Városlista
2024. július 21, vasárnap - Dániel

Hírek

2021. Június 24. 12:15, csütörtök | Helyi
Forrás: Sajtóközlemény

Horváth Piroska Díj A Környezettudatos Fiatalokért

Horváth Piroska Díj A Környezettudatos Fiatalokért

Az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület 7 éve úgy határozott, hogy elhunyt alapító tagja emlékére díjat alapít, amely díj a fiatalok körében a környezettudatos magatartást, életmódot szeretné elismerni, népszerűsíteni.

A díj névadója életében pedagógusként és magánemberként ezt a szellemiséget terjesztette és szolgálta önzetlenül, környezetének példát mutatva.

A pandémiás helyzet miatt 2020-ban a díj átadása elmaradt, ezért idén két díjazott kapott emlékplakett elismerést. A díjat az egyesület 2015-ben alapította, idén 2021. 06. 21-én került átadásra a Duna Múzeumban.

Díjátadás - A beérkezett pályázatok magas színvonalú, igényes és lelkes munkáról adnak tanúbizonyságot, mindegyikük méltó a Horváth Piroska díjhoz.

2021-ben Kulcsár-Elek Hanga és természetvédő csapata kapta a díjat. Hanga a Dobó Katalin Gimnázium tanulója, aki eddig összesen 12 főt, testvéreket, barátokat és osztálytársakat szervezett csapatba. A csapat az aktuális környezeti kihívásokra érzékeny, tenni vágyó fiatal környezetvédő. Szemétszedésből indult tevékenységük mára cselekvő, aktív, hétköznapi zöld megoldásokat kereső, kortársaikat motiváló, őket megszólítani képes csapattá alakult, akik folyamatosan keresik a mindennapok zöld megoldásait, széles körben elérve korosztályuk tagjait. Maszkot varrtak, környezetbarát termékeket készítenek, szemetet szednek, és bátran csendes felvonulásokat szerveztek, mint például az idei Környezetvédelmi Világnapon is Esztergom főterén.

A 2020-as díjat Pataki Levente természetfotós és madárvédő kapta, aki az esztergomi Fecskeprojektet álmodta meg és valósította meg több közreműködő és partner segítségével. Levente a Dobó Katalin Gimnázium 10. évfolyamos diákjaként 2019 óta tervezi és szervezi fecskevédelmi programját, melynek eddigi legnagyobb eredménye a 2020-ban Esztergom, Szentgyörgymező városrészben felállított fecskefészek telep, melybe 32 műfészek került kihelyezésre. Levente célja, hogy hosszú távon az emberek is elfogadóbbá váljanak a városi léthez hozzátartozó fecskék iránt és a természetes rovarirtóként tekintett fecskék egyedszáma is növekedjen a városban.

Különdíjat kaptak: Idén első alkalommal különdíjak átadására is sor került.

A 2020-as díjat Bartucz Anna, a Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium természettudományos tagozatának 10. osztályos tanulója kapta, aki fontosnak tartja az egyéni szerepvállalást a fenntartható, környezettudatos életmód kialakításában. Anna kisfilmeket készít környezetvédelmi témákban. Családjának életmódját bemutató, „Az én ökológiai lábnyomom” című filmjét magyar és német nyelven is elkészítette. A filmmel már több seregszemlén is eredményesen megjelent. A film, mint üzenetközvetítő eszköz izgalmas, új lehetőségeket jelent a fiatalok megszólítására.

A 2021-es különdíjat Kiss Máté Zalán, a Dr. Szepesi László Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium 9. osztályos erdész technikus hallgatója kapta. Zalán szoros kapcsolatban áll az erdővel, az örökerdő gazdálkodás híve, a lovas erdészet gyakorlatát szeretné újra meghonosítani. Önszorgalomból, szakmai tudásának gyarapítási céljából kerületvezető erdészek mellé áll be gyakornokként. Tudatosan készül erdész hivatására, pl. szakkönyveket gyűjt.
Az életet adó víz elnevezésű országos vízvédelmi vetélkedőn a Kenyérmezei-patak piliscsabai és pilisjászfalui szakaszát vizsgálják csapatával. Fontos számára, hogy a fogyatékkal élőknek is megmutassa az erdő értékeit. Szülei által életre hívott „Irány ki a természetbe!” érzékenyítő programba bekapcsolódott, az erdő sokrétű szerepének fontosságára hívja fel a figyelmet.

Emléklapot kaptak:

Temesi Flóra az Esztergomi József Attila Általános iskola 7. osztályos diákja. Flóra a diákönkormányzat vezetőjeként aktívan bekapcsolódott az iskola öko munkacsoportjának tevékenységébe. Az iskolában meghirdetett „Stop műanyag!” címet viselő programsorozat aktív segítője. Aktív tagja a díjazott Kulcsár-Elek Hanga által szervezett csapatnak.

Csákvári Máté és Csákvári Bence az Esztergomi József Attila Általános iskola 7. osztályos tanulói. Az ő példájuk jó mintaként szolgálhat mások számára a tantárgyak átjárhatóságával kapcsolatban. Informatika órára készítették el informatív és szép prezentációikat az Év madara és az Év fája témákban. Nem csak egyszerűen kötelező feladatként tekintettek munkájukra, hanem az is motiválta őket, hogy a kész bemutatókat az iskola többi diákja és tanára számára is elérhetővé teszik, azaz levetítik számukra is például óraközti szünetekben. A fiúk lelkes természetjárók és fotósok is egyben.

„Nem mindegy, hogy milyen bolygót hagyunk gyermekeinkre,
Nem mindegy, hogy milyen gyermekeket hagyunk a bolygóra!”

Pierre Rabhi gondolata is jól mutatja, hogy a fiataloknak óriási szerepe van a jövő alakításában. A fenti példák is mutatják: ezer út vezet a zöld gondolatok terjesztéséhez. Lehet egyénileg, lehet csapatban dolgozva értéket teremteni. Lehet film, fotó, terepi megfigyelés, erdő program, fecskeprojekt, maszkvarrás, csendes kiállás, szemétgyűjtés, prezentáció készítés is az útja, hogy kortársakat, fiatalokat szólítsanak meg gyermekeink. További munkájukhoz kitartást és töretlen lelkesedést kíván az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület és a Horváth Piroska díj kuratóriuma.

A jutalmazásban nyújtott segítségét szeretnénk megköszönni a Veolia Energia Magyarország Zrt-nek , a Geoda Interaktív Ásvány- és Őslénykiállításnak, a Tatai Fényes Tanösvénynek és a lábatlani Dunamente Ökocentrumnak.

Szendi Gábor a díj alapítója, Horváth Zoltán, az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület elnöke

CSOPORTKÉP jobbról balra: Temesi Flóra, Szánthó Tünde – Kulcsár Elek Hanga csapatát képviselve, Pataki Levente, Csákvári Máté és Bence, Kiss Máté Zalán

A díj névadójáról, Horváth Piroska személyiségéről, életéről

Horváth Piroska nem volt országos személyiség, nem törekedett elismertségre, hírnévre. Ahol lehetősége volt, helyben tette a dolgát, segített ahol tudott. Példáját azért is követendőnek tartjuk, mert mutatja, hogy nem csak a verseny, a hírnév jelent értéket, hanem a rendszeres, másokat szolgáló hétköznapi tettek is.

A környezetvédő mozgalmak egyik legfontosabb jelszavát: "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" - Horváth Piroska cselekedeteivel, életmódjával tökéletesen megvalósította.

Horváth Piroska az az elsők egyike volt, aki térségünkben környezeti neveléssel foglalkozott.

Közösségi ember volt: alapító tagja, sok éven át titkára volt az Esztergomi Környezetkultúra Egyesületnek. Sok közösségformáló programot, környezeti nevelési akciót szervezett az egyesület keretében. Egyéb civil és kulturális szervezetek munkájába is bekapcsolódott, rendezvényeiken részt vett. Személyisége is alkalmas arra, hogy példának állítsuk. Közismert volt önzetlen segítőkészsége. Mosolygós, közvetlen egyénisége békét és szeretet árasztott környezetébe. Rendszerető, precíz volt, szerette a nyugalmat, harmóniát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 10:14, kedd | Helyi

Magyar Nagydíj

Motoros mentő és autómentő is szolgálatban lesz a hétvégén az M3-as autópályán

2024. Június 25. 13:36, kedd | Helyi

ELTŰNT HOLTSÁG AMINA MIRIAM

Eltűnés miatt keresi a Komáromi Rendőrkapitányság a 14 éves lányt.

2024. Június 21. 22:26, péntek | Helyi

Látványos tudományos műsorral készül a Richter a Múzeumok Éjszakájára

Június 22-én, szombaton a Múzeumok Éjszakáján a Duna Múzeumban lélegzetelállító tudományos show-t mutat be az esztergomi rendezvény támogatója, a Richter Gedeon Nyrt.