Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Március 17. 06:09, kedd | Külföld
Forrás: Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Huszonöt milliárd eurós gazdaságélénkítő csomagot indított el az olasz kormány

Huszonöt milliárd eurós gazdaságélénkítő csomagot indított el az olasz kormány

Huszonöt milliárd eurós gazdaságélénkítő csomagot indított el az olasz kormány a koronavírus okozta gazdasági nehézségek ellensúlyozására.

Az előirányzott összegből több mint tíz milliárd eurót a foglalkoztatottság fenntartására, további 3,5 milliárdot az egészségügyre és a polgári védelemre fordít az olasz kormány Cura Italia (Olaszország-kúra) elnevezésű pénzügyi-gazdasági csomagja, amelyet Giuseppe Conte miniszterelnök videókonferencián jelentett be hétfőn.

Giuseppe Conte az olaszokhoz intézett beszédében "hatalmas" beavatkozásról beszélt.

Kijelentette, ilyen nagy csomagra van szükség, mivel - mint fogalmazott - "az áradást sem lehet felmosórongyokkal és vödrökkel megállítani".

"Gátat építünk a vállalkozások, dolgozók, családok védelmében (..) az olasz állam senkit sem hagy magára" - mondta, hozzátéve, hogy az ország egészségének védelme elsőrendű feladatnak számít.

"Büszkeség számunkra, hogy olaszok vagyunk, együtt sikerülni fog!" - szólt az olaszokhoz a kormányfő. Megjegyezte, Olaszország elsőként szembesült a járvány erejével Európában, és elsőként hozott "modell értékű" intézkedéseket.

Roberto Gualtieri pénzügyminiszter elmondta, úgy döntöttek, nem lépcsőzetesen, hanem egyszerre "injekcióznak" ekkora összeget az olasz gazdaságba. Hangsúlyozta, hogy a huszönöt milliárd az eladósodás plafonját jelenti az állam részére.

Kijelentette, hogy a csomag mintegy 350 milliárd eurót hoz majd mozgásba az olaszországi gazdaságban.



Az eddig csak vázlatosan nyilvánosságra hozott csomag - amely a következő órákban jelenik meg az olasz közlönyben - majdnem felét a "foglalkoztatottság, a munka és a bérek" védelmére fordítják, hogy senki ne veszítse el munkáját - mondta a pénzügyi tárca vezetője. A miniszter a százhúsz különböző intézkedést öt nagy ágra bontotta: munkaügyi rendelkezések, az egészségügy és a polgári védelem támogatása, a hitel- és az adórendszert érintő lépések, az áruforgalom segítése.

Az ismertetett munkaügyi intézkedések között szerepel, hogy a vírushelyzet miatt munka nélkül maradt egyéni vállalkozók, idénymunkások márciusra egyszeri nettó 600 eurót kapnak, támogatásban részesülnek még az egyszemélyes kisvállalkozások is. Az érintett dolgozóknak ideiglenesen nem kell befizetni a járulékokat, adókat sem. A járvány február 23-i kezdetétől történt elbocsátásokat befagyasztják. A karanténba helyezés időszakát betegszabaságként értelmezik.

Az oktatási szünet miatt baby sittert alkalmazó családok havi 500 eurós támogatást kapnak, az egészségügyben dolgozók számára ez az összeg ezer euróra emelkedik. Ha a szülők maradtak otthon a gyerekekkel, 15 napos fizetett szabadsággal számolhatnak, a bérük ötven százalékos juttatásával. A kormánycsomag anyagi támogatást nyújt a taxisoknak, postásoknak, a kulturális és a média ágazatban dolgozóknak.

Az egészségügy és a polgári védelem fele-fele arányban 3,5 milliárdon osztozik. A csomag az orvosok és ápolók túlóra kifizetését is szolgálja.

A rendelkezések forrást biztosítanak arra, hogy a hatóságok szállodákat foglaljanak le a karantén alatti és beteg személyek elhelyezésére, valamint magánklinikák fölött is rendelkezhetnek a telített állami kórházak felszabadítására. A római kormány pénzt szán arra, hogy egyes üzemeket szájmaszkgyártásra állítsanak át.

Tizennyolc hónapra felfüggesztik a kölcsön- és hiteltartozások törlesztését, amelyekért az állam garanciát vállal. Ugyanez vonatkozik a különböző biztosításokra. Május 31-ig felfüggesztik a magánszemélyek és vállalkozások adókötelezettségeit egészen két millió euróig: ez vonatkozik az adóelőlegre, tb-járulékra is. Utána egy összegben, vagy részletben történhet a törlesztés. Az üzlethelység bérlőit márciusban a bérleti díj negyven százalékával segítik.

Az olasz állam forrást biztosít a munkahelyek fertőtlenítési költségeire. Az intézkedések segítik az olasz export fenntartását, a tömegközlekedést és árúszállítást, valamint külön fejezet foglalkozik az olasz légitársaság Alitalia támogatásával.

Bejelentették, hogy áprilisban újabb gazdasági csomagot léptetnek életbe EU-források felhasználásával.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.