Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2013. Június 08. 10:17, szombat | Helyi
Forrás: MTI / MTI Fotó: Ujvári Sándor

Három településen csak forralva ajánlott fogyasztani a vezetékes ivóvizet

Három településen csak forralva ajánlott fogyasztani a vezetékes ivóvizet

Pilismaróton, Dömösön és Dobogókőn csak forralva ajánlott fogyasztani a vezetékes ivóvizet, az érintett falvakban péntek estétől a biztonságos ivóvízellátást zacskós vízzel segítik.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat az MTI-vel közölte, hogy a helyi vízszolgáltató arról tájékoztatta az egészségügyi hatóságot, hogy a dunai árhullám miatt a vízminőség romlása várható - ezért van szükség Dömös, Pilismarót és Dobogókő településeken a megelőző intézkedésre. Mint hozzátették: elképzelhető, hogy szombaton hasonló intézkedésre lesz szükség Almásfüzitőn is.

Neszmélyen pedig problémát okozhat, hogy 800 centiméteres vízállás felett meg kell szüntetni a vízszolgáltatást biztosító létesítmény áramellátását, mivel a kapcsolószekrényt eléri az árvíz - írta az ÁNTSZ, kiemelve, hogy a hatóságok erre az eshetőségre is felkészültek.

Az ÁNTSZ közleménye szerint az árvízzel érintett további településeken a vezetékes ivóvízellátás jelenleg zavartalan. A rendkívüli árhullám miatt a veszélyeztetett területeken folyamatosan ellenőrzik a vezetékes ivóvízellátást.

Mindemellett az ÁNTSZ ismételten felhívta a figyelmet az általános higiénés szabályok fokozott betartására.

A dunai árvízzel érintett hét megyében összesen több mint száz tiszti orvos, közegészségügyi-járványügyi felügyelő, laboratóriumi munkatárs, biológus vesz részt a védekezési feladatokban.

A fővárosi és a megyei kormányhivatalok népegészségügyi intézeteinek jelentése szerint a fekvő- és járóbeteg, illetve a háziorvosi ellátás minden településen biztosított. Ennek érdekében több helyen átmenetileg módosították az ellátási területeket. Esztergomban és Komáromban az árvíz miatt több gyógyszertárat bezártak. Komáromban felkészültek a Selye János Kórház esetleges kitelepítésére is.

Mint írták: Budapesten külön készülnek arra a helyzetre, ha nagy számban kellene a veszélyeztetett területen élők elhelyezéséről gondoskodni. A befogadóhelyek közegészségügyi ellenőrzését befejezték.

Ezek mellett a rendkívüli dunai árhullámra a folyó alsó szakaszán is készülnek a közegészségügyi, járványügyi szakemberek. Így Bács-Kiskun, Fejér, Tolna és Baranya megyékben is felmérték azokat a vízműveket, amelyeket az árvíz veszélyeztethet. Elkészítették a szülés előtt álló kismamák és az állandó orvosi kezelésre szorulók címlistáját, továbbá áttekintették az aktuális járványügyi helyzetet is, amely - mint fogalmaztak - "jónak mondható, így ebben a tekintetben jelenleg nincs szükség külön intézkedésre".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT