Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. December 17. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hazát keresni, cipő nélkül - menekültek Schengen kapujában

Hazát keresni, cipő nélkül - menekültek Schengen kapujában

Háborús övezet a Röszke és Szabadka közötti senki földje, ami a schengeni övezet védvonala is: naponta menekültek tucatjai rohamozzák meg a magyar határt egy jobb élet reményében, de csak töredékük találhat új otthonra az Unióban - a többieket hazatoloncolják, kifosztják, útközben nyomuk vész. A mindennapi harcot a határsértők és a határvédők szemszögéből is hitelesen mutatja be a Felsőbb parancs, Nagy Viktor Oszkár és Petrik András új dokumentumfilmje.

A Felsőbb parancs mini interjúk formájában mutatja be a schengeni övezet határáig eljutott menekültek történetét, pusztaságban töltött mindennapjait– párhuzamosan követve a röszkei határrendészet és a helyi polgárőrök tevékenységét is; így egyszerre érezhetjük magunkat az üldöző és üldözött bőrében, átélve a menekültlét veszélyeit is.

Utóbbiakat Nagy Viktorék már az első, Szabadkán töltött forgatási napon is megtapasztalták: érkezésük előtt tűz ütött ki a határ menti nádasban, a bevándorlók tákolt viskói közelében, az itt élők pedig egyöntetűen állították, hogy a szerb rendőrök gyújtották rájuk a területet. A menekültek elmesélték, a szerb hatóság egyébként is brutálisan bánik velük – indok nélkül napokra bezárják, megverik őket, elveszik az útra tartogatott pénzüket – beszámolójuk alapján a magyar rendőrök „szinte angyalok” a szerbekhez képest, emberségesen bánnak az elkapott határsértőkkel.

Nagy és Petrik ugyanakkor nem volt közvetlenül szemtanúja a szerb fél erőszakosságának; a menekültek legnagyobb gondját ottlétükkor a téli hideg jelentette. Napokat, ha épp nem heteket kellett hóban és fagyban tölteniük, miközben sokuknak meleg ruhája sem volt – a film tanúsága szerint egyikük például cipő híján zoknis lábára kötött zacskókban próbálta átvészelni a telet.

Rajta és elesett társain is próbál segíteni a Felsőbb parancs központi alakjának is tekinthető szabadkai lelkész, Varga Tibor, aki hét gyermekes apaként a szerb hatóságokkal is szembe menve ruhával és élelemmel látja el a menekülteket - s úgy hiszi, missziója során az emberi törvények felett álló parancsot teljesít. „A lelkész segítsége és kiállása nagyon fontos, hiszen olyanok is támogatják őt, akik a rendőrséggel egyébként nem mernének szembeszállni: szabadkai pékek és helyi segélyszervezetek adnak neki adományokat, amiket egyedül juttat el a senki földje naponta, hetente cserélődő lakóihoz. Varga Tibor több nyelven beszél, barátságos, tapintatosan ugyanakkor határozottan közelít a menekültekhez” – mesélt a lelkész küldetéséről Nagy Viktor Oszkár.

A többnyire afgán és pakisztáni menekültek a muszlim világ alsó kasztjából kerülnek ki: ők a legnincstelenebbek és a leglenézettebbek – alulképzettek és minden szempontból támogatásra szorulnak. Az, hogy elindulnak, általában nem csak egyéni döntés: jellemzően a falu vagy a rokonság dobja össze az útiköltséget, ami – ha célba érnek, és Nyugat-Európában munkát találnak – egész közösségük számára jövedelmező befektetés lesz. „Ezek az emberek igénytelenek, magukra alig költenek, a munkával megkeresett pénz nagyobb részét haza küldik családjuknak. Így az út 5-10 ezer eurós befektetése egy év alatt is megtérülhet” – mutat a remélt haszonra Nagy. A kockázat persze rendkívüli, mert a schengeni határ előtt is számos helyen lebukhatnak, visszaküldhetik őket, s ha át is jutnak a magyar területre, itt sem biztos, hogy menedékjogot kapnak. A filmrendező hozzáteszi, nincs pontos adat arról, hogy hányan indulhatnak útnak a Közel-Keletről, Afrikából, és közülük mennyien morzsolódhatnak le – halnak meg vagy fordulnak vissza – az akár két évig tartó vándorlás alatt.

Nagy elmondása szerint stáb fogadtatása a menekültek részéről problémamentes volt, a magyar határőrséggel viszont már nehezebben boldogultak. „A magyar fél kezdetben nagyon segítőkész volt, később azonban kevés mozgásteret hagytak nekünk. Bár a kihallgatásokról és a visszatoloncolásokról nem forgathattunk, néhány éjszakai akción jelen lehettünk, mikor hőkamera segítségével kapták el a határsértőket. Tapasztalataink szerint a határrendészet határozottan, azonban emberségesen lép fel a menekültek elfogása során”.

A Felsőbb parancsot először november 7-én mutatták be a fővárosi Toldi moziban. Nagy úgy érezte, a közönség pozitívan fogadta a filmet – tetszett nekik a szituációkra építő, folyton perspektívát váltó elbeszélésmód, és kíváncsiak voltak a határsértők elfogásában segédkező polgárőrség helyzetére, hozzáállására. A produkciót műsorára veszi a magyar közszolgálati televízió, Nagyék ugyanakkor külföldi csatornákkal is tárgyalnak a Felsőbb parancs bemutatásáról. Végül, a rendezőt jövőbeni terveiről kérdeztük: Nagy Viktor Oszkár elmondta, továbbra is foglalkoztatja a menekültek és bevándorlók helyzete – jelenleg egy integrációról szóló játékfilmet forgat, melynek elkészítéséhez a Bevándorlásügyi Hivatal is segítséget nyújtott.

Címkék: kultúra- film

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során