Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2013. Március 15. 10:33, péntek | Helyi
Forrás: MTI / fotó: lvp

Havazás - több mint nyolcezer embert kellett elhelyezni átmeneti szálláson

Havazás - több mint nyolcezer embert kellett elhelyezni átmeneti szálláson

Több mint ezer helyszínen kellett beavatkozniuk a katasztrófavédelem egységeinek. Több mint nyolcezer embert kellett átmeneti szálláson elhelyezni, több mint százezren maradt áram, tízezeren pedig vízszolgáltatás nélkül.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) péntek reggeli, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint országszerte fennakadásokat okozott a rendkívüli időjárás.

A katasztrófavédelem megerősített ügyeleteire az érintett megyékben az intenzív havazás következtében több ezer segélyhívás érkezett. Több mint százan sérültek meg különböző közúti és egyéb balesetekben - írta az OKF.

Mint közleményükben felidézték: a meteorológiai szolgálat a hófúvás miatt csütörtök délutántól fokozatosan a legmagasabb szintű, piros riasztást adta ki nyolc megye (Komárom-Esztergom, Fejér, Veszprém, Somogy, Zala, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg) 59 kistérségére.
Az ország számos pontján volt szükség a katasztrófavédelem, a rendőrség, a készenléti szolgálatok és az együttműködő szervezetek, valamint a karitatív szervezetek segítségére. Mint kifejtették: a hivatásos katasztrófavédelmi erők, a rendőrség és a honvédség, az önkormányzati és önkéntes tűzoltók, polgári védelmi szervezetek, a mentők, közútkezelők, polgári védelmi szervezetek, a polgárőrség és karitatív szervezetek több mint kétezer dolgozója vett részt az elmúlt 24 órában a téli időjárással összefüggő káresetek felszámolásában.
Mostanáig mintegy 140 embert sikerült a hóban elakadt járműből kimenteni. Az úton rekedtek ellátása érdekében az érintett megyékben 227 melegedő szálláshelyet alakítottak ki, amelyeken eddig több mint nyolcezer embert helyeztek el, az ő ellátásuk folyamatosan megoldott takarókkal, meleg teával és szendvicsekkel. Az úton rekedt utasok közül, akik nem kívánták a gépjárművüket a helyszínen hagyni, melegedő buszokat biztosítottak, és gyermekeiket a legközelebbi melegedőhelyekre szállítottuk - tették hozzá.

Veszélyes árut szállító járművet nem ért baleset. A katasztrófavédelmi hatóság intézkedett a telephelyek biztonságáról, valamint a veszélyes szállítmányok útba indításának elhalasztásáról.

Az OKF közleménye szerint az országban a hótakaró vastagsága jelenleg 8 és 20 centiméter közötti. A hőmérséklet mínusz 10 és mínusz 1 Celsius-fok között van. Az elmúlt 24 órában az országban átmenetileg 57 település megközelítése vált rendkívül nehézzé, ez 13 ezer lakost érintett. Az OKF információi szerint jelenleg 30 települést nem közelíthető meg.

Az utakról az OKF azt írta: 100 közút és 5 vasútvonal vált járhatatlanná. 83 utat a hatóságok zártak le a forgalom elől. Egy hajókikötő és három határátkelő van lezárva. Az M1-es autópályán veszteglő utasok kimentésében a Fővárosi Közterület-fenntartó Vállalat öt hókotróval vesz részt.

Összesen 160 település maradt áramszolgáltatás nélkül, ami több mint 100 ezer embert érintett. Vízszolgáltatás jelenleg Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 5 településén szünetel átmenetileg, mintegy 11 ezer lakost érintve.

Az úton rekedtek mentésével egy időben a súlyos betegek kimentéséről, ellátásáról, a forgalmi fennakadások miatt elakadt mentőegységek mentéséről is gondoskodni kellett. Mint kifejtették: a sárospataki melegedőhelyen egy epilepsziás gyermek gyógyszeres ellátását biztosították, a szerencsi pályaudvaron rekedt csaknem kétszáz utas számára a melegedést szerelvényeken sikerült megoldani.

Szajolon egy 1600 embert szállító személyvonat rekedt a pályaudvaron. Az utasokat, köztük négyszáz gyermeket a közeli kollégiumokban helyezték el ideiglenesen.

Az érdi buszgarázsból két csoportban húsz busz az M1-es autópályán, négy pedig az M7-es és a 7-es úton rekedtek kimentésére útnak indult - írta a katasztrófavédelem.

Az OKF arra kéri a lakosságot, hogy továbbra se induljanak útnak, valamint kísérjék figyelemmel a hatóságok közleményeit, tájékozódjanak az időjárási és útviszonyokról.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.