Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. November 03. 13:10, kedd | Helyi
Forrás: sajtóközlemény

Ideiglenes óvodás elhelyezés, Suzuki szakmai segítség, Szent István ásványvíz

Ideiglenes óvodás elhelyezés, Suzuki szakmai segítség, Szent István ásványvíz

A Széchenyi téren biztosít átmeneti otthont az önkormányzat a Belváros Óvoda egy csoportjának, a Suzuki is részt vesz az önkormányzati bizottsági munkába, meghosszabbítják a védjegyoltalmát a Szent István ásványvíznek

– egyebek között ezekről döntött a város képviselőtestülete a november 3-i, rendkívüli ülésen.

A megszokott időpontban, délelőtt 9 órakor kezdődő rendkívüli ülésen két képviselő – Stámusz Andrea és Sztojka Lajos – egyéb elfoglaltságaik miatt nem tudtak részt venni, Romanek Etelka polgármesterasszony mellett 12 képviselő érkezett meg az ülés kezdetére.

Új bizottsági tagok tették le esküjüket
Első napirendi pontként új bizottsági tagokat választott a testület az elmúlt hónapokban megüresedett bizottsági posztokra. A Pénzügyi Ellenőrző- és Tulajdonosi Bizottságba két külsős tagot választottak meg: dr. Bognár Ferencet, Esztergom korábbi rendőrkapitányát, valamint Tóthné Borbély Violát, aki egyben a Magyar Suzuki Zrt.-t is képviseli a bizottságban. A Köznevelési-, Ifjúsági- és Sportbizottságba szintén új külsős bizottsági tagot választottak, Kokas Sándor személyében. A bizottságok új tagjai a képviselőtestület előtt ünnepélyesen is esküt tettek arra, hogy bizottsági munkájukkal Esztergomot segítik.

Második napirendi pontként a költségvetés átcsoportosításáról döntöttek, amelyre a korábban önkormányzati fenntartásba vett közoktatási intézmények technikai dolgozóinak bérigény-fedezete, valamint a Baross Gábor utcai új intézmény tervezési díjának fedezete miatt volt szükség.

Változó bérleti díjak az intézményekben
A testület döntött továbbá arról, hogy a vonatkozó előírások szerint vagyonkezelési szerződést köt a Tatabányai Szakképzési Centrummal. Ennek megfelelően a Szent Imre Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola, a Balassa Bálint Gazdasági Szakközépiskola és Szakiskola és a Géza Fejedelem Ipari Szakképző Iskola feladatainak ellátását szolgáló ingatlan és ingó vagyon – ideértve a taneszközöket, továbbá az intézményekben levő eszközöket, felszereléseket – a szakképzési centrum ingyenes vagyonkezelésébe kerül. Szintén az oktatási intézményekkel kapcsolatos döntés, hogy az önkormányzat meghatározta az intézmények helyiségeinek (tantermek, ebédlők, tornatermek) bérleti díjait, így az intézmények a továbbiakban e tarifa alapján tudják kiadni használatra termeiket.

Átmeneti helyre költözik a Belvárosi Óvoda
A testület döntött arról, hogy a Belvárosi Óvoda elhúzódó felújítási munkálatai miatt az intézmény egy csoportja számára átmeneti jelleggel, november 16 és 2016. január 4-e között. A helyszíni szemlét követően az Önkormányzat tulajdonában lévő, a Széchenyi tér 20. sz. alatt található, 153 m2 alapterületű helyiség alkalmas a 25 gyermek és óvodapedagógusainak ideiglenes elhelyezésére.

A képviselők határoztak továbbá arról, hogy Esztergom részt vesz a területi együttműködési programban és megállapodást köt az Esztergomi Járás illetékességi területén lévő (Annavölgy, Bajna, Bajót, Csolnok, Dág, Dorog, Dömös, Epöl, Esztergom, Kesztölc, Lábatlan, Leányvár, Máriahalom, Mogyorósbánya, Nagysáp, Nyergesújfalu, Piliscsév, Pilismarót, Sárisáp, Süttő, Tát, Tokod, Tokodaltáró, Úny) települési önkormányzatokkal és civil szervezetekkel az esélyegyenlőség jegyében. A pályázati konstrukció olyan modell jellegű együttműködési programokat támogat, amelyek célja az egy járáshoz tartozó települések, helyi szereplők közötti területi együttműködések kialakítása és megerősítése a társadalmi felzárkózást elősegítő és a helyi esélyegyenlőségi programok végrehajtásához kapcsolódó – a járásszékely települések által ellátott – koordinációs tevékenység megvalósításával.

Védjegyoltalom a Szent István ásványvízre, ebrendészeti együttműködés Kesztölccel
A képviselőtestület döntött arról, hogy továbbra is igényt tart a Szent István ásványvíz védjegyoltalomra. A Szent István forrásból feltörő, a strandfürdő által is felhasznált víz az elmúlt tíz évben is védjegyoltalom alatt állt, amely azonban tavaly lejárt a város vezetése pedig nem hosszabbította azt meg. A most meghozott döntés értelmében Esztergom városa jogosult a védjegy használatára, a Szent István forrás vizének ezen név alatt történő értékesítésére.

A képviselők határoztak továbbá arról, Kesztölc Község megkeresésének eleget téve Esztergom biztosítja a településnek az ebrendészeti szolgáltatást. Az esztergomi gyepmesteri szolgálat elegendő kapacitással rendelkezik, hogy Kesztölc számára ezt a szolgáltatást – díjazás ellenében - elvégezze.

Módosuló bérleti díjak a Kis-Duna sétányon, ingatlanértékesítés
November 4-től drágulnak a nem lakás célú önkormányzati tulajdonú ingatlanok bérleti díjai a Kis-Duna sétányon. Az indoklás szerint az Aquasziget mellett hamarosan megnyíló hotel kedvező hatással lesz a város idegenforgalmára, ezáltal pedig felértékelődnek a környéken működő, elsősorban vendéglátással, idegenforgalommal foglalkozó üzletek is, így indokolt a bérleti díjak emelése.
A testület döntött arról, hogy a Neuzer Kft. kérését elfogadva további 300 m2-nyi terület bérletét biztosítja a Kft. részére az Eötvös utca 48-as szám alatti ingatlanban 2016. december 31-ig. Szintén önkormányzati ingatlant érintő döntést hoztak a képviselők azzal a határozattal, amely alapján versenytárgyalás kiírásáról döntöttek a 17796/3 helyrajzi számú, SZIM telepen található ingatlan értékesítésére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT