Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Június 24. 14:56, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Hamarosan indul a 23. THEALTER fesztivál Szegeden

Hamarosan indul a 23. THEALTER fesztivál Szegeden

Immár 23. alkalommal rendezik meg a THEALTER nemzetközi színházi fesztivált Szegeden; a program a hazai színházi élet egyik legrangosabb, és európai viszonylatban is jegyzett művészi eseménye.

A hétfői sajtótájékoztatón a szervező Maszk Egyesület vezetője, Balog József elmondta: a fesztivál július 19. és 27. között várja a Szegedre látogató színházkedvelőket.
A fesztivál díszvendége idén Horváth Csaba, a Forte Társulat alapító-vezetője, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) oktatója lesz. A Harangozó Gyula-díjas koreográfus két előadását láthatják a nézők. A Toldit az SZFE negyedéves színházi rendező-koreográfus osztálya mutatja be, a Forte Társulat pedig Agota Kristóf A nagy füzet című előadásával szerepel a fesztiválon.
A program nyitóelőadása a szegedi Metanoia Artopédia Mutatványosok az Alkimisták utcájában című premierje lesz.
A hazai független színházi előadások közül látható lesz Gergye Krisztián Társulatának tavaszi bemutatója, az Opera Amorale című összművészeti produkció. A fesztivál vendége lesz az Átrium Film-Színház első, a Kultúrbrigáddal közösen színpadra állított előadása, Martin McDonagh Vaknyugat című darabja, melyet Gohtár Péter rendezett. Szintén vendégszerepel Szegeden a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház: Gianina Carbunariu darabját KEBAB címmel Balog József állította színpadra. A táncszínházi vonalat erősíti Fehér Ferenc Running című bemutatója és a Radikális Szabadidő Színház Book of the Dead című előadása.
Idén is képviselteti magát az utánpótlás, hiszen fellép a szentesi Horváth Mihály Gimnázium csapata, a pécsi Janus sr., valamint a kaposvári színészhallgatók társulata is.
A magyar produkciók mellett külföldi előadások is megjelennek. Idén visszatér a szlovén Via Negativa, először jár viszont Szegeden a svájci Dimitri Színházi Iskola képviseletében Raúl "Nene" Vargas Torres kolumbiai alkotó. Elsőként mutatkozik be Magyarországon a szentpétervári Mr Pejo’s Wandering Dolls, de a sepsiszentgyörgyi M. Stúdió is készül egy előadással és az Aradi Kamaraszínház is színpadra áll a szegedi MASZK Egyesülettel közös produkcióban.
Emellett lesznek szakmai programok is, mások mellett Juronics Tamás vezetésével, és esténként összeül a kritikus szekció is. Megjelenik a fesztivál ingyenes lapja, szól majd a THEALTER rádió és az interneten is követni lehet az eseményeket.
A szervező Maszk Egyesület 1991-ben alkalmi jelleggel rendezte meg a fesztivált, ami már a 90-es évek végére önálló, a független, alternatív, kísérletező színjátszás legfontosabb hazai művészi és dokumentációs terepe lett. A seregszemle fő helyszíne a szegedi Régi Zsinagóga, de a szervezők az elmúlt években számos szokatlan, új helyszínt is felfedeztek a városban és minden nyáron megjelennek produkcióikkal a város terein, utcáin is.

Címkék: Kultúra-színház

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk