Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Július 04. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Házkutatást tartottak Nicolas Sarkozy irodájában és otthonában

Házkutatást tartottak Nicolas Sarkozy irodájában és otthonában

Házkutatást tartott kedden a rendőrség Nicolas Sarkozy volt francia elnök irodájában és otthonában, valamint az ügyvédjénél - tudatta az egykori államfő jogi képviselője.

Jean-Michel Gentil vizsgálóbíró és mintegy tíz, gazdasági bűncselekményekre szakosodott nyomozó kutatta át Nicolas Sarkozy házát és irodáját. A volt államfő nem volt jelen a házkutatások alatt, miután hétfőn este családjával Kanadába utazott szabadságra.
A hatóságok Liliane Bettencourt, Franciaország leggazdagabb asszonya, a l'Oréal kozmetikai cégbirodalom örökösnője pénzügyeit vizsgálják. Nicolas Sarkozy 2007-es elnökválasztási kampánya során állítólag törvénysértő támogatást kapott Bettencourt-tól. Sarkozy még államfőként többször tagadta, hogy törvénytelen pénzt kapott volna az öt évvel ezelőtti kampány során.
Thierry Herzog, a volt elnök ügyvédje "felesleges cselekményeknek" nevezte a házkutatásokat, amelyeket annak ellenére rendelt el a vizsgálóbíró, hogy az utóbbi két hétben minden kért dokumentumot megküldött neki a volt államfő. Ezek az iratok a bizonyítékok arra az ügyvéd szerint, hogy a sajtóban emlegetett állítólagos titkos randevúk Liliane Bettencourt-ral "abszolút lehetetlenek" voltak. Mégpedig azért, mert 2007-ben az akkor már elnökjelölt Sarkozy minden mozgását a biztonsága biztosításával megbízott rendőrtisztek ellenőrizték. Az ügyvéd elmondta, hogy keddi levelében a rendőrök személyazonosságát is közölte a bíróval, annak érdekében, hogy azok igazolják: "csak egyetlen találkozóra került sor 2007. február 24-én Liliane Bettencourt otthonában, mégpedig az azóta elhunyt férjével, André Bettencourt-ral".
A L,Oréal kozmetikai birodalom örököse, Liliane Bettencourt és lánya között évekig jogi vita folyt Európa egyik legnagyobb vagyonáért. A bíróság tavaly gyámság alá helyezte a 89 éves milliárdost. A családi viszályban perdöntő, de illegális módon készült hangfelvételekből két és fél évvel ezelőtt a francia sajtóban publikált részletek alapján merült fel a gyanú, hogy a legjelentősebb franciaországi adózó feltehetően Sarkozy elnök mellett több volt kormánytag választási kampányát is szabálytalan módon támogatta pénzügyileg, és a vagyona egy részét adóparadicsomokba mentette.
Az ügyben a bordeaux-i ügyészségen februárban már vádat emeltek Eric Woerth, a francia kormánypárt és Nicolas Sarkozy államfő 2007-es elnökválasztási kampányának egykori pénztárnoka, későbbi pénzügy-, majd munkaügyi miniszter ellen. Sarkozy egykori közeli munkatársát "illegális párt-, illetve kampányfinanszírozással" gyanúsították meg, amiért feltehetően az elnök 2007-es választási kampányához szabálytalan módon fogadott el támogatást.
A gyanú szerint ugyanis Woerth a kormánypárt pénztárnokaként a legjelentősebb francia adófizetőktől, köztük Bettencourt-tól is rendszeresen vett át készpénzben az engedélyezettnél magasabb összegű adományokat a jobbközép párt és Sarkozy kampánya számára.
A volt miniszter tagadja, hogy bűncselekményt követett volna el, de Bettencourt vagyonkezelő cégének könyvelője a rendőrségen beismerte, hogy 2007 elején neki kellett kivennie a bankból azt a 150 ezer eurót, amelyből végül a pénztárnok Sarkozy kampányának finanszírozására 50 ezer eurót átvett a vagyonkezelő cég vezetőjétől. A könyvelő állítása szerint a Bettencourt-házban évtizedek óta megszokott volt, hogy politikusok a vacsoravendégségekről készpénzzel teli borítékkal távoztak. A könyvelő az asszony bankszámlájáról a napi kiadásokra hetente 50 ezer eurót vett fel, amelyet Liliane Bettencourt vagyonkezelő cége vezetőjének kellett átnyújtania. Ebből kaptak a házban megforduló politikusok.
A kilencvenes évek óta a pártfinanszírozást szigorúan szabályozzák Franciaországban: magánszemély egy pártnak évente maximum 7600 eurót, a választások előtt egy jelöltnek pedig 4600 eurót adományozhat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.