Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2021. Január 15. 08:00, péntek | Helyi
Forrás: (x) - illusztráció: pixabay

Hogyan kerülhetjük el gyermekeinknél a később jelentkező derék és hátfájást?

Hogyan kerülhetjük el gyermekeinknél a később jelentkező derék és hátfájást?

Ebben a cikkben lényegre törően szeretnénk megírni, hogy miért és hogyan alakul ki a derék és hátfájás, és mit tehetünk felnőttként az elkerülésük érdekében, illetve, ha már beköszöntött a baj.

Emellett pár mondatban a speciális DD Step cipőkről is szó lesz, mely ortopéd szakorvosok véleménye alapján is sokat segíthet gyermekeink hát és derék fájdalmának elkerülését illetően.

Miért leszünk egyáltalán hát- és derékfájósak?

Hatéves korunktól egy padban ülve, majd felnőttként többnyire széken előre görnyedve kell eltöltenünk a napunk nagy részét. Közben a mobilunkat, számítógépünket vizslatjuk, többnyire előredöntött fejjel. Mivel a koponyánk nagyjából 6 kg, így erőkarként folyamatosan elkezdünk a porckorongsérvünkön dolgozni a derekunkkal és a nyakunkkal kapcsolatban. Idegsejt többnyire nem található a porckorong ezen részén, így fájdalmat sem érzékelünk. Egy ideig. Ugyanis a kitartó munka, mindig eredményt hoz. Porckorongsérv nagyjából 90 éve létezik, és az elmúlt évtizedekben fiatalok körében is 200-300%-kal növekedett a porckorongsérvesek száma az egészségtelen életmódunknak köszönhetően.

Mit tehetünk annak érdekében, hogy ne kelljen folyamatosan derék és hátfájást megélnünk?

A legfontosabb lépés a lábainkkal hozható szó szerint összefüggésbe, hiszen ez maga a ”futómű” a mozgás szervrendszerünket illetően. Ha itt probléma van, például lúdtalp vagy bokasüllyedés, akkor a térdek folyamatosan befelé rotálnak (fordulnak). Nem véletlenül gyártják a speciális futó- és a gyermek DD step cipők között is a szupinált változatot, mely nem engedi bedőlni a bokát. Ráadásul futáskor a testtömegünk többszörösével érkezünk a talajra.

De régen miért nem hordtak ilyen speciális cipőt az emberek? Azért, mert amióta cipőt hordunk és aszfalton koptatjuk a cipőnket, a lúdtalp kialakulása szinte minden gyermeket érint. Nézzük meg ezt kicsit közelebbről. Talpunkon létezik hosszanti és haránt boltozat. Ha itt az ízületi szalag megnyúlik, az már nem lesz többet feszes, ami a tartás szempontjából kulcsfontosságú. Ráadásul ez kötőszöveti gyengeségre is utal, melynek más következményei is lehetnek.

Ezért például a különféle jóga mozdulatok, lábtorna és egyéb gyógytorna segíthetnek az izmok megerősítésében. Ezen kívül a megfelelő cipő tud még segítségükre lenni a gyerekeknek. A DD Step cipő kimondottan ezt a problémát figyelembe véve lett kialakítva. A DD Step márka ugyanis kimondottan erre a problémára specializálódott. Ezek a cipők maximális védelmet és kényelmet biztosítanak, és az éppen aktuális divat trendeket is folyamatosan követik. Nem terhelik feleslegesen a lábat, és lábujjvédelemmel is el vannak látva, 3D varrástechnika és valódi bőr alapanyagból készülnek el. Ez tehát lehet egy jó megoldás.

Mi az, ami még segítségünkre lehet?

A nap során a lehető leggyakrabban apró hátrafelé irányuló vállkörzést alkalmazzunk, melynek köszönhetően automatikusan kihúzzuk magunkat és nem engedjük, hogy újra „majompózba” kerüljünk továbbdolgozva a porckorongsérvünkön. Ha sokat ülünk, használjunk ékpárnát (vállaink hátra hozataláról ne feledkezzünk meg), megdöntve a medencét és a fotelben ülve mindig tegyünk a derekunk alá henger vagy egyéb párnát, megtámasztva azt. Kocsiban pedig deréktámaszt vagy törülközőt helyezzünk el ugyanazon a területen. A nyaktámaszt pedig lehetőleg úgy alakítsuk ki, hogy az ne tolja előre a fejünket.

Főleg, ha már gond van, érdemes gyógytornászhoz, orvoshoz fordulnunk, és megtanulni egy-két nyújtó és izomerősítő gyakorlatot és az idegrendszernek is megtanítani a helyes tartás és mozgás mikéntjét. Ugyanis gyakran előfordul, hogy nem a megfelelő izmokat használjuk és emiatt más – nem erre megalkotott –, egyéb izomcsoportok lépnek működésbe helyette, mely komoly statikai problémát okozhat. Ráadásul a folyamatos izomfeszülés steril gyulladást és ezáltal fájdalmat is létrehozhat. Ilyenkor az ördögi körből való kilépésben a masszázs is nagy szolgálatot tehet számunkra.

Nagyon fontos leszögezni, hogy azzal, hogy például DD Step cipőt húzunk a gyerekünk lábára még nem tettünk meg mindent. Nyilván nem várhatjuk el a gyerekektől, hogy egész nap egyenes háttal üljenek, mely még nekünk, felnőtteknek is nagy kihívás lenne. Azonban arra figyelhetünk, hogy példának okáért ne lógó fejjel mobilozzon, laptopozzon egész nap. Ehelyett például rászoktathatjuk, hogy hason fekve tegye ezt, mert így a jógában ismert kobra pózhoz hasonló módon erősödhetnek többek között a hátizmok. Egyébként a lapocka mozgással összefüggésben lévő kis- és nagy rombusz izmot érdemes dolgoztatni.

Az erőszakkal kikényszerített pár percig – amíg el nem felejtjük – testtartás csak megerőszakolja feleslegesen egyéb izmainkat, így nem lesz a segítségünkre hosszú távon.

Sok esetben szükséges a különféle nyújtógyakorlatok alkalmazása is, amit többek között a gerincjóga tesz lehetővé. Azonban mindenképpen forduljunk gyógytornászhoz vagy szakorvoshoz, mert minden eset más. Más-más anatómiával és izomzattal, hajlékonysággal, életkorral rendelkezünk. Aki izmosabb felépítésű, az például kevésbé hajlékony és ez fordítva is igaz lehet.

Összefoglalva próbáljuk elkerülni és megszüntetni az okot kiváltó testtartást, és használjuk kiegészítőként gyermekeinknél például DD step cipőt és esetünkben egyéb kiegészítőket, lásd henger és ék alakú párna. Folyamatosan igazítsuk ki a tartásunkat és nyújtsunk és erősítsük a megfelelő izomzatot, majd az idegrendszerünknek is tanítsuk meg a mozdulatot. Fontos, hogy ne csak egy-két óráig vegyük ezt figyelembe, miközben 22-23 órán keresztül mindent megteszünk azért, hogy ezt elrontsuk. Így van lehetőségünk elejét venni ezeknek a problémáknak.

K. A.
https://minimanogyerekcipo.hu/

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.