Városlista
2020. április 6, hétfő - Vilmos, Bíborka

Hírek

2020. Február 05. 18:23, szerda | PR

Hegyezd a füled és vizsgázz angolból sikeresen!

Hegyezd a füled és vizsgázz angolból sikeresen!

A hallásértés feladatok kihívást jelentenek sok nyelvtanulónak, és sokszor ezen csúszik el a sikeres nyelvvizsga. Hogyan tudsz gyakorolni és magabiztosan felkészülni a feladatokra mégis? Mutatjuk!

Alig néhány hét van hátra a nyelvvizsgáig, és úgy érzed, hogy neki mersz vágni – de a hallásértéssel még mindig gondjaid vannak. Kicsit kétségbeejtő, hogy nem érted pontosan, mit mondanak, és közben még arra is figyelni, hogy a feladatokban kérdezett dolgokat kiszűrd belőle. Felkészülni az angol hallásértés feladatokra a nyelvvizsga előtt nem egyszerű, de pánikra semmi ok, gyerekjáték lesz a nyelvvizsga felkészülés, csak kövesd ezeket a gyakorlatias tanácsokat!

Gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás

Az első és legfontosabb tipp, hogy gyakorolj. Az angol anyanyelvi beszéd nem homogén, számtalan dialektusból áll és országon belül is változik a kiejtés. Ha nem vagy hozzászokva, a füled nem képes azonosítani a szavakat. Fontos, hogy minél több angol hanganyagot hallgass és videót nézz, hogy szokd a nyelv spektrumát.
Sokat segít, ha tudatosan ismered fel a dialektusokat. Erre a legjobb, ha angol, amerikai és ausztrál forrásokat is használsz, mert nem feltétlen BBC angollal fogsz találkozni a vizsgán.

Tipp: Keress hírportálokat online és nézd a híreket Amerikából, Angliából és Ausztráliából! Ez, amellett, hogy a nyelvre trenírozza a füled, abban is segít, hogy találkozz a témákkal, amik esetleg előfordulhatnak a vizsgán. A legtöbb vizsga éppen aktuális témával dolgozik, ezért akár tudsz egy kis plusz előnyt is szerezni.

Filmek feliratozva?

A közhiedelemmel ellentétben nem jó ötlet feliratozott filmeket nézni. Elviszik a figyelmedet arról, hogy a beszélt szöveget próbáld megérteni, ezért inkább nézd meg a filmet többször, de ne használj feliratot. Lehet ki segítség, ha már korábban láttad magyarul a filmet, de a feliratot mindig hagyd el.

Tipp: Kerüld azokat a komédiákat, amik a nyelvi viccekre utaznak, mert zavaró lesz, hogy nem érted! Keress olyan filmeket, ahol inkább a párbeszédek dominálnak és nem az akció! Ezúttal nem a szórakozás a cél, hanem a nyelvre koncentrálunk.

Kifejezetten nyelvi gyakorlást támogató források

Vannak oldalak kimondottan nyelvtanulás céljából készített anyagokkal. Ha top minőségű anyagot keresel gyakorolni, első állomás a BBC Learning English portál, ahol több forrásból gyűjtött hallásértési feladatokat találsz – minden más készség fejlesztése mellett.

Ha gondjaid vannak a dialektusok értésével, akkor kiváló forrás lehet a Randall’s ESL Cyber Listening Lab, ami a világ minden tájáról hoz érdekes témákban hallgatható anyagokat.

Végül, de nem utolsósorban szuper forrás lehet az Euroexam ingyenes online felkészítő kurzusa, ahol a teljes vizsgára gyakorolhatsz, vagy csak a hallásértési feladatokat használhatod.Ezek érdekelhetnek még

2020. Április 01. 05:01, szerda | PR

Finomat enne? Az esztergomi Spejz az otthonába viszi!

Finom ételek és italok közül választhatunk az esztergomi Spejz széles kínálatából, melyet házhoz is rendelhetünk!

2020. Március 21. 07:59, szombat | PR

Ingyenes jogi segítségnyújtás a munka világában országszerte

2019.05.02-étől a korábbi sikeres megvalósítást követően ismét útjára indult a JOGpontok projektek, a teljesen ingyenes és anonim jogi segítségnyújtás (GINOP-5.3.3-18-as konstrukció).

2020. Március 02. 10:43, hétfő | PR

900 millió dolláros üzletet bíztak a magyar menedzserre

Szakonyi Andrást nevezték ki az információ- és dokumentumkezelésben világelső Iron Mountain európai, közel-keleti és afrikai (EMEA) üzletágának a vezetőjévé.

2020. Február 13. 11:59, csütörtök | PR

Új gasztroenterológiai szakrendelőt épített a Jánosik Kft.

Nyílt közbeszerzési eljáráson nyerte el a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház gasztroenterológiai szakrendelőinek építését a Jánosik és Társai Kft.