Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2018. Március 01. 15:40, csütörtök | Helyi
Forrás: ITE

Hogyan tegyük rendbe a gyepszőnyeget a téli hónapok után?

Hogyan tegyük rendbe a gyepszőnyeget a téli hónapok után?

A gyönyörű gyep minden családi ház kertjének legcsodálatosabb látványa. Persze, csak abban az esetben, ha a gyepszőnyeg egészséges és ápolt látványt nyújt.

A kertészeti szakemberek szerint akkor megfelelő egy gyepszőnyeg, ha az arra látogatónak valósággal kedve lenne lefeküdni rá. Annak érdekében, hogy a gyep egész nyáron üde, egyenletes és smaragdzöld legyen, rendkívül sok munkára, illetve némi anyagi ráfordításra van szükség. A gyepszőnyeg egész évben aprólékos gondozást igényel, melyet a téli hónapok elmúltával szinte azonnal érdemes megkezdeni.

A telepítés során végzett minőségi munka nem elég!

Mint általában minden növényzet, a fűfélék is olyan élőlények, amelyek növekednek, morfológiai szempontból változnak, ezáltal gondozást igényelnek. Nem elegendő tehát a kerttervezés és a kertépítés gyakorlati megvalósítása során lefektetett gyep kivitelezését minőségben elvégezni. A gyepszőnyeg minősége csak folyamatos törődéssel és ápolással tartható fenn. A szakemberek szerint a fűfélék elméletileg lehetővé tennék azt, hogy a gyepszőnyeget a vegetációs időszak bármely szakában telepítsük, ám a nyári időszakban például az óránkénti páraszerű öntözésről is gondoskodni kell. A telepítésre a tavaszi hónapok a legideálisabbak, továbbá ez az az időszak, amely a már korábban telepített gyepszőnyeg minőségének fenntartása szempontjából is kiemelten fontos.

A legfontosabb a jó tavaszi kezdés

Amennyiben nem végezzük el a megfelelő tavaszi munkálatokat, a gyepszőnyegünk sem fogja egész évben azt a látványt nyújtani, amelyet elvárnánk tőle. A tavasz a fűvetés és gyepelőkészítés időszaka. A tavaszi hónapok elején folyamatosan növekvő átlaghőmérséklet hatására beindul a vegetáció, ezzel együtt a fűfélék is növekedni és dúsulni kezdenek. Érdemes a tavaszi gyepápolási munkálatokhoz már akkor hozzákezdeni, amikor a téli csapadék áztatta talaj egyfelől megfelelően száraz, másrészt a nappali hőmérséklet eléri a 10-12 Celsius fokot.

Nyírjuk a füvet gyakrabban!

Ezekben a hónapokban a füvet meglehetősen sűrűn kell nyírni ahhoz, hogy nyárra jó minőségű pázsitban tudjunk gyönyörködni. Nagyon figyeljünk ellenben arra, hogy fűnyírás során a fűnyíróval ne állandóan egy helyen forduljunk, mivel a fű viszonylagos gyengesége miatt könnyen kikoptathatjuk a gyepet. Érdemes ügyelnünk továbbá arra is, hogy ebben az időszakban még ne nyírjuk le túlságosan a gyepet. A nagyon lenyírt fű között kilátszó talajfelület ugyanis meglehetősen intenzíven szárad, nagyon felmelegszik, ami egyáltalán nem tesz jót a gyepnek.

Levegőztetés és gyepszellőztetés

A tavaszi munkálatok megkezdésekor azonnal szembetűnik, hogy a sárguló fűszálak, és az azok közé növő moha miatt a talaj nedvesebb és tömörödöttebb a kívánatosnál. A problémát elsősorban az jelenti, hogy a víz nem, vagy csak nagyon lassan tud a talaj mélyebb rétegeibe szivárogni. Égetően fontos tehát a talaj levegőhöz juttatása, illetve a szóban forgó filcréteg eltávolítása. A probléma orvoslására gyepszellőztetést kell végeznünk. A gépi vagy kézi meghajtású gépekben olyan drótszálak forognak, amelyek végigkaparják a talajfelszínt, könnyűszerrel kitépik a moharéteget, ily módon eltávolítják az oda nem való filcréteget. Ezt a munkát már általában március elején elvégezhetjük. Ne essünk pánikba, ha azt vesszük észre, hogy szabad szemmel nézve megsemmisült az összefüggő gyep 70-80 %-a. Ez a folyamat szükséges a később káprázatosan szép gyepszőnyeghez.

Öntözés és trágyázás

Tavasszal a nagyobb időközönkénti, ám alapos öntözés javasolt. Ebben az időszakban még nincs nagy forróság, így megfelelő öntözéssel manipulálni tudjuk a gyep gyökérzetét arra, hogy minél mélyebbre hatoljon a talajba. Ügyeljünk továbbá arra, hogy lehetőleg túl korán ne műtrágyázzunk. Mivel a fűfélék életciklusa nem indul be alacsony hőmérsékleten, így a nagyon korai műtrágyázásnak nincs érdemi hatása.

Címkék: , gyep, telepítés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindul a "piskóta" körforgalom építése

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.