Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. November 11. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Húsz év fegyházzal sújtották a villamoson késelőt

Húsz év fegyházzal sújtották a villamoson késelőt

Húsz év fegyházra ítélte a 28-as villamoson elkövetett halálos késelés tettesét a Fővárosi Törvényszék szerdán kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletében - tudatta a bíróság sajtóosztálya közleményben az MTI-vel.

A tényállás szerint az ügy három vádlottja Budapesten a VIII. kerületben élt hajléktalanként. 2020. április 3-án este 21 óra körül felszálltak a Kőbányai úton a 28-as villamosra, belekötöttek a sértettbe és barátjába, akikkel egy kistermetű kutya is utazott. Az elsőrendű vádlott előbb a kutyát piszkálta, majd leköpte a sértettet, dulakodott vele, végül elővette a kését és szíven szúrta az áldozatot. A sértett barátja próbált a férfi segítségére sietni, de a másodrendű vádlott megütötte őt.

A 26 éves sértett a szúrás következtében rövid időn belül a helyszínen életét vesztette. A vádlottak elmenekültek, de nem sokkal később elfogták őket a környéken a rendőrök.

A bíróság a bizonyítás során megállapította: a szúrás pillanatában a vádlott felismerte annak reális lehetőségét, hogy tette alkalmas az élet kioltására. A bíróság a büntetés kiszabásánál nyomatékos súlyosító körülményként értékelte, hogy az első- és a másodrendű vádlott sorszorosan büntetett előéletű, az elsőrendű vádlott feltételes próbaidő alatt követte el a cselekményt, és azt, hogy egy tömegközlekedési eszközön minden indok nélkül kötöttek bele az utasokba, bántalmazták a sértettet és barátját. A bíróság figyelembe vette azt is, hogy ezek az erőszakos bűncselekmények a fővárosnak ezen a részén kifejezetten elszaporodtak.

Mindezek alapján a törvényszék szerdán kihirdetett elsőfokú döntésében 20 év fegyházra ítélte az elsőrendű vádlottat tettesként, és kizárta a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből. A másodrendű vádlottat bűnsegédként 8 év 6 hónap börtönre ítélte, harmadik társuk, egy nő pedig 2 év - 4 év próbaidőre felfüggesztett - börtönt kapott emberöléssel összefüggésben elkövetett bűnpártolás miatt.

Az ítélet ellen az ügyész az első- és a másodrendű vádlott vonatkozásában súlyosításért, hosszabb büntetés kiszabásáért fellebbezett, míg az első- és másodrendű vádlottak és védőik felmentésért, eltérő minősítésért, illetve enyhítésért fellebbeztek. A harmadrendű vádlott és védője három nap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslat bejelentésére.

A fellebbezésekről a Fővárosi Ítélőtábla dönt.

A törvényszék fenntartotta az első- és másodrendű vádlott letartóztatását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.