Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2014. November 18. 09:59, kedd | Bulvár
Forrás: Szalontai Tünde

Híres nők a történelemben – régen és ma!

Híres nők a történelemben – régen és ma!

A nők mindig is központi szerepet játszottak a történelemben. Példájukon megtudhatjuk, mi magunk melyik híres történelmi, netán ma élő ikonikus személyre hasonlítunk!

A nők korábban is igyekeztek befolyásolni a férfiakat, részt vettek a politikában, a közéletben, szerepet vállaltak a tudományokban. Ismerünk híres női tudósokat, színésznőket, uralkodónőket és ne feledkezzünk meg a hírhedt kémnőkről, vagy az uralkodók, közéleti személyiségek ágyasairól sem.

Az alábbiakban kilenc különleges nőt mutatunk be, akik neve többnyire mindannyiunk számára ismerősen cseng, ám érdemes őket kissé jobban is megismerni.

Kleopátra
Egyiptom leghíresebb királynője volt. A Kleopátra jelentése görögül „az apa dicsősége”. Egy római történész szerint kimagasló szépségének köszönhetően, és annak, hogy a legelbűvölőbb hang birtokosa volt, képes volt mindenkivel elfogadtatni az akaratát. Kleopátra története évszázadokon át bűvölte el írók és művészek sokaságát. Semmi kétség, műveikben alakja úgy sejlik fel, mint egy nagy csábító, aki képes volt szövetséget kötni az akkori világ két legerősebb férfijával, Caesarral és Antoniusszal. Megkapó személyisége elbűvölő beszédstílussal párosult. Intelligenciája és mondanivalója megbabonázta a hallgatóságát. Nemcsak a férfiakat hódította meg, a nők is istenítették, úgy öltöztek, úgy viselték a hajukat, ahogyan ő.

Mata Hari
Eredeti polgári nevén Margaretha Geertruida (Grietje) holland-fríz egzotikus táncosnő volt Párizsban, az első világháború alatt. Később kiderült, hogy Mata Hari kettős ügynökként dolgozott. Franciaországba költözött hazájából, Hollandiából és elismert táncosnő lett. Kedvessége, szabadelvűsége, kacérsága miatt, úgy használta testét, ami ritka volt az 1900-as évek elején. Mivel Hollandia semleges maradt az első világháború alatt, Mata Hari szabadon költözhetett a határok ellenére holland állampolgárként. Sok magas beosztású szövetséges katonai hivatalnok kéjnője volt ebben az időben. 1917-ben a franciák egy lehallgatott német üzenetet kaptak, ami az egyik párizsi kémjüket írta le, H-21-es néven. Később beazonosították a H-21-est, vagyis Mata Harit és kivégezték. Olyan, mint egy élő Bond-lány.

Marie Antoinette
XVI. Lajos francia király felesége volt, akit a francia forradalom idején kivégeztek. A fiatal főhercegnőt 14 évesen adták hozzá a 16 éves XVI. Lajoshoz. A fiatal ausztriai jó divat érzékével, magasságával, világos bőrével, tejfelszőke hajával és mélykék szemeivel rabul ejtette a franciák szívét. Ismert a nőies erényeiről, mint a jótékonykodás, zenei tehetségéről és, hogy férfiak társaságában is megállta a helyét, imádta a lovaglást és a szerencsejátékot. XVI. Lajos szerencsés férfi volt, kár hogy gondok voltak a potenciájával. Ez sok pletykához vezetett a királynő afférjairól férfiakkal és nőkkel egyaránt.

Jacqueline Kennedy Onassis
Az Amerikai Egyesült Államok 35. elnökének, John Fitzgerald Kennedynek a felesége. Az elbűvölő szépség jóval a Fehér Ház előtt megtette a nyilvánosság előtti debütálását, 1947-ben, egy újságíró „az év debütálásaként” méltatta. John F. Kennedy mustráló szempárjának nem kellett sokat keresnie, hogy meglássa őt. 31 évesen Jackie O lett a történelem legfiatalabb First Lady-je. Kulturáltsága, intelligenciája és szupermodell kinézete miatt az amerikaiak rögtön megszerették. A művészet és zene szeretete modernitást, stílust kölcsönzött a Pennsylvania Avenue-nak, ami sosem volt addig. Örökké a legszebb First Lady marad.

Diana hercegnő
Eredeti nevén Diana Frances Spencer, Károly walesi herceg, brit trónörökös első felesége volt. Szépségéről, stílusérzékéről, karizmájáról és jelentős jótékonykodásáról ismert. Diana Károly herceggel való házasságát követően világszerte hírességgé vált. Új életet lehelt a konzervatív brit arisztokráciába. Később a házassága Károllyal megromlott, lovasoktatójával folytatott szerelmi viszonyt. Élete során gyakran volt a világ leggyakrabban fotózott embere. Diána 1997-ben veszítette életét egy közlekedési balesetben, Párizsban, szeretőjével, az egyiptomi Dodi al-Fayeddel és gépkocsijuk vezetőjével együtt. Halálának okait sokan máig vitatják. Egy BBC közvélemény kutatás minden idők 3. legnagyobb Britonjának nevezte.

Madonna
Születési nevén Madonna Louise Ciccone, olasz származású amerikai énekes, színész és üzletasszony. A pop királynőjeként tartják számon. Kislemezeivel, mint a Like a Virgin, a Material Girl, a Papa Don't Preach, vagy a La Isla Bonita, világszerte ismertté vált, és megteremtette popikon státuszát. Vallásos képeket használva a Like a Prayer című albumán Madonna pozitív kritikákat kapott az anyag sokszínűségéért, ugyanakkor kritika is érte vallásos konzervatívak és a Vatikán részéről. 63 millió eladott lemezzel az Egyesült Államokban és 200 millióval világszerte, Madonnát a 20. század legtöbb lemezt eladó énekesnőjének nyilvánították. 2007-ben a Guinness minden idők legsikeresebb énekesnőjének titulálta. 2009 júniusában a Forbes magazin a harmadik legbefolyásosabb hírességnek választotta.

Lady Gaga
Stefani Joanne Angelina Germanotta, művésznevén Lady Gaga, többszörös Grammy-díjas olasz származású amerikai énekesnő, dalszerző, táncos, üzletasszony, színésznő, zenei producer, divatdiktátor, filantrópus és meleg-jogi aktivista, a jelenkori popzene egyik legjelentősebb alakja. Fülbemászó slágerei mellett szertelen öltözködési stílusával, videoklipjeivel és élő előadásaival vívta ki a közismertséget. Zenei előadóként számos sikert elért, köztük öt Grammy-díjat, több mint tizenöt millió eladott albumot és ötvenegy millió kislemezt világszerte. A Billboard magazin a 2010-es év előadójának választotta.

Sigourney Weaver
Golden Globe-díjas amerikai színésznő. Bár Weaver számos, kritikusok által is elismert mozifilmben játszott, leginkább a hatalmas kasszasikerű Alien filmekben megformált Ellen Ripley altiszt/hadnagy szerepében ismerjük. Ripley szerepéért jelölték Oscar-díjra a „legjobb színésznő” kategóriában. A színésznő aktív környezetvédő. 2006 októberében nemzetközi figyelemfelhívást tett egy konferencián az Egyesült Nemzetek Általános Gyűlésének politikai tanácskozásának elején. Felvázolta az óceáni élőhelyeket fenyegető veszélyeket, melyeket a mélytengeri illetve az ipari méretű halászat okoz. 2008-ban háziasszonya volt egy olyan szervezet éves gálájának, amely a nagy szegénységben élő, elsősorban nőkre és mozgássérültekre fordítja a figyelmét.

Michelle Obama
Michelle Obama Chicago déli részén született. A Harvardon és a Princeton Egyetemen tanult. Miután elvégezte tanulmányait, visszatért Chicagóba és a város polgármesterének kezdett el dolgozni. Férje politikai karrierje miatt Washingtonban telepedtek le. Kitűnő öltözködési stílusa miatt máris Jacqueline Kennedyhez és Barbara Bushhoz hasonlítják. Obama kampánya miatt ő is a reflektorfénybe került, mint lehetséges First Lady. Mivel Obamát megválasztották, ő az első színes bőrű First Lady az első színes bőrű elnök mellett. Igazi modern stílusikon, kifinomult ízléssel rendelkezik. A „plus size”-nak számító first lady napjaink egyik legjobban öltözött közszereplője, akinek öltözködési stílusát ma nők milliói követik a világon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.

2024. Április 11. 08:19, csütörtök | Bulvár

BRFK: filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés Budapesten

Filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés csütörtökre virradó éjjel Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján.

2024. Április 10. 07:32, szerda | Bulvár

Jövő vasárnapig lehet jelentkezni a Nemzeti Kibervédelmi Intézet hackerversenyére

Április 21-én éjfélig lehet jelentkezni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének hackerversenyére.

2024. Április 09. 07:40, kedd | Bulvár

Parancsnoki elismerésben részesültek a szombati, bosznia-hercegovinai mentésben résztvevő magyar katonák

Elismerő parancsnoki érmeket adott át Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR Althea parancsnoka a szombati életmentő akcióban résztvevő katonáknak és a civil repülésirányítónak a Szarajevó melletti Butmir táborban