Városlista
2021. április 20, kedd - Konrád, Tivadar

Hírek

2021. Április 08. 19:06, csütörtök | Helyi

Hamarosan megnyitja kapuit a Grand Hotel Esztergom

Hamarosan megnyitja kapuit a Grand Hotel Esztergom

Nemrég értesültünk arról, hogy hamarosan, még a nyár folyamán megnyílik a Prímás-szigeten Esztergom új szállodája.

Adott ez a kisváros a Duna partján. Az egyik legrégebbi az országban. Az évszázadok alatt sok víz lefolyt a Dunán, sok mindent átélt a város és a polgárai is. A békés, építő korszakokat árvizek, háborúk váltották. A szocialista érában a klerikális Esztergom mellőzött település lett, ahol a polgári város képét átformálták a gyárak, lakótelepek, de leginkább a régi, emberléptékű városközpont változott meg; a helyén kialakított egykor modern centrum mára kopott épületek halmazává vált.

Esztergom mégis működött, minden megváltozott körülmény ellenére, ám a város kálváriája itt nem ért véget. A nem túl távoli múltban is születtek olyan döntések, amelyek a belvárosnak épp a centrum jellegét vették el.

A központ nélküli Esztergomban gyorsan megváltoztak az itt élők bevásárlási szokásai, szabadidejüket is egyre többen a közeli fővárosban töltötték el. A turisták számára a szinte kizárólagos látnivalóvá vált a Várhegy a várral és a Bazilikával. A Dunán kikötő kirándulóhajók utasainak programjában is csak ezek az attrakciók szerepelnek, a városba csak néhány kíváncsibb tévedt le közülük.

A legutóbbi években történtek intézkedések, melyek azt célozták, hogy Esztergom kétpólusossága megszűnjön, a város vonzóbbá váljon az itt lakóknak és az ide látogatóknak egyaránt és ezzel hosszú távon jótékonyan befolyásolja a gazdasági mutatókat és a kulturális életet is.

Miért ez a felvezetés?


Szerkesztőségünkhöz eljutott a hír, miszerint a nyár folyamán valamikor megnyílik a Prímás-szigeten az új szálloda. Nemrég új tulajdonoshoz került az egykori Mária Valéria Hotel. Pár hónapja gőzerővel indultak meg a szerkezetkész épületen végzett munkálatok, olyannyira jó ütemben, hogy az átadás hamarosan megtörténhet.

A koronavírus járvány előre nem látható alakulása, mint minden mást is, felülírhatja a nyárra tervezett nyitást, de a szálloda addigra teljesen elkészül, alkalmas lesz vendégek fogadására.

Eddig néztük a torzót. Ott állt, a maga hatalmas szürke tömegével, üvegtelen ablakaival figyelve a várost, a Kis-Duna sétányt, a Bazilikát. Mostanra pedig az egykor szürke, merev óriás kezd arcot ölteni. Eddig üreges szemei mára igazi ablakokká váltak, komorsága eltűnt homlokzatára igényes burkolat került. Az épület nagy tömegét szerencsésen egyensúlyozza a tiszta, világos színek és üvegfelületek ritmikus váltása. Valahogy barátságosabb lett a hangulata és az sem elhanyagolható tény, hogy egy ilyen, a mai kor igényeinek megfelelő, magas színvonalú szálloda, amire még jó is ránézni, emeli az egész város presztízsét.


Ha csak annyi történik, hogy az arra sétálók szemét nem szúrja ki egy vasbeton, egyre romosabbá váló monstrum az Élményfürdő szomszédságában, már akkor jól jártunk.

A városnéző kisvonat egyik idegenvezetőjének korábbi elmondása szerint ez volt az egyik épület, ami mellett elhaladva csak a másik irányról esett szó, szerencse, hogy látnivalónak ott volt a Bazilika és az Élményfürdő is. Annak is lehet örülni, hogy a többé nem másznak fel fiatalok az éjszakai buli hevében az épület tetejére, ahogy korábban már többször megtörtént.

Ha csak ennyi történne, az is sokkal több lenne a semminél. Ám információink szerint azonban a hangulati és esztétikai előnyökön kívül Esztergom ennél többet profitálhat az új létesítményből.

A hotel jelentős mennyiségű munkahelyet biztosít majd a helyi és környékbeli embereknek, a leendő szállóvendégek pedig a városban működő üzletek, éttermek, egyéb kereskedelmi egységek forgalmában hozhatnak pozitív változást. Fellendülhet a kulturális intézmények és rendezvényeik látogatottsága is. Aki a megfelelő szálláslehetőség miatt már több napra érkezik Esztergomba, annak nem kell választania, hogy a Várhegyen lévő kötelező látnivalók mellett lesétál-e a Vízivárosba és ott a Keresztény Múzeum mellett betér-e még a Balassa Bálint Múzeumba, vagy esetleg átsétál -e a város távolabbi részében lévő Duna Múzeumba, vagy még vesz egy nagy levegőt és felballag az előhegyi Babits-házba is.
Egy fecske nem csinál nyarat - tartja a mondás. Igaz.

De kellenek az első fecskék. Őket majd szépen sorban követi a többi. Hasonló a helyzet ezzel a projekttel is. Történik egy jelentős lépés, ami belátható időn belül pozitív változást hoz a város életébe és amely további lépésekre ösztönözhet más szereplőket is.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Április 20. 08:04, kedd | Helyi

Esztergomi lány képviseli megyénket az országos Tündérszépek versenyen

Az esztergomi Gyurik Renáta képviseli Komárom-Esztergom megyét a Tündérszépek 2021 szépségverseny országos fordulójában.

2021. Április 19. 16:01, hétfő | Helyi

Fokozott ellenőrzésre és bírságolásra számíthatnak a Pilisszentléleken szabálytalanul parkolók

A rendőrség felhívja a Pilisszentlélekre, a Mi kis falunkba látogatók figyelmét, hogy a jövőben folyamatos és fokozott ellenőrzést tartanak és a szabálytalanul behajtó, vagy parkoló autósokat meg is büntetik.

2021. Április 19. 10:57, hétfő | Helyi

Esztergomban két épületet újíthatnak fel munkásszállás céljára

Nyolc munkásszálló épül meg és négy, korábban másra használt épületet újíthatnak fel a „Munkásszállások kialakítása” program ötödik kiírásának keretében – jelentette be Bodó Sándor az ITM államtitkára.

2021. Április 18. 19:50, vasárnap | Helyi

Holnap, április 19-én reggel újra megnyitják a letkési határátkelőt

Holnap hajnali öt órakor megnyitják a Letkés–Ipolyszalka határátkelőt, mely a szlovák-magyar határon az egyetlen zárva tartott átkelő volt. Még március 2-án zárta le a szlovák fél a járvány elleni védekezésre hivatkozva.