Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2015. Április 13. 07:13, hétfő | Helyi
Forrás: Önkörmányzati sajtóközlemény

Hírességekkel indult zarándoklat Esztergomtól Máriagyüdig

Hírességekkel indult zarándoklat Esztergomtól Máriagyüdig

Verőfényes, igazi tavaszi időben indultak el Esztergomból a Magyar Zarándokút Egyesület tagjai Máriagyüdig tartó útjukra április 10-én, pénteken.

A Székely János püspök áldásával útra kelőket – köztük Schmittné Makray Katalin olimpiai ezüstérmes tornász, Varga Miklós rockénekes, Nemcsák Károly színész – Romanek Etelka polgármester Esztergom közigazgatási határáig, Pilisszentlélekig kalauzolta útjukon.

A Szent Adalbert Központ előtti téren az egyesület vezetősége, köztük Rumi Imre elnök, építész, valamint a zarándoklat indulási helyszíne házigazdái, Romanek Etelka polgármester és Székely János püspök is jelen voltak. A királyvárostól Máriagyüdig tartó, mintegy 450 kilométeres zarándoklat esztergomi állomásán két híresség, Nemcsák Károly színész, színházigazgató és Varga Miklós rockénekes, színész is tiszteletét tette. Varga Miklóst egyben 2015-ben az úgynevezett zászlózarándoknak választották, aki színész kollégájától vehette át a Magyar Zarándokút „vándorzászlaját”, a szintén jelen lévő Schmittné Makray Katalinnak, olimpiai ezüstérmes tornásznőnek pedig a zarándoklat népszerűsítéséért végzett áldozatos munkájáért és a zarándoklatban való jeles részvételéért az Örökös Zászlózarándok címet adományozta az egyesület.

Hírességekkel indult zarándoklat Esztergomtól Máriagyüdig

Romanek Etelka polgármester többek között elmondta, hogy az El Camino-hoz hasonló, magyarországi zarándokút létrejöttével neki, és nagyon sok, határon innen és azon túl élő magyar zarándok álma valósult meg. Hozzátette: egy-egy zarándokút megtanítja az embert arra, hogy képes legyen megválni a terhektől, a felesleges dolgokról lemondjon, és csak a valóban fontosakat tartsa meg lélekben s fizikai valójukban egyaránt.

A zarándokokat közös imával búcsúztató, majd megáldó Székely János püspök többek között azzal köszöntötte a résztvevőket, hogy a zarándoklat a hétköznapok rohanó világával ellentétben Isten valódi, érintetlen teremtett világát jelenti. A csoport ezután a Főszékesegyházba ment, ahol Németh János kanonokkal közös imádságban készültek fel az előttük álló útra.

A zarándokút első napja Esztergomtól Pilisszentléleken át Dobogókőig tartott, majd onnan folytatódik tovább. Mint az indulásnál is elhangozott: az út első részét a fővárosi állomásig gyalog, onnan a déli részéig kerékpárral, majd az utolsó szakaszon a Pécs melletti Máriagyüdig újra gyalogosan teszik meg a zarándokok.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.