését.

Utalhatunk mobilszámra is

De nemcsak ebben tapasztalunk majd fejlődést. Úgynevezett másodlagos számlaazonosítók is bevezetésre kerülnek, ennek a rendszernek a segítségével pedig email cím, mobil szám, adószám is elegendő lesz az online pénzmozgatáshoz.
Az átutalási megbízást akár mobilszámra is elindíthatjuk, a fogadó fél hosszú bankszámlaszámának ismerete nélkül.
A fizetési kérelem nevű új tranzakció segít abban, hogy például két személy közt, vagy bolti mobilfizetéskor könnyebben, kevesebb adat ismeretében tudjunk pár másodperc alatt utalást végrehajtani.



Az AFR-t egyébként 2017-ben kezdték el idehaza fejleszteni, és év eleje óta már tesztelik a bankok, valamint a központi rendszert üzemeltető GIRO - nálunk ugyanis minden bank csatlakozik az újításhoz.

Az eurós utalásoknál is használható lesz a rendszer

További jó hír, hogy a bevezetés az európai uniós SEPA szabvány szerint történik meg. Így később a nemzetközi hálózatba is becsatlakozhatnak a magyar felhasználók. Ennek köszönhetően hamarosan eurós utalásokat is villámsebességgel tudunk majd intézni.
Ha a sárga csekkektől szeretnénk elbúcsúzni, eljött az idő - a nem pénzforgalmi (pl. közüzemi) szolgáltatók esetében is leegyszerűsödik a folyamat.
Az új elektronikus fizetési megoldások nagyon kedvezőek lesznek a lakossági ügyfelek számára, de a leegyszerűsített és felgyorsult pénzmozgás jól fog hatni a FinTech, pénzforgalmi cégek, vagy éppen a webáruházak működésére is. Várhatóan kevesebb lesz a készpénzes, utánvétes fizetés online vásárlás esetén, és többen élnek az AFR nyújtotta lehetőségekkel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 09. 09:36, kedd | PR

Uralni a mezőnyt: Hogyan befolyásolják a sakk stratégiák a futballt

A sport világában a stratégia döntő szerepet játszik egy csapat sikerében. Míg a futball dinamikus és kiszámíthatatlan játék, a sportág mögött meghúzódó taktikai elvek közül sok a sakk világában gyökerezik.

2024. Április 05. 22:27, péntek | PR

Hogyan legyünk jó gazdik? – Ingyenes oktatóanyagok a kutyatartás kihívásaira

A mai modern világban, ahol a technológiai fejlődés és a gyors élettempó dominál, sokan keresnek menedéket és nyugalmat a természetben, illetve házi kedvencek társaságában.