Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Augusztus 30. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hitelátütemezéssel is segítené a kormány a gazdákat

Hitelátütemezéssel is segítené a kormány a gazdákat

Elkészült a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium közös, az aszály sújtotta agrárium megsegítését tartalmazó előterjesztése, a javasolt intézkedésekről a kormány szerdán dönt – tudta meg a Magyar Nemzet.

A lap információi szerint a rövid távú intézkedések között a jövő évben esedékes földalapú támogatások kifizetésének idei évre ütemezésén kívül a nemzeti költségvetésből fizetendő jövő évi állatjóléti dotációkat is az idén szeretnék kifizetni. Ez utóbbi intézkedés további körülbelül hatmilliárdos többletforrás lehet a komoly nehézségekkel küzdő sertéstartóknak. Óriási gond ugyanis, hogy a régóta elhúzódó aszály következtében a kukorica mennyisége csökkent, ezért a takarmány ára megemelkedett, és így nehéz a hazai sertésállomány fenntartása.

A tervek szerint átalakítanák az állami Magyar Fejlesztési Bank agrárvállalkozók finanszírozását segítő forgóeszközhitel-programját is. Figyelembe véve az ez évi súlyos veszteségeket, a vidékfejlesztési tárca azt javasolja, hogy a felvett kölcsönök részletfizetésének megkezdésére megszabott egyéves türelmi időt három évre hosszabbítsák meg, a hitelkonstrukció futamidejét pedig a jelenlegi háromról hat évre módosítsák.

Emellett a takarmányvásárlás elősegítésének céljával kezdeményezik, hogy költségvetési támogatásként az agrárforgóeszköz-hitelt négyszázalékos állami kamattámogatással lehessen igénybe venni.

Az állattenyésztők korábbi kérése is szerepel a szerdán tárgyalandó kormány-előterjesztésben. Eszerint a jövőben már nemcsak a növénytermesztők és a szarvasmarhatartók, hanem a sertéstartók is megkaphatnák az úgynevezett gázolaj-támogatást, vagyis igénybe vehetnék a felhasznált gázolaj után a jövedékiadó-visszatérítési lehetőséget.

Felvetik a javaslat készítői azt is, hogy az állam továbbiakkal is bővíthetné az agrárkár-enyhítési rendszerben meglévő forrásokat. Az alapban jelenleg 8,2 milliárd forint van, ami fele részben a gazdák befizetéseiből, fele részben pedig az állami hozzájárulásból állt össze.

A rövid távú intézkedési terven kívül hosszabb távú célokat is tartalmaz az előterjesztés. Így például ismét előtérbe kerül a vízgazdálkodási társulások ügye, hiszen az aszály egyértelműen rávilágított, ezen szervezetek képtelenek ellátni feladatukat. Hazánkban az idei forróság idején is csak a termőföldek két-három százalékát öntözték. A tervek szerint az állam növelni fogja szerepvállalását ezen társulásokban, s egységes – a lehető legalacsonyabb – díjfizetési kötelezettség bevezetésével szeretné előmozdítani az öntözés ügyét. Továbbá egy már közzétett jogszabálytervezet értelmében bevezetik az egynyári öntözés fogalmát, amelynek köszönhetően a száz hektárnál kisebb területet művelő gazdák könnyebben juthatnak vízhez.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.