Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2023. Június 10. 13:44, szombat | Belföld
Forrás: mti

Háromezer megawatt fölé nőtt a hazai ipari naperőművi kapacitás

Háromezer megawatt fölé nőtt a hazai ipari naperőművi kapacitás

Az idei év első öt hónapjában több mint 840 megawattal bővült a magyarországi beépített fotovoltaikus teljesítmény; a nyár kezdetére az 50 kilowatt (kW) feletti naperőművek összesített adata meghaladta a 3 ezer megawattot - tájékoztatta az Energiaügyi Minisztérium (EM) szombaton közleményben az MTI-t.

A lendületes növekedés másik jele, hogy a háztartási méretű kiserőművek darabszáma tavasszal felülmúlta a 200 ezret - tették hozzá.

A közleményben ismertetik: az első ipari méretű naperőmű az előző évtized elején csatlakozott a közcélú hálózathoz, ekkor még mindössze 0,4 megawatt (MW) volt az összes beépített kapacitás. A 2022-es év rekordévnek bizonyult a napenergia magyarországi térnyerésében. A tavalyi 1100 megawattos gyarapodás több, mint amennyit bármelyik korábbi esztendőben regisztráltak és több a 2019 előtt kiépült összes teljesítménynél is - számoltak be. Az ipari és háztartási méretű naperőművek beépített teljesítménye együtt az 5 ezer megawattot közelíti - tájékoztattak.

Idén május végéig már 840 megawatt feletti mértékben nőtt a napenergiát hasznosító létesítmények összes kapacitása. A bővüléshez csaknem fél gigawattal járultak hozzá az ipari naperőművek, köztük Magyarország legnagyobb egybefüggő napelemparkja, a közelmúltban átadott mezőcsáti - olvasható a közleményben.

Nemrég készült el az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalatának legjelentősebb komplexuma is. Az MVM Zöld Generáció két projektben építette meg a képességeik alapján szintén a hazai élvonalba tartozó naperőműparkjait Kunmadarason, az egykori katonai repülőtér területén - emlékeztet a közlemény.

Az átviteli rendszerirányító MAVIR adatai alapján mára meghaladta a 200 ezret az 50 kilowatt (kW) alatti, háztartási méretű napelemes rendszerek száma. A korábbi várakozások szerint ezt a mutatót 2030-ra érhette volna el Magyarország. A 2022-es népszámlálás eddigi eredményeiből az is kiderül, hogy idehaza mintegy 179 ezer lakást szereltek fel napelemmel. A háztartási méretű kiserőművek túlnyomó hányadát tehát családok üzemeltetik, de egy részük intézmények, vállalkozások energiaigényének részleges kiszolgálását segíti - szerepel a közleményben.

A kormány a nukleáris energia mellett a továbbiakban is kiemelt szerepet szán a napenergiának Magyarország energiafüggetlenségének erősítésében - tájékoztattak. A stratégiai előrejelzés szerint a 2030-ra várt 6 ezer megawattos összes beépített teljesítmény már akár jövőre rendelkezésre állhat a megújuló forrásból - emelték ki.

A következő évtized elejére pedig a korábbi célt kétszeresen felülmúló tiszta kapacitás szolgálhatja a biztonságos áramellátást, csökkentheti az energiaszektor környezetterhelését. Az Energiaügyi Minisztérium egyebek mellett a hálózatfejlesztések és tárolói beruházások támogatásával alapozza meg az időjárásfüggő napenergia zavarmentes rendszerbe illesztését - hangsúlyozza a szaktárca közleményében.

Fotó: Pixabay

Címkék: napenergia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során