Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Október 18. 07:39, péntek | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu - illusztrációk: pixabay

Házi kedvencet ölt róka a belvárosban – Óvatosságra int olvasónk! - VIDEÓKKAL

Házi kedvencet ölt róka a belvárosban – Óvatosságra int olvasónk! - VIDEÓKKAL

Róka támadhatott cicára a belvárosban, a házi kedvenc el is pusztult – tudtuk meg olvasónktól péntek hajnalban.

Nem ritka, hogy rókával találkozhatunk Esztergom utcáin, sőt fényes nappal is készültek már fotók egy-egy belvárosban kóborló állatról. Eddig viszont még támadásról nem kaptunk hírt. Olvasónk cicája azonban feltehetően egy róka miatt pusztult el az éjjel. A gazdi szerkesztőségünknek küldött levélben hívja fel az esztergomiak figyelmét az esetre, illetva arra, hogy legyen óvatos mindenki.

„Csütörtökön 23:30 körül lementem a kocsimhoz a Temető utcánál, láttam egy rókát. Nem igazán ijedt meg, elsétált. Fél órára rá jött haza a férjem és szólt, hogy valószínűleg a cicánk elpusztult. Lementünk megnézni, a cicusnak a fejét letépte valami és a farkát is elkezdte... Nyoma sem volt autó okozta sérülésnek. Kérlek Benneteket, osszátok meg az oldalon, hogy többen tudják. A tünetek veszett rókára utalnak, csak akkor támad meg háziállatot” – írta olvasónk.

Az esetre természetesen felhívjuk az illetékesek figyelmét is.

A veszettség visszaszorult

Október 5-től ismét oltja a rókákat veszettség ellen a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a vakcinákat repülőgépről szórják az érintett területekre.

A rókák veszettség elleni immunizálási programja 1992 óta működik Magyarországon. A kezdeményezésnek köszönhetően a veszettség teljesen visszaszorult: 2017 óta egy állatban sem találtak veszettséget – közölte a Nébih.

Városban az egészséges rókák sem félnek annyira

A veszettség elsődleges jele: a vadon élő állatokban legfőbb tünet az embertől való ösztönös félelem kiesése. A veszett róka nappal is aktív, szinte „keresi” az ember társaságát, hagyja magát megközelíteni, megfogni, megsimogatni. Sokkhatásra ez az állapot dühöngésbe válthat át. Sokszor kutyával verekszik össze vagy más háziállatot támad meg. Esetenként görcsrohamok figyelhetők meg (csillagvizsgáló fejtartás, állkapocs-csattogtatás). A megveszett állatok a zavart tudat következtében nagyobb távolságokra kóborolnak, mely során gyakran az autóutakon elgázolják őket – tudata az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal.

A lakott területeken vagy azok közelében élő rókák azonban megszokják az emberi környezetet, ezért esetleg nem félnek az embertől, ami önmagában még nem jelenti azt, hogy veszettek lennének. Az egészséges róka azonban soha nem hagyja magát néhány méterre megközelíteni, illetve el lehet zavarni (például tapssal, kiáltással) – hangsúlyozza a Nébih.

Korábbi cikkek

Újabb városrészben tűnt fel egy róka - FOTÓ

Már fényes nappal is róka jár a belvárosban – FOTÓK

Róka járkált Esztergom utcáin

Videókon a veszettség jelei és tünetei:

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT