Városlista
2020. szeptember 18, péntek - Diána

Hírek

2017. Január 21. 09:37, szombat | Belföld
Forrás: mti

Hatékonyabban érvényesíthetik érdekeiket a sértettek a büntetőeljárásokban

Hatékonyabban érvényesíthetik érdekeiket a sértettek a büntetőeljárásokban

Lezárult a büntetőeljárási kódex egyeztetése a parlamenti pártokkal, a törvényjavaslatot várhatóan februárban kezdi tárgyalni az Országgyűlés

- mondta Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára az MTI-nek a keddi egyeztetést követően. Hozzátette, az új kódex hatékonyabbá tenné a büntetőeljárásokat és jelentősen nagyobb teret adna a sértetti érdekek érvényesítésének.
Mint mondta, az első egyeztetést decemberben tartották, most pedig áttekintették, hogy a pártok szakértőitől kapott észrevételekből mit tudnak beépíteni a törvénytervezetbe. Jelezte: az észrevételek nagy részét be tudják építeni az indítványba. Az államtitkár hozzátette, hogy a pártoktól érkező egyes javaslatokkal kapcsolatos minisztériumi érvelések zömét az ellenzéki képviselők és szakértők is elfogadták, így a tervezetet egyértelműen alkalmasnak ítélték benyújtásra.

Az államtitkár elmondta, a törvényjavaslatot hamarosan benyújtják az Országgyűlésnek, amely várhatóan februárban kezdi tárgyalni azt.

Völner Pál elmondta: azért szükséges az új büntetőeljárási kódex megalkotása, mert a jelenleg hatályos törvényt - részben a teljesen új Büntető törvénykönyv, részben más jogszabályok változása miatt - többször is módosítani kellett és a változtatások miatt egyre nehezebben lehetett alkalmazni. Emellett az új büntetőeljárási kódex megalkotásával az is a minisztérium célja, hogy felgyorsuljanak a büntetőeljárások.

Az új Büntetőeljárási törvényben összefoglalták az eddig több más jogszabályban található, a titkos információgyűjtésre vonatkozó szabályokat is, az egyszerűbb és törvényesebb alkalmazás érdekében - tette hozzá az államtitkár. Mint mondta, ezt a változtatást a civil szervezetek is kifejezetten támogatták az egyeztetéseken.Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 18. 09:46, péntek | Belföld

Hatan meghaltak, 941-gyel nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma

Elhunyt hat idős, krónikus beteg, és újabb 941 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu pénteken.

2020. Szeptember 18. 06:00, péntek | Belföld

Holttestet találtak a Dunában Csepelnél

Holttestet találtak csütörtökön a Dunában Csepelnél - erősítette meg a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) az MTI értesülését.

2020. Szeptember 18. 05:11, péntek | Belföld

Kissé hűvösebb, de napsütéses idő várható a hétvégén

Az elmúlt napokhoz képest néhol akár 10, másutt pár fokkal hűvösebb, de napsütéses idő várható a hétvégén - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

2020. Szeptember 18. 05:00, péntek | Belföld

Megütött egy rendőrnőt egy cseh buszsofőr Letenyénél

Megütött egy rendőrnőt egy cseh buszsofőr a Letenye autópálya-határátkelőhelyen - közölte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság csütörtökön a police.hu honlapon.