Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Szeptember 24. 08:09, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Hévézi Endre életmű-kiállítása a londoni Balassi Intézetben

Hévézi Endre életmű-kiállítása a londoni Balassi Intézetben

Hévézi Endre építész, festő, polihisztor mintegy negyven festményét, kollázsát és tűzzománcát mutatják be azon a kiállításon, amely a művész 90. születésnapja alkalmából kedden nyílik a londoni Balassi Intézetben.

A Londonban élő művész visszatekintő tárlatán a régebbi alkotások néhány reprodukciója mellett kiállítják az elmúlt három-négy évben készült olajképeit is.
Hévézi Endre az MTI-nek elmondta: ugyan gyerekkora óta érdekeli a festészet, de hogy meg tudjon élni, építésznek tanult a Budapesti Műszaki Egyetemen. 1945 után került ki Dániába, ahol a festés mellett több nagyobb megbízást kapott, többek között egy Silkeborg melletti templom oltárképét festette meg.
Dániában és 1950 után Angliában is kezdetben posztimpresszionista tájképeket alkotott. "Olajképeimen a lényeg a fény dinamikus áramlása" - hangsúlyozta a művész.
Nemrég tért át az absztrakt festészetre. "Az elmúlt három évben új vonalat kezdtem el követni, geometrikus képeket festek". A kis négyszögekből felépülő alkotásokon a fénynek ugyanaz a szerepe, mint korábbi munkáin. Ezek a képek olyan címet kaptak, mint például A kör négyszögesítése - hangsúlyozta.
A művész azt is elmondta, hogy az elmúlt évek épületépítészeti munkái között szerepelt mások mellett a londoni Szent István Ház mozaikjainak a létrehozása. Emellett üvegfestményt és kerámiákat is alkot. "Beleütöm az orromat mindenbe, ezermester kontár vagyok" - fogalmazott.
Az október 11-ig látható tárlat kollázsait papírból és vízfestékből készítette, a darabokat vastag plasztik-habos papírra egymás után ragasztotta rá, a kollázsoknak így háromdimenziós hatásuk van. Tűzzománcai festményjellegűek, az eljárás során Hévézi Endre a zománcport rászitálta a felületre, majd magas hőfokon kiégette, a nagyobb képeket réz, a kisebbeket ezüstfelületre hozta létre.
Hévézi Endre 1923-ban született Szegeden. 1945 után költözött Dániába, 1947 és 1949 között több kiállítása volt Dániában és Svédországban. 1950-ben telepedett le Angliában, ahol első önálló kiállítása 1968-ban volt a londoni Drian Galleryben. Munkái több csoportos tárlaton szerepeltek Tokiótól Vancouverig. Alapító tagja volt a British Society of Enamellers-nek, a brit tűzzománckészítők társaságának.
Az Egyesült Államokban és Európában több magángyűjtemény őrzi alkotásait, köztük a lincolni Usher Galéria, a Varsói és a Magyar Nemzeti Galéria, valamint az Iparművészeti Múzeum.
A kiállítást kedden Csák János londoni magyar nagykövet nyitja meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.