Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. Május 20. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu

Harci díszben a Peugeot brutális versenygépe

Harci díszben a Peugeot brutális versenygépe

A Peugeot garázsában manapság nem bővelkednek annyira a lóerőkben, mint hőskorukban, a legendás T16 embléma azonban ismét felcsillan, méghozzá nem is akárhol. A Pikes Peak viadalra készülő versenyautó 890 lóerővel áll rajthoz, hihetetlen képességei révén pedig akár a végső győzelemre is esélyes lehet, s immáron a versenyen is látható fényezésben csodálhatjuk meg.

A főszponzor a motorsportban egyre markánsabb jelenlétet mutató energiaital-gyártó, a Red Bull, a kialakult színvilág is leginkább a támogatóra jellemző: sötétkék, piros és sárga árnyalatok mindenütt, az alapot pedig a fehér szín adja. A Peugeot 208 T16 Pikes Peak gyomrában igazi szörnyeteg termeli az ördögi lóerőket: a 890 lóerős masina nyomatékát hatfokozatú szekvenciális sebességváltó továbbítja a négy kerékhez.

A 3,2 literes V6-os erőforrást két turbó látja el a megfelelő mennyiségű levegővel. Mindez lehengerlő dinamikát szül, az autó ugyanis 1,8 szekundum alatt már 100 km/h-nál jár, 4,8 másodperc alatt a 200 km/h-t is elhagyja, 7 másodpercnél pedig már 240-et mutat a műszer. A versenyautó alapját masszív acélváz adja, a héj mindeközben karbonból készül a könnyű végeredmény érdekében. A futómű szintén versenytechnikát használ, hiszen a kettős keresztlengőkaros kiépítés mellé nyomórudas csillapítás jár elöl és hátul is. A kétkörös fékrendszer szintén kulcsfontosságú pont, elöl 380, hátul 355 mm átmérőjű karbontárcsák gondoskodnak a megfelelő lassulásról.

A magnéziumból készült felnik átmérőjét 18 hüvelykre választották, amikhez úthengeres szélesség, 13 hüvelyk társul, a rajtuk feszülő 31/71x18 méretű versenyabroncsokat a Michelin szállítja. Továbbá hidraulikus szervókormány segíti a pilótát a manőverezésben. Az említett képességekhez hozzájárul természetesen az alacsony tömeg, nem meglepő módon mindössze 875 kg-ot mozgat a hathengeres turbómotor, azaz egy lóerőre egy kilogrammnál is kevesebb tömeg jut.

Sebastien Loeb dirigálja majd a brutális francia gépet
Fotó: Autó Pult

A verseny ideje alatt 40 literes tartály biztosítja a kellő mennyiségű tüzelőanyagot, a méretes hátsó légterelő pedig a leszorítóerőről gondoskodik. Az autót Sebastien Loeb dirigálja majd a mintegy 20 km-es távon, ahol a ralibajnoknak 156 kanyart és 1500 méteres szintkülönbséget kell leküzdenie.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között:

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.