Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2015. Június 18. 15:11, csütörtök | Helyi
Forrás: sajtóközlemény

Hétvégén is jár a helyi-járat – testületi ülés június 18.

Hétvégén is jár a helyi-járat – testületi ülés június 18.

Július 1-től szabad- és munkanapokon is közlekedik az 1-es és 11-es helyi autóbusz járat... Erről valamint közterületek névváltoztatásáról is döntöttek csütörtökön a képviselők.

Július 1-től szabad- és munkanapokon is közlekedik az 1-es és 11-es helyi autóbusz járat, reggel 5.30 óra 19.10 óra között, módosult több Esztergom-Kertvárosi közterület neve és két óvoda nyári zárva tartása a felújítási munkálatok miatt – többek között ezekről is döntött a képviselőtestület június 18-án.

A testületi ülésen Esztergom Városát egy konferencián képviselő Romanek Etelka polgármester-asszony mellett Stámusz Andrea és Sasvári Viktor képviselők egyéb elfoglaltságaik miatt nem tudtak részt venni. Az ülést levezető Bánhidy László alpolgármester a napirendi pontok ismertetésekor kérte, hogy két korábban felvett napirendről ne szavazzon a testület (ezek további előkészítése szükséges), illetve négy új napirendi pont sürgősségi indítványként kerüljön fel.

A testület egyhangúan elfogadta a napirend változást, és az egyik sürgősségi indítvánnyal, a helyi autóbusz járat bővítésével kezdte meg ülését. Az önkormányzat kérésére a KNYKK Középnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. ajánlatot készített a helyi autóbusz járat menetrendjének módosítására. A képviselőtestület döntése alapján július 1-től munka- és szabadnapokon is jár az 1-es és 11-es járat, az alábbi menetrend szerint:

Következő napirendként a testület módosította az SZMSZ rendkívüli ülésére vonatkozó rendelkezéseit. A módosítás értelmében a Polgármester által összehívott rendkívüli ülésre nem vonatkozna az az előírás, hogy kizárólag az a napirend tárgyalható, amelyet a rendkívüli ülés tartására vonatkozó indítvány megjelölt. Továbbá az SZMSZ 3. mellékletének új a kormányzati funkciókkal történő bővítése is szükségessé vált a kórház támogatása és az Esztergom című havi magazin kiadása miatt.


A testület módosította a települési szociális és gyermekvédelmi ellátásokról szóló önkormányzati rendeletét. A testület az óvodákban zajló felújítás munkálatok miatt döntött arról, hogy módosítja az óvodák nyári nyitvatartási rendjét. Ez alapján a menetrend a következő:

I. 2015. június 29-től 2015. július 24-ig zárva tartó óvodák (Nyitás: 2015. július 27., hétfő)
- Esztergomi Bánomi Óvoda
- Esztergomi Belvárosi Óvoda

II: 2015. július 27-től 2015. augusztus 21-ig zárva tartó óvodák (Nyitás: 2015. augusztus 24., hétfő):
- Esztergomi Angyalkert Óvoda (Suzuki csoportok is zárva 2015. aug. 10-2015. aug. 21.)
- Esztergomi Aranyhegyi Óvoda
- Esztergomi Erzsébet Királyné Óvoda
- Esztergomi Kertvárosi Óvoda
- Esztergomi Szentgyörgymezei Óvoda
- Esztergomi Zöld Óvoda

III. 2015. június 10-2015. június 26., 2015. aug. 10-2015. aug. 21. zárva tartó óvoda:
Esztergomi Honvéd Utcai Óvoda

IV.
- Esztergomi Belvárosi Óvoda 2015. augusztus 17-től 2015. augusztus 28-ig is, zárva tart.
- Esztergomi Szentgyörgymezei Óvoda és az Esztergomi Zöld Óvoda 2015. augusztus 24-től 2015. augusztus 28-ig is zárva tart.

Az testület elfogadta az óvodák várható gyermeklétszámát, indítható csoportszámát és pedagógus-szükségletét a 2015/2016-os évben

Esztergom önkormányzata jóváhagyta az Egom Napkar Kft. kérelmét, így a cég használhatja a Moksha csepp nevű étrendkiegészítője esetében az Esztergom nevet, hogy területileg behatárolható legyen. Szintén az Esztergom névhasználatot érintette a következő döntés: a testület hozzájárult ahhoz, hogy az Esztergom és Térsége Turisztikai Egyesület a nevében az Esztergom településnevet használja.

A testület döntött arról, hogy a volt Húsipari Gazdaság nevét Megyeri Izidor telepre, az 1539. hrsz-ú utcát Tó közre, az 1/11. hrsz-ú és a 1/45. hrsz-ú utcát Kert utcára a 464. hrsz-ú változtassa, a 13-as őrház elnevezést szüntesse meg, a nyilvántartásból törölje. A bizottság továbbá javasolta, hogy Esztergom Város közigazgatási területén már névvel rendelkező közterületek elnevezését a közterület jellegének megváltoztatása miatt az alábbiak szerint módosítsa a Képviselő-testület:

A testület döntött arról, hogy a SZIM telepen (17796/3 hrsz) található, 2500 m2-es területet a kiírt versenytárgyalás eredménytelennek nyilvánítják, a területre újabb versenytárgyalást írnak ki. A képviselők döntöttek arról is, hogy a Széchenyi tér 21. szám alatti 48 m2-es ingatlanban a Gran Telecom Kft. 5 év határozott időtartamra bérbe vehesse ajándék-édességbolt létesítése céljából. Az ingatlan felújításra szorul, a képviselőtestület elfogadta, hogy a számlákkal igazolt felújítási költségek a bérleti díjba beszámíthassa a bérlő.

Szintén döntés született arról, hogy az Esztergom - Kertváros, Kassai út 13. szám alatti kivett általános iskola megnevezésű ingatlan mintegy 1560 m2 nagyságú területrészét ingyenesen használatba adja 2015. május 1-től 2020. április 30-ig terjedő 5 év határozott időtartamra az Esztergomi Kertvárosi Óvoda (2509 Esztergom - Kertváros, Kolozsvári út 18.) részére, azzal, hogy az Óvoda a területrészt kizárólagosan használhatja játszóudvar kialakítása céljából.

A bizottsági üléseket követően a testületi ülésen is hosszabb vita alakult ki az Árpád-házi Szent Erzsébet Középiskola, Óvoda és Általános Iskola kérelmével kapcsolatban a Prímás sziget csúcsán létesítendő zöldterület-játszótérrel kapcsolatban. A végszavazáson végül 6 igen és 6 nem szavat érkezett, ez alapján a vonatkozó jogszabály szerint a kérelmet elutasította a testület. A testület korábban egy másik, ugyanide vonatkozó területhasználati kérelmet is elutasított, az elutasítás oka mindkét alkalommal a szigetre tervezet árvízvédelmi gátrendszer kialakítása volt, amely érinti az adott területet.

A testület döntött arról, hogy újabb ipari parki területeket kíván pályázat útján értékesíteni, valamint arról, hogy elfogadják a Neuzer Kft. bérleti szerződésének meghosszabbítását (2016. december 31-ig) az Eötvös utca 48. szám alatt, nem lakáscélú helyiség használatára, a bérleti díj összege 192.000 Ft+Áfa/hó.

Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete döntött arról is, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz 2015. 05. 22-én benyújtott területalapú támogatás iránti kérelmét visszavonja, mivel az önkormányzat jelenleg nem felel meg mindazon követelménynek, amely ehhez szükséges. A képviselők egyet értettek abban, hogy jövőre a hiányosságokat pótolni kell azért, hogy 2016-ban a város igényelhesse ezt a támogatást.

A képviselők elfogadták a Kolping Katolikus Szakképző Iskola Budai Nagy Antal utca 36. szám alatti ingatlan (asztalos tanműhely) bérleti szerződésének meghosszabbítását 2020. május 31-ig szóló határozott időtartamra.

Döntöttek arról is, hogy az esztergomi úszóműállások további használatához tulajdonosi hozzájárulás iránti kérelmet kellett beadniuk a meglévő úszóművek tulajdonosainak Esztergom Város Önkormányzatához és érkeztek új úszómű létesítési kérelmek is.

A testület döntött arról is, hogy nem él elővételi jogával a Hotel Esztergom esetében, amelyet jelenlegi tulajdonos értékesíteni kíván. Az önkormányzat lemondott elővételi jogáról, így nincs akadálya annak, hogy új tulajdonosa legyen a Prímás szigeten lévő, jelenleg zárva tartó hotelnek.

Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy döntött, hogy hozzájárul az Oktatás Magyarország Közbiztonságáért Alapítvánnyal az Esztergom-Kertváros, Hegy utcában található, 8158 m2 területű ingatlanra vonatozó 2015. február 5 –én létrejött (Ikt-sz.: 22479-2/2014., T.sz.:36/2015.) használati szerződés meghosszabbításához 2015.június 18-tól 2020.június 17-ig terjedő, 5 év határozott időtartamra, azzal a feltétellel, hogy az alapítvány elnöke büntetőjogi felelőssége tudatában nyilatkozik arról, hogy a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § 15. pontja alapján sport, ifjúsági feladatok ellátásában, valamint a 13. § 17. pontja szerint település közbiztonságának biztosításában közreműködik.

A testület – a nyílt ülés utolsó napirendi pontjaként - elfogadta Esztergom Város Integrált Településfejlesztési Stratégiáját, majd tíz percet követően zárt ülés következett, melynek döntéseit a következő testületi ülésen ismertetnek a nyilvánossággal.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.