Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2021. Október 20. 08:36, szerda | Belföld
Forrás: MTI/OS

Ideje téli abroncsra váltani

Ideje téli abroncsra váltani

Időjárástól függően október közepén, végén érdemes gumiabroncsot cserélni gépjárművünkön - erre hívja fel a figyelmet a Magyar Gumiabroncs Szövetség.

Az abroncscsere az egyik, ha nem a legfontosabb része az autónk téli felkészítésének. A nyári abroncs egyszerűen nem alkalmas a téli közlekedésre. Mindez a számok felől közelítve: ha a télire is fent hagyott nyári abroncs miatt okozunk balesetet, a kár már egyetlen karosszériaelem sérülése esetén is nagyobb lesz, mintha vettünk volna négy téli abroncsot.

Magyarországon dinamikusan nő az úgynevezett négyévszakos abroncsok piaca, nem véletlenül: használói megspórolják a tavaszi, illetve az őszi abroncscsere költségét és maceráját. Ugyanakkor, ami mindenre jó, az általában komoly kompromisszumot jelent. A négyévszakos abroncsok téli teljesítménye elmarad a "rendes" téli abroncsokétól, nem véletlenül: a téli és a nyári abroncsok anyaga, mintázata, keménysége eltér egymástól. Magyarország klímája "mindent tud": nyáron 30 fok feletti aszfaltolvasztó hőség teszi próbára az autósokat, télen a hideg, a jég és a hó miatt kell fokozott óvatossággal vezetni.

Télen, hideg időjárási körülmények közepette tehát a megváltozott időjárási körülmények miatt kell másmilyen gumiabroncsot használni, mint nyáron. A télen előforduló csapadékos időjárás – mely csapadék halmazállapota ráadásul többféle is lehet – nem csak a gumiabroncsok anyagával, hanem mintázatukkal szemben is eltérő igényeket támaszt.

A téli gumiabroncsok mintázati kialakításuknak és struktúrájuknak köszönhetően jobb tapadást és irányíthatóságot biztosítanak a jeges vagy havas útfelületen, továbbá alacsony hőmérsékleten nem keményednek meg, ezáltal biztosítva száraz vagy vizes útfelületen a nyári abroncsnál jobb tapadást. „Hópehely a hegyen” jelölés legyen az oldalfalon az M+S jelölés mellett vagy „3 hegycsúcs”, hogy biztosan téli abroncs kerüljön beszerzésre.

Biztonsági tanácsok:

A kerék külső szemrevételezésekor nem csak az esetleges sérüléseket kell figyelni, hanem a nyomást és a profilmélységet is vizsgálni kell. Az ellenőrzést mindig hideg abroncsokon kell elvégezni és legalább havonta egyszer, de a legjobb, ha kéthetente, vagy akár minden egyes tankoláskor ellenőrzik/beállítják az abroncsok nyomását.A profilmélység ne legyen kisebb téli gumiabroncs estében 4 milliméternél, nyári estében 3 milliméternél.

A gumiabroncsok tulajdonságainak kihasználását és az élettartamukat is befolyásolja a futómű megfelelő beállítása. Hibás futómű hosszabb fékutat, rosszabb úttartást és/vagy irányíthatóságot eredményezhet és felgyorsíthatja a gumiabroncsok kopását, illetve kialakulhat ún. rendellenes kopás a futófelületen.

A hosszabb élettartam érdekében 10.000 kilométerenként érdemes megcserélni az abroncsok pozícióját. Forgásirányos abroncsok esetében a forgásirány megtartására ilyenkor is figyelni kell. Amennyiben elkoptak vagy elöregedtek – 10 évnél idősebb abroncs használata nem javasolt – a gumiabroncsok, javasolt egyszerre négy téli/nyári abroncs vásárlása. A biztonságos közlekedés érdekében nem elég, ha csak a kormányzott vagy hajtott tengelyre vásárol valaki téli abroncsot. Ne feledjék, az autót a hátsó kerék irányítja! Ha már az egyik tengelyen jobban elkoptak az abroncsok, akkor új abroncs vásárlása után a jobb abroncsok a hátsó tengelyre kerüljenek.

Nem szabad sérült vagy repedt abronccsal közlekedni! Amennyiben bármilyen rendellenesnek vélt dolgot észlel az abroncson, haladéktalanul forduljon szakemberhez!

Járműflotta üzemeltetése esetén ne csak a „szükséges minimális” mennyiség beszerzéséről szóljon a döntés, hanem „tartalékokról” is. Szerencsés esetben a járműflotta nagy része egyforma gumiabroncsokkal közlekedik, így néhány, a felszereltekkel megegyező tartalék gumiabroncs jelentős időbeli megtakarítást eredményezhet defekt esetén.

Nem szabad megfeledkezni a pótkerekek ellenőrzéséről akkor sem, ha csak szükségpótkerékkel szerelt a jármű!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 15:10, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: a Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának

A Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának a következő évek globális fejlesztési stratégiájában - írta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán.

2024. Május 08. 10:19, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra

Egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra, egyre több magyar vállalat kereskedik kínai partnerekkel, nő a turisztikai forgalom és egyre több hallgatót fogadnak kölcsönösen egyetemeink

2024. Május 08. 10:16, szerda | Belföld

Zuhanórepülésben az ipari termelés

KSH: márciusban 10,4 százalékkal csökkent az ipari termelés.

2024. Május 08. 07:45, szerda | Belföld

OH: nem volt hibás a matematikaérettségi feladatlapja

Nem tartalmazott hibát a matematikaérettségi feladatlapja - tájékoztatta az Oktatási Hivatal (OH) kedden az MTI-t.