Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Augusztus 31. 21:32, hétfő | Helyi
Forrás: (x)

Hogyan változtatta meg a COVID-19 a startup kultúrát?

Hogyan változtatta meg a COVID-19 a startup kultúrát?

A COVID-19 sok tekintetben megváltoztatta az életünket - kihatott a vásárlási szokásainkra, a családdal és a barátokkal való kapcsolattartás módjára, arra, ahogyan dolgozunk.

Nem csoda hát, hogy mindez befolyással volt az induló vállalkozások üzleti életére is.

Szakértőnk, Deli Péter szerint az együttműködő gondolkodásmód és a csapatszellem fogalmai örökre megváltoztak. A szakértő rámutat, hogy a kaszinó online hogyan alkalmazkodott ehhez az új világhoz online kaszinó játékaival és más kaszinókról készült mélyreható áttekintéseivel. A projektmenedzsment eszköztárának segítségével továbbra is kamatoztatni tudják az együttműködő gondolkodást és a csapatkreativitást a kaszinónak dolgozó munkatársak irányításakor.

StartUp kultúra a COVID-19 előtt

Korábban a StartUp kultúra nagymértékben támaszkodott a személyes interakciókra. A kreativitásban komoly szerepe volt az ötletelő meetingeknek és az ebédidőben zajló beszélgetéseknek. Az ugyanabban az irodahelyiségben végzett munka támogatta az alkalmazottak együttműködésen alapuló gondolkodásmódját, ahol mindenki a csapat szerves részének érezhette magát.

A vállalati DNS sok esetben hasonló volt a Google-éhoz, ahol a szórakozás serkenti a kreativitást. Az alkalmazottak hozzáférhetnek a közös társalgókhoz, a videojátékokhoz és más szabadidős tevékenységekhez. Az események nagy része csapatorientált volt.

Hirtelen minden megváltozott

Abban a pillanatban, amikor a COVID-19 globális világjárvánnyá vált, megváltozott a kultúra is. Egyik percről a másikra a munkavállalók elvesztették annak lehetőségét, hogy közvetlen kapcsolatban legyenek egymással, és ez rányomta a bélyegét a csapatkreativitásra.

Megszűnt a közös munkaterület

Az együttgondolkodás és a csapatmunka kihívássá vált. Ha az emberek nem egy azon munkaterületen dolgoznak, a brainstorming és ötletelő megbeszélések már nem állnak spontán módon rendelkezésükre. A kommunikáció szintén problémássá vált, és a csapatoknak meg kellett tanulniuk tudatosabban kommunikálni. Az információ nem osztható meg olyan gyorsan, szájról szája, mint amikor mindenki az irodában dolgozott.

Az irodai energia hiánya

A formális megbeszélések közötti kapcsolattartás lehetővé tette a munkavállalók közötti spontán együttműködést, és erős csapatköteléket alakítottak ki. Az irodai energia hiánya kihívást jelent a vállalat DNS-ének, mivel a személyes interakciók önmagukban is kiváló csapatépítőként funkcionáltak.

Távmunka

Sok alkalmazott távmunkában kezdett dolgozni. A távmunka egy szempillantás alatt elszigeteli az embereket, ez főleg azoknak komoly hátrány, akik megszokták, hogy csapatban dolgoznak. A csapatkreativitás fenntartása kihívást jelent a csapat tagjai között a fizikai távolság miatt.

Spontán kollaboráció

A nem tervezett, spontán együttműködés hiánya szintén kihívást jelent. A munkavállalók gyakran a brainstorming meetingeken vagy épp az ebédszünetben beszéltek át úgy projekteket, hogy váratlan ötleteket tudtak megfogalmazni. A fizikai elszigeteltség ezt lehetetlenné teszi.

A változás kezelése

Mivel oly sok alkalmazott dolgozik otthonról, alapvető fontosságúvá vált a csapatkultúra ilyen formában történő megteremtése. Így is van mód a csapatmunka fejlesztésére, ahogy arra is, hogy a munkavállalók úgy érezzék, továbbra is a csapat szerves részei. Az egyik módszer az, hogy kérjük alkalmazottaink inputját egy bizonyos célkitűzés eléréséhez, és a csapatkultúra munkafolyamatainak kialakításához.

Alapvető fontosságú egy virtuális társalgó létrehozása, ahol az alkalmazottak nem munkával kapcsolatos témákról beszélhetnek. Első hallásra azt gondolnánk, hogy ez negatív hatással lesz a termelékenységre, ám a valóságban körülbelül 15%-kal növeli a termelékenységet. Az alkalmazottaknak olyan helyre van szükségük, ahol a formális, szakmai kommunikáción túl valami másnak, többnek is a részesei lehetnek.

Alkothat virtuális csapatépítő programokat vagy akár virtuális kiruccanásokat. Ezek a tevékenységek erősítik a csapathoz tartozás érzését és jótékonyan hatnak a csapatmorálra.

Az, hogy gondoskodjon a saját csapatáról, sokkal fontosabb, mint valaha. Kommunikációjában legyen nyitott és őszinte. Legyen türelmes és rugalmas. Csapatának időre lesz szüksége, hogy alkalmazkodjon a változásokhoz. Egyes tagoknak kihívást jelenthet pusztán az is, hogy azonosulni tudjanak a bevezetett új technológiákkal.

Reménysugár

A világjárvány új lehetőségeket teremtett a StartUp cégek számára a pandémiát követő világban való túléléshez szükséges termékek és szolgáltatások kifejlesztésére. Bár a StartUp kultúra megváltozott, de ez arra kényszerített számos vállalkozást, hogy még kreatívabbá váljon, hogy túléljen ebben az új, ingatag üzleti világban.

A cégek kombinálhatják akár a távmunka és az irodai munka előnyeit, hogy a csapatkreativitást egy teljesen új szintre emeljék. Mindez költséghatékonyabb lehet, és felpezsdítheti a munkavállalók munkamorálját. A projektmenedzsment eszköztára segít a csapatok irányításában, és hogy a feladatok leosztása könnyedén megvalósuljon. Az emberek hamar új módszereket találtak a csapatuk többi tagjával való kommunikációra, és a termelékenység jelentősen megnőtt. Azok a cégek, akik alkalmazkodni tudnak, lesznek azok, akik talpon maradnak.

Konklúzió

Noha számtalan StartUp vállalkozás szembesül bizonytalanságokkal, a COVID-19 világjárvány új korszakot teremtett a munka világában. A cégek pedig eldönthetik, hogy mindezt fenyegetésként vagy lehetőségként élik meg. Ettől függetlenül a csapatok távolról történő irányítása kihívásokot hoz magával, ugyanakkor nélkülözhetetlen az üzlet fennmaradásához a pandémiát követő világban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT