Városlista
2021. szeptember 23, csütörtök - Tekla

Hírek

2021. Július 26. 20:09, hétfő | Helyi

Homokszobor készül az esztergomi Duna parton

Homokszobor készül az esztergomi Duna parton

Augusztus 5-től egy óriási, homokból készült műalkotást csodálhatunk meg az esztergomi Erzsébet parkban.

Monostori Ferenc homokszobrász ma kezdte meg a 4 méter magas, magyar történelmi személy mellszobrának elkészítését, amelyből csak a fej 2 méteres lesz.


Az InfoEsztergom ma ellátogatott az Erzsébet parkba, hogy megnézzük a munka kezdetét és információt kérjünk arról, hogy hogyan készül homokból szobor és mitől marad ép akár több hónapon keresztül.

Nincs sok titok, árulta el Monostori Ferenc. Rétegenként, zsaluk között tömörítik a homokot, amelyet folyamatosan locsolnak. Ehhez a szoborhoz öt szint zsalura van szükség.

Amikor kész a ledöngölt, megfelelő szilárdságú homoktömb, akkor felüről lefelé elkezdi megfaragni a fejet, a búbjától kezdve egyre lejjebb haladva, miközben mindig lebont egy réteg zsaluzatot.

Az utolsó réteg, a váll elkészülte után a homokszobrász egy speciális védőréteget permetez az alkotásra, amely ezt követően szél és vízállóvá válik.


Monostori Ferenc elmondta, hogy az eddigi tapasztalatok alapján az általa készített szobroknak csak a fagyok ártanak, így a mi szobrunk is várhatóan a keményebb fagyokig békésen szemléli majd a Dzsámi elől a Duna tovatűnő habjait.

A héten nyomon követjük, hogy miként készül homokból tartós műalkotás és jelentkezünk a fejleményekkel.

Ilyenek lesznek az arányok.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Szeptember 23. 18:26, csütörtök | Helyi

Szenior örömtánc Esztergomban is

Az Alzheimer Világnap és Világhónap rendezvényeihez kapcsolódva örömtáncoltak a szép korú hölgyek és urak ma délután a Széchenyi téren.

2021. Szeptember 23. 13:56, csütörtök | Helyi

Elbontották az Erzsébet parki fitnesz eszközöket

A tegnapi napon már több kép jelent meg a közösségi oldalakon arról, hogy az Erzsébet parkban körbe ásták a hét évvel ezelőtt telepített fitnesz eszközöket.

2021. Szeptember 23. 09:50, csütörtök | Helyi

Virtuális séta a Kerek-tónál

A közelgő Magyar Halak Napja miatt érdekes lehet körülnézni a Kerektavi Természetházban, vagy madártávlatból rápillantani a rendezvény helyszínéül szolgáló tópartra és környékére.

2021. Szeptember 23. 07:57, csütörtök | Helyi

Negyven Suzuki Vitarát vásárolt a kormány

Munkaügyi és munkavédelmi ellenőrzésekhez negyven Suzuki Vitarát vásárolt a kormány bruttó 254 millió forintért - ismertette Bodó Sándor, az ITM foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.