Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2013. Május 07. 09:08, kedd | Helyi
Forrás: Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály

Hogyan védekezzünk a trükkös tolvajok ellen?

Hogyan védekezzünk a trükkös tolvajok ellen?

Számtalan módszerrel igyekeznek bennünket átverni a trükkös tolvajok, csalók, akik a legleleményesebb ötletekkel próbálják kicsalni pénzüket. A rendőrség éppen ezért felhívja a figyelmet néhány megelőző tudnivalóra.

• Mindenképpen gondoskodjon otthona biztonságáról! Amennyiben lehetősége van arra, hogy „korszerű” riasztóberendezéssel védje otthonát, azt feltétlenül tegye meg. Az ajtó nyitás védelmében biztonsági lánc, kémlelőnyílás, biztonsági keresztzár, valamint kedvező áron is hozzáférhető hang és fény mozgásérzékelők felszerelését ajánljuk. Kertes házakban házőrző kutya tartásával, nagy eséllyel megakadályozhatja az illetéktelen személyek bejutását!

• Ha otthonában nagyobb pénzösszeget tart, azt mindig tegye biztonságos, mások által nem ismert helyre. Tanácsos lemez vagy pénzkazettát vásárolni. A pontos hely ismerete csak önre tartozik, azt senkivel ne ossza meg!

• Ismeretlen eredetű eszközökkel házalókat, vagy egyéb trükkös indokokkal becsengető személyeket NE engedjen be otthonába!

• Amennyiben valamelyik szolgáltatótól (víz, gázművek, kábel TV, elektromos szolgáltató, stb.) keresik, kérje el a hivatalos minőségét igazoló igazolványát. Ha kétsége van, kérjen visszajelzést az adott szolgáltatótól arra vonatkozólag, hogy valóban küldtek-e munkatársat, szakembert Önhöz!

• Ha ismeretlen személy rendőrnek illetve hivatalos személynek adja ki magát, minden esetben kérje el az arcképest igazolványát, jelvényének számát figyelje meg. Az igazolvány felmutatása kötelező!

• A pénzváltásra, vagy túlfizetésre hivatkozókat minden esetben utasítsa vissza. Nagy valószínűséggel hamis pénzzel fizetnének, vagy kizárólag a lakásba kívánnak bejutni és értékeiket akarják felkutatni, illetve eltulajdonítani.

• Ha elmegy otthonról, győződjön meg arról, hogy a nyílászárókat megfelelő módon zárta-e be. Lakása kulcsait soha ne rejtse el lakása, háza körül. A tolvajok, betörők nagyon leleményesek, még a legtitkosabb rejtekhelyeket is könnyedén felfedezik. A kerti munkák során használt eszközöket (létrát, fűrészt, stb.) mindig tegye el, ne könnyítse meg az elkövetők dolgát, mert az elől hagyott eszközöket felhasználhatják a bejutáshoz.

Rabló, betörő, trükkös, tolvaj, bűnmegelőzés

• Törekedjen jó kapcsolatot ápolni szomszédjaival. Kölcsönösen figyeljenek egymás otthonaira, ha gyanús idegent lát lakásaik közelében, azonnal hívja a rendőrséget.

• Utazáskor, vásárláskor a zsebtolvajok ellen a legjobb védekezés, ha táskáját többször ellenőrzi, hogy zárva van-e, azt minden estben tartsa maga előtt. Fontosabb iratait, értékeit zárható belső zsebekben rejtse el!

• Az ATM automatánál történő pénzkivételkor járjon el mindig nagyon körültekintően. Válasszon forgalmas helyet, amennyiben megoldható kísérje el Önt valamelyik hozzátartozója. PIN kódját ne tartsa kártyája mellett, és csak abban az esetben üsse be, ha nem áll Ön mellett senki. Ha megkapta a készpénzt, tegye azt azonnal a táskájába!


• Jó tanács, ha elutazik, vagy hosszabb időre elhagyja otthonát. Távollétére utaló kiírásokat, jelzéseket, üzeneteket, ne tegyen ki az ajtajára, üzenetrögzítőjére. Ha módjában áll csatlakozzon ideiglenes távfelügyeleti rendszerhez. Készítsen értékeiről, vagyontárgyairól leltárt, vezessen nyilvántartást.

VIGYÁZZON ÉRTÉKEIRE!
Ne adjon esélyt a tolvajoknak!

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válna, kérjük azonnal értesítse a rendőrséget az ingyenesen hívható 107-es, illetve 112-es számon!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.