Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2014. December 10. 12:29, szerda | Helyi
Forrás: ITE

Homoktövis: a homok aranya

Homoktövis: a homok aranya

A homoktövis az utóbbi időben igen nagy népszerűségnek örvend, nem véletlenül. Ezüsttövisnek is nevezik levelei kinézete miatt.

Jótékony hatásai miatt előszeretettel alkalmazzuk a betegségek elkerülésére, ám konyhánkba bekerülve is nagy élvezetet jelenthet a belőle készült ínyencségek okán.

Egy nem őshonos növény
Magyarországon a homoktövis nem számít őshonosnak, eredetileg Szibériából származik, innen ered az a tulajdonsága, hogy jól tűri a hideget, ám nem veti meg a napfényt sem. A levelek hónaljaiban fejlődő narancssárga borsónyi termését az első fagyokig gyűjthetjük, és nagyon fontos, hogy leszedés után rögtön dolgozzuk is fel, mert a benne lévő C-vitamint csak így tudjuk maximálisan hasznosítani. Leszedés után a benne lévő C-vitamin tartalom gyorsan lecsökken.

Mi magunk is termeszthetünk homoktövist, azonban tudnunk kell, hogy a porzós és a termős virágok külön egyedeken fejlődnek, így egymás közelébe mind hímivarú, mind női egyedeket szükséges telepítenünk. Természetes populációi még ma is felfedezhetők egyes helyeken, így például a rákosi homokpusztákon, vagy Újpest határában, illetve Káposztásmegyeren is.

C-vitamin bomba
A frissen leszedett termés C-vitamintartalma tízszerese a narancsénak, ezen kívül gazdag E-, F-, B1- és B2 vitaminban, valamint kalcium-, magnézium- és cinktartalma is magas. Ezenkívül a benne található biológiailag aktív anyagok szinte felsorolhatatlanok: rendelkezik omega-3, omega-6, omega-9 savakkal, nyomelemekkel. Magas antioxidáns tartalma miatt az egészség megőrzésében kiemelkedő jelentőséggel bír, hazánkban is.

Mindezek a vitamin- és ásványianyag tartalmak hozzájárulnak ahhoz, hogy segítségével szerveztünk egészségi állapotát támogassuk: segíti a sebgyógyulást, javítja a szív működését, csökkenti a koleszterinszintet és gátolja bizonyos daganatok növekedését. Jelentős felhasználási területe a bőr- és kozmetikai ipar, hiszen gyógyítja a bőrfertőzéseket, lassítja a ráncok kialakulását. Erősíti a központi idegrendszert, harmonizáló hatása is ismert. Jótékonyan befolyásolja a pajzsmirigy működését.

Homoktövis: a homok aranya

Homoktövis a konyhában
A homoktövisből számtalan édességet, desszertet, nassolnivalót készíthetünk, mi a homoktövis torta és a homoktövis-alma zselé elkészítési módját mutatjuk most be.

Homoktövis torta: a hagyományos módon elkészítjük a tortalapot vagy a gyümölcstorta alapot (4 tojás, 4 ek víz, 4 ek liszt, sütőpor), 100 gramm tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verünk. 250 gramm túrót 1 ek narancslével és 4 ek homoktövis-elixírrel simára keverünk, ezt óvatosan a tejszínhez adjuk. Az így kapott krémmel megtöltjük a tortalapot, és jól lehűtve gyümölcsökkel, tejszínhabbal díszítjük.

Homoktövis-alma zselé: egy fél liter homoktövislevet (édesítés nélkül) és negyed liter almalevet ízesítünk kevés fahéjjal, 1 csomag vaníliás cukorral, ezt felfőzzük, majd ezután még 4-5 percig főzzük 1 kg befőző cukorral. A tetején képződött habot leszedjük, és steril üvegekbe töltjük az így kapott zselét. Lezárás után az üvegeket 5 percre felfordítjuk, majd szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.

Ha nincs saját homoktövis termésünk vagy nem szeretnénk vele sokat bajlódni, akkor bioboltokban vagy drogériákban is kaphatunk homoktövisvelőt koncentrált ital formájában vagy lekvérként is, melyek könnyen és gyorsan felhasználhatók.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.