Városlista
2020. július 12, vasárnap - Izabella

Hírek

2013. Március 05. 08:09, kedd | Helyi
Forrás: lvp / Polgármesteri Hivatal

Határon átnyúló vállalkozási-logisztikai övezetért Esztergomban

Határon átnyúló vállalkozási-logisztikai övezetért Esztergomban

Határon átnyúló vállalkozási és logisztikai fejlesztés kidolgozását kezdeményezte az Ister-Granum EGTC, mely ma az önkormányzati, a vállalkozói és civil szektor szereplőivel ülésezik Esztergomban.

A 2014 és 2020 közötti költségvetési ciklus kohéziós politikáját szabályozó rendeletek több új fejlesztési eszközt is megneveznek, amilyen a közös akcióterv, a közösség alapú helyi fejlesztés, a szegénységi térképezés és az integrált területi beruházás, az ITB. Az ITB alkalmas arra, hogy egy adott térség szereplőinek fejlesztési elképzeléseit összevontan, szinergikus együtthatásban valósítsa meg.

Az Ister-Granum EGTC 2008-ban alakult azzal a céllal, hogy az Esztergom és Párkány központú térség integrált fejlesztését koordinálja. Az Európai Unió által 2006-ban megalkotott új jogi forma, az európai területi társulás (angol rövidítése szerint: EGTC) a határ mindkét oldalán önálló jogi személyiséggel rendelkező szervezet, ezért a határmenti fejlesztések legadekvátabb eszköze, működését mind a szlovák, mind a magyar hatóságok jóváhagyták, méghozzá az unióban másodikként, egy francia-belga EGTC-t követően.

Az Ister-Granum EGTC egyik legjelentősebb kezdeményezése egy határon átnyúló vállalkozási-logisztikai övezet kialakítása, amely a régió foglalkoztatási viszonyainak látványos javulását hozhatja, amennyiben megvalósul. Ezt a célt azonban az EGTC önmagában képtelen volna elérni, szükséges, hogy a potenciális fejlesztésben érintett minden szereplőt megszólítson, ezért hívta egybe az önkormányzati, vállalkozói és civil szektor szereplőit.

A mai ülésen felszólal Tétényi Éva az Ister-Granum EGTC társelnöke, Esztergom polgármestere, Ján Oravec Párkány polgármestere, az Ister-Granum EGTC társelnöke, a brüsszeli Régiók Bizottsága szlovák delegációjának tagja, Ocskay Gyula a Határon Átnyúló Kezdeményezések Közép-európai Segítő Szolgálatának főtitkára és Nagy Péter, aki az Ister-Granum EGTC részéről koordinálja a munkát.Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 11. 07:00, szombat | Helyi

Lady Gaga a Várszínházban

Az Esztergomi Várszínház 2020-as idényében szerdánként népszerű zenés-táncos filmeket vetít.

2020. Július 11. 05:00, szombat | Helyi

Fergeteges lesz idén is a Szent István Napi Zenei Fesztivál

Változatos zenei programok, kiváló fellépők: Tankcsapda, Kárpátia, Punnany Massif, Anna and the Barbies, Radics Gigi, Charlie és még sok más szórakoztató koncert augusztus 15. és 22. között a Fesztiválszigeten!

2020. Július 10. 10:18, péntek | Helyi

Körözött zaklatót fogtak el Esztergomban

Igazoltatás során derült ki, hogy elfogatóparancs van kiadva ellene.

2020. Július 10. 09:32, péntek | Helyi

Rázárta a tolvajra az ajtót a bolti eladó

Az Esztergomi Járási Ügyészség lopás miatt emelt vádat egy nővel szemben, akit a bolti eladó a bejárati ajtó bezárásával azért tartott vissza a helyszínen, mert mobiltelefonokat rejtett a kabátjába.