Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. Szeptember 09. 05:00, szombat | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Három fejezettel folytatódik a történelmi regény Esztergomban

Három fejezettel folytatódik a történelmi regény Esztergomban

Kezdődik a Történelmi regény harmadik sorozata, amelyet könyvtárunk a PPKE BTK-val közösen szervez.

A kurzus során azt lehet áttekinteni, hogy az irodalom és a politika milyen kölcsönhatásban voltak egymással a XX. században. Természetesen egy ilyen áttekintés csak csonka és önkényes lehet, részint a válogatást érintő szubjektivitás miatt, részint azért, mert a XX. század előtti könyvekre nem tér ki. Ez utóbbi azzal indokolható, hogy az időkeretek szűkössége miatt nem férhet bele több a három előadásba. A műveket három csoportba osztották a szervezők: a tűrt (ellenálló irodalom), a tiltott (egy ideig betiltott könyvek) kategóriáira, illetve azokra, amelyek a politika szolgálatában álltak és forradalmi átalakulásokat eredményeztek – közölte a könyvtár.

Szeptember 13
„Ellenálló könyvek”, amelyek a fennálló rendszereket bírálták
(Iszkander: Szarvasfiú, Ajtmatov: Az évszázadnál hosszabb ez a nap; Sánta Ferenc: Az ötödik pecsét; Örkény: Tóték; Hesse: Üveggyöngyjáték; Salamov: Kolima)

Október 11
„Betiltott könyvek”, amelyekkel szemben a hatalom fellépett
Feuchtwanger: Jud Süss; Tormay: Bujdosó könyv; Szolzsenyicin: Ivan Gyenyiszovics egy napja; Zilahy: Halálos tavasz; Orwell: 1984; Rushdie: Sátáni versek; Wass: Jönnek!; Paszternak: Doktor Zsivago)

November 15
„Forradalmi könyvek”, amelyek hatottak a társadalomra és a politikára
(Hitler: Mein Kampf; Marx-Engels: Kommunista kiáltvány; Nyil: Cion bölcseinek jegyzőkönyvei; Mussolini: A fasizmus doktrínája; Mao: Vörös könyv; Kadhafi: Zöld könyv; Kinsey: Sexual Behaviour int he Human Male; Betty Friedman: A feminista titokzatosság; John Dewey: Demokrácia és nevelés; Marcuse: Az egydimenziós ember)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT