Városlista
2020. július 6, hétfő - Csaba

Hírek

2020. Február 05. 18:23, szerda | PR

Hegyezd a füled és vizsgázz angolból sikeresen!

Hegyezd a füled és vizsgázz angolból sikeresen!

A hallásértés feladatok kihívást jelentenek sok nyelvtanulónak, és sokszor ezen csúszik el a sikeres nyelvvizsga. Hogyan tudsz gyakorolni és magabiztosan felkészülni a feladatokra mégis? Mutatjuk!

Alig néhány hét van hátra a nyelvvizsgáig, és úgy érzed, hogy neki mersz vágni – de a hallásértéssel még mindig gondjaid vannak. Kicsit kétségbeejtő, hogy nem érted pontosan, mit mondanak, és közben még arra is figyelni, hogy a feladatokban kérdezett dolgokat kiszűrd belőle. Felkészülni az angol hallásértés feladatokra a nyelvvizsga előtt nem egyszerű, de pánikra semmi ok, gyerekjáték lesz a nyelvvizsga felkészülés, csak kövesd ezeket a gyakorlatias tanácsokat!

Gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás

Az első és legfontosabb tipp, hogy gyakorolj. Az angol anyanyelvi beszéd nem homogén, számtalan dialektusból áll és országon belül is változik a kiejtés. Ha nem vagy hozzászokva, a füled nem képes azonosítani a szavakat. Fontos, hogy minél több angol hanganyagot hallgass és videót nézz, hogy szokd a nyelv spektrumát.
Sokat segít, ha tudatosan ismered fel a dialektusokat. Erre a legjobb, ha angol, amerikai és ausztrál forrásokat is használsz, mert nem feltétlen BBC angollal fogsz találkozni a vizsgán.

Tipp: Keress hírportálokat online és nézd a híreket Amerikából, Angliából és Ausztráliából! Ez, amellett, hogy a nyelvre trenírozza a füled, abban is segít, hogy találkozz a témákkal, amik esetleg előfordulhatnak a vizsgán. A legtöbb vizsga éppen aktuális témával dolgozik, ezért akár tudsz egy kis plusz előnyt is szerezni.

Filmek feliratozva?

A közhiedelemmel ellentétben nem jó ötlet feliratozott filmeket nézni. Elviszik a figyelmedet arról, hogy a beszélt szöveget próbáld megérteni, ezért inkább nézd meg a filmet többször, de ne használj feliratot. Lehet ki segítség, ha már korábban láttad magyarul a filmet, de a feliratot mindig hagyd el.

Tipp: Kerüld azokat a komédiákat, amik a nyelvi viccekre utaznak, mert zavaró lesz, hogy nem érted! Keress olyan filmeket, ahol inkább a párbeszédek dominálnak és nem az akció! Ezúttal nem a szórakozás a cél, hanem a nyelvre koncentrálunk.

Kifejezetten nyelvi gyakorlást támogató források

Vannak oldalak kimondottan nyelvtanulás céljából készített anyagokkal. Ha top minőségű anyagot keresel gyakorolni, első állomás a BBC Learning English portál, ahol több forrásból gyűjtött hallásértési feladatokat találsz – minden más készség fejlesztése mellett.

Ha gondjaid vannak a dialektusok értésével, akkor kiváló forrás lehet a Randall’s ESL Cyber Listening Lab, ami a világ minden tájáról hoz érdekes témákban hallgatható anyagokat.

Végül, de nem utolsósorban szuper forrás lehet az Euroexam ingyenes online felkészítő kurzusa, ahol a teljes vizsgára gyakorolhatsz, vagy csak a hallásértési feladatokat használhatod.Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 06. 18:09, hétfő | PR

Itt a nyár, ideje feltenni a rovarhálót az ablakra! De hogyan?

Ha te is utálod a szúnyogok hegedülését hallgatni és reggel a csípések helyét vakarni, itt az ideje, hogy feltedd a rovarhálót az ablakra! De ha nincs kialakított sín, akkor hogyan? A megoldás egyszerűbb, mint gondolnád.

2020. Július 02. 09:00, csütörtök | PR

Az autófóliázás nemcsak tuning, hanem védelem is az autónak

Az UV-sugárzás, a nyári meleg, a kőfelverődések, az illetéktelen tekintetek mind olyan probléma, amire megoldást kínál a professzionális autófóliázás. És ha nem lenne elég, akkor még jobban is fog kinézni tőle az autónk.

2020. Június 20. 10:20, szombat | PR

Van akinek ízlik, és van, aki még nem próbálta!

Az Otthon íze tovább bővül

2020. Június 18. 14:31, csütörtök | PR

Nem engednek a minőségből

Évről évre, a legszigorúbb átvilágítást végzik el a Jánosik és Társai Kft.-nél. Idén, a járványhelyzet miatt különleges szabályokat betartva tartottak auditot a külső auditorok.