Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Október 17. 08:12, csütörtök | Helyi
Forrás: lvp/EKKE

Hektikus kezdés után jöhet a győzelem - pályán az esztergomi kosarasok

Hektikus kezdés után jöhet a győzelem - pályán az esztergomi kosarasok

Elkezdték a szezont az Esztergomi Kosárlabda Közhasznú Egylet (EKE-OpticWorld) felnőtt és serdülő csapatai, melyek felkészüléséről és eddigi mérkőzéseiről a két edzőt kérdeztük.

Lassan minden csapatsportban – így a kosárlabdában is – beindulnak a bajnokságok és szerencsére immár Esztergomban is van olyan korosztályos és felnőtt kosárcsapat, akiért szoríthatunk. A bajnokság indulásáról kérdeztük az edzőket, Hartmann Jánost (serdülő csapat) és Szánthó Gellértet (vezetőedző, NB.II - felnőtt csapat).

- Hogyan sikerült a felkészülés a bajnokságra?

- H.J.: Kicsit hektikusan… A tavalyi év zárásaként egy edzőtáborral fejeztük be az évet, a 2013/14-es bajnokságot pedig egy rövid, egyhetes táborral nyitottuk, de sajnos alig volt olyan játékosom, aki mindkettőn részt vett volna. Az iskola beindulásával szerencsére a serdülők is visszataláltak a terembe, de ezt az edzésmennyiséget kevésnek találom. Nyáron sokan elengedték magukat, talán most kezdenek el ismét megfelelő kondícióba kerülni. Még sok munka vár rájuk…

- Sz.G.: Mi augusztus közepén kezdtük meg a közös gyakorlásokat, de a felnőttek – egy része – szinte egész nyáron mozgott. A mi fő gondunk a heti 1 közös labdás edzés, emellett még egyénileg készülnek a játékosaink, ezek az edzések főleg a kondicionális képességeiket fejlesztik.

- Gondolom ezek a nehézségek megmutatkoztak az első meccseken is...

- H.J.: Az első meccsen a Budai XI. ellen játszottunk, a vége 54:29 lett. A második meccsen a Szentendrei KSE ellen, a vége 60:35 lett, mindkettőn 25 pontos vereséget szenvedtünk. Gellérttel is beszéltük, hogy nem ezek ellen a csapatok ellen kell nyernünk, tavaly mindkettő az élmezőnyben végzett. Sajnos csoda nem történt, mind a két meccsen alul maradtunk a nálunk sokkal szervezettebben játszó csapatok ellen. Egyénileg nem voltak képzettebbek az ellenfeleink, de látszott, hogy mi még mindig az alapoknál járunk és jelenleg kevés taktikai tudással rendelkezik a csapat.

- Sz.G.: Az első bajnoki mérkőzésen az ellenfelünk a fiatal játékosokból álló Óbudai Kaszások csapata volt. A mérkőzés elején látszott, hogy nem csupán fiatal, de igen gyors mozgású fiúkból áll az ellenfél alakulata, akik ellen alaposan meg kell küzdenünk a győzelemért. Ez végül el is maradt, 84-78-ra kaptunk ki. Azt tudni kell, hogy a Kaszások Magyarország egyik legnagyobb utánpótlás-nevelő bázisa, közel 350 igazolt versenyzővel. Van miből, kikből meríteni, ellenünk is több olyan fiatal játszott, aki már szerepeltek az NB I/B-ben illetve a korosztályos válogatottak kapuján kopogtatnak.

Esztergomi Kosárlabda Közhasznú Egylet (EKE-OpticWorld)

- Mit érdemes kiemelni a mérkőzésekkel kapcsolatban? Pozitívum, negatívum?
- H.J.: Pozitívum az első fordulóról? Kristály tisztává vált, hogy a csapatunkban a 10 játékosból 5 erős és 5 kevésbé erős. A serdülő bajnokság szabályai szerint 5 különböző ötöst kell kiállítanunk az első és a második negyedben. Sajnos ez azt vonja maga után, hogy nem tudunk lépést tartani az ellenfeleinkkel és a két negyed alatt összeszedjük a 20-30 pontos hátrányunkat. A harmadik negyedben, mikor a legerősebb ötössel állunk ki, akkor szépen pontról pontra dolgozzuk le a különbséget, de sajnos nem annyira, hogy esélyünk legyen a győzelemre. Ez volt mind a két meccsen. A 3. negyedet mind a két meccsen megnyertük 10 ponttal. Nyilván sok munka áll még előttünk, de a fejlődés is határozottan látszik a srácokon, van, akin jobban és van, akin kevésbé.

- Sz.G.: Az első negyed kiegyenlített játékot hozott. A Kaszások elsősorban jó 1:1 elleni játékokból, vagy befutásokból szereztek kosarakat, mi pedig a gyors indításainkkal leptük meg őket. Nagy öröm volt számomra, hogy a mérkőzésnek ebben a szakaszában tényleg szépen megvalósítottuk az edzéseken sokat gyakorolt lefutásokat. Sajnos az ellenfél gyorsan megelégelte, hogy könnyen eljutunk a palánkjuk alá, így védekezést váltottak, innen folyamatosan letámadták a labdát felhozó játékosainkat és így megváltozott a játék képe. Több játékost is kipróbáltunk irányító szerepkörben, de nem találtuk meg a megoldást. A harmadik játékrész elején még kisebb káosz uralkodott a pályán, de aztán a mi perceink következtek. A védekezésünk szépen összeállt – jó egyéni lábmunkával, besegítésekkel védekeztünk, így az ellenfelünknek minden egyes pontért nagyon meg kellett szenvednie. Támadásban ugyanakkor megjelentek a tudatosság jelei. A negyedik játékrész első 6 percében is mi domináltunk. Négy perccel a vége előtt 10 pont volt az előnyünk, ami a játék képe alapján elegendőnek tűnt. Ekkor azonban egy perc alatt kipontozódott három játékosunk, ami komoly problémákat okozott mind a támadó, mind a védő játékban. Ráadásul ebben a periódusban az ellenfél szinte hibátlanul dobott, így az előnyünk nem csak elfogyott, de a mérkőzés végére 6 pontos hátrányba kerültünk. Mindenképpen pozitívum, ahogy a második játékrészre összeállt a védekezésünk és voltak olyan játékosok, akik így élesben is negyedről-negyedre fejlődve egyre jobban reagáltak az ellenfél letámadására.

- Ki lehet emelni egy-egy játékos a teljesítményét?

- H.J.: Kövér Martin sokat fejlődött tavaly óta, a csapat vezére, bár most talán kevesebbet tett hozzá a játékhoz pontokban, viszont passzai rendkívül jók és pontosak voltak. Albert Gergely még a kisebbek közé tartozik, de ő közülük a legügyesebb, csak azt csinálja, amit tud, de azt viszont pontosan és határozottan - a két meccs alatt 12 pontot dobott. Szőlösi Dáriust nagyon jó lenne „végleg” megszerezni, nála a rögbi az elsődleges. 13 évesen 193 centiméter magas és még bőven növésben van, ha palánk alá be tudják neki játszani a labdát, akkor abból kosár születik! Végül megemlíteném Orbán Bencét, ő játszott a legjobban mind két meccsen, összesen 25 pontot dobott! Összességében nem volt ez rossz, van miben javulni, de még az út elején járunk.

- Sz.G.: A legjobb dobók: Rózsa Ádám 21/3, Tuschinger Péter 21, Sasvári Viktor 12 és Sebők Bence 11 pont. Kiemelném Radványi Antal és Horváth Milán második félidei nagyszerű védekezését illetve ismét Sasvári Viktort is, aki egyrészt szépen segített a védekezésben, másrészt a támadásban is okosan játszott és szerzett fontos pontokat.

- Következő mérkőzések?

- H.J.: Mi még várjuk a sorsolást, azt szinte biztos, hogy könnyebb csapatok következnek – hajtunk a győzelemre!

- Sz.G.:Most hétvégén (október 19.) idegenben játszunk a Közgáz DSE ellen, majd két hazai meccs következik: október 27-én (vasárnap) a FSzSE, november 3-án (szintén vasárnap) a Diósdi TC jön Esztergomba. Mindkét meccs este 6 órakor kezdődik a Dobó Gimnáziumban, mindenkit nagy szeretettel várunk!

A bajnoki évad rajtjával lezárult szeptember végén Budapesten a Városligetben az utcai kosárlabda országos bajnokság, mely során esztergomi sikernek is örülhetünk. Rózsa Ádám az Adidas Streetball Országos Döntőjében csapatával, a "Szedd ki!" alakulattal megnyerte a férfi +23 kategóriát, és ezzel megvédte bajnoki címét az együttes. Sőt az esztergomi kosaras elindult vegyes kategóriában is MTE néven, amit szintén megnyert csapata, ráadásul ugyancsak címvédéssel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.