Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Február 22. 20:45, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Havazás - Szombat éjfélig még több helyen akár 30 centiméter hó eshet

Havazás - Szombat éjfélig még több helyen akár 30 centiméter hó eshet

Szombat éjfélig még több helyen akár 30 centiméter hó is eshet, de azután az enyhülés hatására olvadni kezd - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat által az MTI-hez pénteken kora este eljuttatott figyelmeztető előrejelzésből.

A meteorológiai szolgálat szombatra négy megyére - Komárom-Esztergom, Fejér, Vas és Zala - narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adott ki a havazás miatt. Ezeken a területeken 24 óra alatt több mint 20 centiméternyi friss hó is hullhat.
Emellett Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Somogy, Tolna, Baranya, Nógrád és Pest megyére, valamint a főváros területére citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezeken a területeken a szombaton lehulló hó mennyisége a 10 centimétert is meghaladhatja.
A meteorológiai szolgálat figyelmeztetésében kifejtette: több hullámban (először péntek estétől, majd szombat estétől délnyugat felől) várható csapadék. Eleinte - az Alföld kivételével- a legtöbb helyen hó valószínű. Szombat délutántól, estétől inkább már csak a Dunántúl nyugati részén várható havazás, míg az Alföld nagy részén már péntek estétől az eső lesz a jellemző. A két terület között vegyes halmazállapotú csapadékra (hó, havas eső, eső, átmeneti jelleggel fagyott eső, esetleg kis eséllyel ónos eső) egyaránt számítani lehet.
Összességében szombat éjfélig a Dunántúlon, a Duna-Tisza-köze nyugati határán és az Északi-középhegység nyugati részén átmenetileg mintegy 10-30 centiméteres hótakaró is kialakulhat. A lehulló hó viszont a kelet felől érkező enyhébb levegő miatt egyre több helyen olvadni kezd vagy elolvad. Eleinte az Alföldön és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a legkésőbb, illetve a legkisebb eséllyel az Alpokalján várható olvadás.
A meteorológiai szolgálat felhívta a figyelmet arra, hogy ismét mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat, emiatt az előrejelzésekben becsült csapadék (annak mennyisége, halmazállapota, területi kiterjedése) és a valóság között lényeges eltérés adódhat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során