Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2014. Május 17. 10:35, szombat | Helyi
Forrás: lvp/Ister-Granum EGTC

Helyi termék védjegy határok nélkül - nyert az Ister-Granum EGTC

Helyi termék védjegy határok nélkül - nyert az Ister-Granum EGTC

Döntött a Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Hálózat, amelynek köszönhetően az eddigi kisebb pályázataihoz képest egy jóval nagyobb volumenű projektet, egy helyi termékes pályázatot valósíthat meg az Ister-Granum EGTC.

Projekt céljai:
A 82 tagtelepülést magába foglaló határon átnyúló együttműködésünk 2012. december 7-i közgyűlésén fogadta el azt a projekttervezetet, amelynek célja az Ister-Granum településeit magában foglaló helyi termék hálózat kialakítása. Jelen projektünk első számú célja feltérképezni az Ister-Granum, illetve az Alsó – Garam mente termelőt. Ahhoz, hogy a közel 200 ezer lakosú térség helyi termék hálózata létrejöhessen elengedhetetlen egy minden tekintetben alapos adatbázis összeállítása. Célunk interjúk, személyes kommunikáció segítségével felkutatni a régióban élő termelők adta lehetőségeket, de fel kívánjuk mérni az ő elképzeléseiket, igényeiket, mivel csak közösen együtt gondolkodva teremthető meg egy hosszútávon fenntartható hálózat. Ugyanennek a célnak a másik „oldalaként” vásárlói oldalról is megszólítjuk a régió lakosságát. Kulturális jellegű helyi termék rendezvényeket szervezünk, ahol fel tudjuk mérni a vásárlói elvárásokat, igényeket. Természetesen a már létező helyi termék piacok elkötelezett vásárlói körét is megkeressük. Bevonásra kerülnek a települési önkormányzatok is, hiszen az ő bekapcsolódásuk nagyban elősegíti a tervezést. Kialakításra kerül az Ister-Granum régió termékvédjegye, amelynek a magyarországi és a szlovákiai bejegyzését is a projekt folyamán végezzük el. Ebben a projektben kerül megtervezésre a védjegy arculata és marketingterve.
A projekt része azoknak a beavatkozásoknak, amelyek eredményeként, a meglévő két magyarországi, valamint a már létező és alapítás alatt álló két szlovákiai LEADER HACS-csal kialakítandó stratégiai együttműködésnek köszönhetően egy határon átnyúló integrált helyitermék-hálózat alakulhat ki. Ez annál is inkább fontos, mivel a Párkány és Zselíz térségében élő (nagy többségében magyar ajkú) gazdálkodók életkörülményeit is javíthatjuk, és erősíthetjük a magyar gazdasági-kulturális térhez való kapcsolódásukat.

Bevont partnerek:
Az Alsó-Garam Menti Helyi Akciócsoport Szlovákiában, Nyitra megyében, a Lévai járásban, a Garam alsó folyása mentén terül el, az együttműködésnek 21 település a tagja.
A Duna - Pilis - Gerecse Vidékfejlesztési Egyesület működési területe megegyezik a korábbi dorogi és esztergomi kistérségek által lefedett területtel. 22 település LEADER programban történő részvételét koordinálja.
A Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület 2008. óta a korábbi Szobi kistérség 13 és a Váci kistérség 4 települését fogja össze.
A projektbe bevont partnerek szinte teljes egészében lefedik az EGTC területét. Szervezetünk az elmúlt évben kezdett el komolyabban foglalkozni a helyi termék, a vidékfejlesztés témakörével. Elengedhetetlenül fontos számunkra az akciócsoportok több éves tapasztalata. Az EGTC – határon átnyúló együttműködések új eszközeként – egyedülálló lehetőséget biztosít az országhatárral elválasztott, peremvidéken lévő térségek egyesítésére, ez által kitörési lehetőséget biztosítva.

Főbb tevékenységek:
A projekt keretében összeállításra kerül az érintett területen lévő települések helyi termelőinek teljes körű adatbázisa. Termelői kampány, személyes interjúk folyamán feltérképezzük a régióban meglévő lehetőségeket, igényeket. Két képzés keretében bővítjük a termelők jogi ismereteit, marketing területén is hasznos ismeretekkel kívánjuk ellátni őket. Az önkormányzatok bevonása, tapasztalataik átvétele, és a projekt hathatós támogatása érdekében két worshop-ot szervezünk. A helyi lakosok érdeklődésének felkeltése, igényeik felmérése érdekében két - a termelők és a vásárlók találkozási lehetőséget biztosító – kulturális rendezvényt tervezünk, amelyeket „családbarát”, a gyermekeknek is programot adó eseményként valósítunk meg. Így nagyobb réteget tudunk bevonni. Megtervezésre és bejegyzésre kerül mindkét országban a helyi termék hálózat védjegye. Kialakításra kerül a védjegyprogram arculata, megtervezésre kerül a kommunikációs stratégia. 10 ezer példányban kb. 100 oldalas, színes a termelőket bemutató kiadványt készítünk, amelyben nemcsak száraz adatokat, hanem „színes” tartalmakat, például tájjellegű, helyi recepteket is beleteszünk. A rendezvényeink népszerűsítése céljából 5000 szórólap készül, amely mellett 200 plakát segítségével is népszerűsítünk. A menedzsmentfeladatok támogatása érdekében kisebb eszközök beszerzését is tervezzük (2. laptop, 2. mobiltelefon).

Ister-Granum EGTC

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.